Last news in Fakti

2 Април, 2024 14:29 2 039 0

Мистериозната причина за болестта на Алцхаймер е била установена преди век?

  • алцхаймер-
  • мозък-
  • мазнини-
  • натрупване-
  • причинител

Екип от учени се връща към оригиналните изследвания на откривателя на болестта - Алоис Алцхаймер

Мистериозната причина за болестта на Алцхаймер е била установена преди век? - 1
Снимка: Shutterstock

Болестта на Алцхаймер обикновено се свързва с натрупването на струпвания и заплитания на протеини в мозъчните клетки. Въпреки това в продължение на повече от век с невродегенеративното заболяване се свързва и натрупването на съвсем различен материал.

Проучване, ръководено от изследователи от Медицинския факултет на Станфордския университет, се връща към наблюденията на големите мастни натрупвани, направени от Алоис Алцхаймер, когато той прави критични описания на патологията в началото на XX век.

През годините на тези липидни отлагания не е обръщано толкова внимание, колкото на други биологични промени, свързани с болестта на Алцхаймер, като например сноповете от амилоидни бета и тау протеини в мозъците на хора с това заболяване. Новото проучване се стреми да промени това.

Учените вече знаят, че вариациите в гена, който произвежда протеин, пренасящ мазнини, са важен рисков фактор за болестта на Алцхаймер. Различните форми на протеина, наречен аполипопротеин Е (APOE), имат различна ефективност в способността си да пренасят мазнини в и от клетките.

При това изследователите разглеждат по-отблизо различните видове APOE в клетки, синтезирани в лаборатория, и в тъканни проби от хора, починали от болестта на Алцхаймер.

Те целят да видят как четирите варианта на APOE – наречени удобно от APOE1 до APOE4 – променят риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Те забелязали, че генът APOE4 е свързан с по-високо ниво на определен ензим, който от своя страна помага на мазнините да се придвижват по-лесно.

При друг експеримент, когато към проби от тъкани на хора с варианти на гените APOE3 или APOE4 бил добавен амилоид, неневронните мозъчни клетки, наречени глия, натрупали повече мазнини. Изследователите смятат, че това може да се случи при болестта на Алцхаймер, като невроните натрупват токсичните материали, които се натрупват в поддържащите ги глиални клетки.

Трябва да се проведат още много внимателни проучвания, за да се установи със сигурност какво се случва, но това ни дава още един път за проучване, когато става въпрос за разработване на лечения.

Възможно ли е да има някакъв начин да се спре притокът и натрупването на мазнини в мозъчните клетки?

Всяко ново публикувано изследване ни дава повече информация за болестта на Алцхаймер, за механизмите, които стоят зад нея, и за начина, по който тя се развива. Едно от последните проучвания например разглежда начина, по който болестта може да измами имунната система.

Разбира се, останалите части на тялото ни са неразривно свързани с мозъка, а учените разшириха търсенето на отговори и към устата и червата. Бавно, но сигурно си проправяме път към някои ефективни лечения.

Изследването е публикувано в списание Nature.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА