Last news in Fakti

26 Май, 2024 20:01 2 056 9

Диетолог: Чаят забавя стареенето и намалява риска от рак

  • чай-
  • закуска-
  • стареене-
  • антиейдж-
  • срещу стареене-
  • полезно

Специалисти посочиха, че трябва да включим чая към закуската си

Диетолог: Чаят забавя стареенето и намалява риска от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки от нас – без значение дали става дума за жена или мъж, иска да остане млад колкото се може по-дълго време. Но каквото и да правим срещу течението на времето, стареенето е необратим процес.

Има лесен и приятен начин да забавим стареенето и да предотвратим появата на бръчки и бели коси. При това не с някакви сложни процедури, ами само с една напитка. И в никакъв случай не е някоя сложна отвара. Оказа се, че всеки от нас има тази напитка у дома.

„Редовната консумация на тази течност категорично забавя процеса на стареене“, категорична е диетоложката д-р Елена Соломатина.

Но не само това – тази напитка намалява риска от рак. Тя разясни, че става въпрос за пиенето на чай, пише jenata.blitz.bg.

„Качественият и правилно сварен чай е много здравословна напитка. Редовната консумация на чай намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и онкология. Има и полезни вещества в чая, които могат да забавят процеса на стареене”, категорична е д-р Елена Соломатина.

Диетологът предупреди, че ако чаеният продукт не е правилно приготвен и ферментирал (обработен), може да се появи мухъл. Това се дължи на факта, че чаените листа съдържат антиоксиданти, които са много нестабилни. В този случай самата плесен ще бъде трудно забележима.

Редом с това редица фитнес треньори посъветват да пиете чиста вода след събуждане и задължително да включите чай в закуската си. Този навик ще ви помогне да се чувствате свежи сутрин.

Нюйоркският невролог Санджив Котаре пък посъветва да се пие чай от лайка при безсъние.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гуньо Простия

    19 2 Отговор
    Какъв точно чай ма …? По света чай наричат черния и зеления. В България чай викаме на някакви билкови запарки . Дали не беше добре да уточниш?
  • 2 бай ЙОВАН

    12 1 Отговор
    И що да слушам Американец който нищо не знае,дедо почина на 98г.и никога не е пил чай.За сметка на това знаеше да прави ;хубаво вино от собствени лозя и съответно ракия.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Никси

    7 2 Отговор
    а аз се чудех защо Турците пият постояно чай , ето във филма Листопад например , Татко Раза изглеждаше по млад и от мене , нищо че сега съм на 54 години навършени , сигурно от прекалено е на пиене на чай, ама то и така не става щото ще се подуят като скотна жаба , или много са го омазали в гримьорната с фон дю тен или крем каро за бръснене !!!.
  • 5 ха ха ха...

    6 0 Отговор
    А ЕГН-то променя ли? На колко години ще стана ако на 70 започна да пия по по 3 литра чай на ден вместо вода?
  • 6 Ами сега

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай ЙОВАН":

    Ама ракия пиеше нали? Иди, че им обяснявай на смотаняците.
  • 7 Тцъ...

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай ЙОВАН":

    Нашия дядо пък само чай пиеше, но вареше по много наведнъж и затова ходеше да го вари на големия казан, а после си го донасяше в дамаджани. На нас обаче не даваше, а само когато дойдат гости тях черпеше.
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Чаят извлича хемоглобина от кръвта! Така, че тези, които имат анемия, да не прекаляват! Господа автори, учете хората, че нищо прекалено не е хубаво!
  • 9 Уса

    2 0 Отговор
    Преди години много обичах чай и попарки,но в един момент организма ги отказа тотално,защото билките на запад се отглеждат във ферми и не миришат,като българските в балкана.И вкуса им е добавен,както и миризмата.Около мен пият чай а дали остават млади на външен вид едва ли,просто се подуват като рибата таралеж.Ако искам чай ще отида в България и ще си купя истински билкови чайове.Знам,че някои се берат покрай мръсните пътища,но всичко съм проучил.Има билкари на които се доверявам