28 Май, 2024 14:42 2 972 10

Психолог разкри как да свалим високото кръвно без лекарства

  • високо кръвно-
  • хипертония-
  • здраве-
  • психолог-
  • характер-
  • стрес

Психоложката Ангелина Петренко твърди, че хипертонията не е заболяване на организма, а въпрос на характер

Психолог разкри как да свалим високото кръвно без лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Високото кръвно налягане е начин на организма да реагира в кризисна ситуация, да отговори на стреса. И ако успеем да променим начина, по който нашата психика реагира на ситуацията, ще изчезне и високото кръвно, твърди психоложката от Москва Ангелина Петренко.

Механизмът, по който на физиологично ниво реагираме на напрежението, е следният: хипоталамусът оценява ситуацията като стресова, надбъбречните жлези започват да изхвърлят в кръвта хормоните на стреса - адреналин и кортизол, сърцето работи в усилен режим и изпомпва по-голямо количество кръв под високо налягане, въпреки че пропускливостта на кръвоносните съдове е по-малка. Тогава настъпва хипертоничната криза.

Защо твърдя, че хипертонията не е заболяване на организма, а въпрос на характер? Хората, които от стрес вдигат кръвното, мислят за себе си, че са силни личности: “Аз съм силен и мога да се справя с всичко. Бият ме, но така ставам по-устойчив!”.

Такъв човек обаче, не си позволява да даде открит отпор на тези, които го стресират с обиди или по друг начин. Такъв човек не може да отприщи своята агресия заради възпитанието си или от страх. Но кризисната ситуация го вади от равновесие. Стресът въздейства на тялото на физиологично ниво и кръвното се вдига. А потиснатата агресия избухва вътре в организма, което може да завърши с инсулт или инфаркт.

По характер хипертоникът е човек, който не смее да изрази емоциите си и да даде отпор на своя стресител, а всичко преживява бурно в собствената си психика. Неговият избор е да се бори с външната преса, като поема напрежението вътре в себе си.

Съществува и хипотония - ниско кръвно налягане. В този случай имаме противоположен процес. Хипотоникът поначало не претендира, че е силен и устойчив. Той има недостиг на енергия, често телосложението му е слабо, зависим е от промените във времето, чувствителен е и страда от световъртеж. Неговата сърдечна дейност е недостатъчна, изтласква малко кръв, обикновено ръцете и краката му са студени, страда от сънливост.

Когато консултирам хипотоници, всички те се оплакват, че нямат сили. А кръвта е жизнената енергия и носи храна за клетките. Ако човек е в това състояние, то той се е примирил с житейската си ситуация. Безразличен е, защото има малко сили да живее истински. Така че хипотоникът е човек, който се е оставил на течението и отрича наличие на конфликт”, казва специалистът, предава zdrave.to.

Какво може да направим, за да си помогнем? Ако имаме проблеми с кръвното налягане продължително време, просто трябва да променим начина, по който психически реагираме на стреса, както и при отношенията си с другите.

Но затова са нужни сериозни лични усилия, консултации с психолог, физическа активност, дихателни упражнения и всякакви други методи за овладяване на стреса и промяна на начина, по който възприемаме и реагираме на света.

Проблемът е, че повечето хора предпочитат да не се променят, да не полагат усилия и да не правят нищо. Избират хапчетата за кръвно, които ще ги “поддържат”, но никога няма да ги направят здрави”, допълни психологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЕКАР

    14 2 Отговор
    като изринем мутрите от политиката
  • 2 Мнение

    15 8 Отговор
    Нищо не разбрах! А вие?

    Коментиран от #6

  • 3 тъй де

    11 0 Отговор
    Демек някой, като те дразни вместо да му лицемерничиш любезно по джендъpски и да си траеш, пращай го на зъболекар по спешност и кръвното, ще ти е топ😉
  • 4 Чочо

    8 0 Отговор
    Дрън,дрън......и накрая никакъв отговор,с само,че никой не полагал усилия.
    А пример никакъв не е даден😀
    Лакардии.
  • 5 Не пий карал

    0 0 Отговор
    С ракия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Баба Гошка

    0 1 Отговор
    Психоложки да ти обясняват защо ти се е вдигнало кръвното? Един дофтор ми вдигна и на мене кръвното веднъж. Ама великодушно го оставих да живее. А една позната, 50 килограмова, 45 годишна, никога нямала проблем с кръвното, доскоро работила физическа работа, отиде да й прелеят кръв, заради анемия от менструална кръвозагуба, още същия ден вдигнала кръвно 195 на 130. Вече 6 месеца е на силни лекарства за сваляне на кръвното. Казват й, че трябвало да я изследват що тъй вдигала кръвно. Нямали си на представа от какво било. Медици = съучастници на човекотреппачите.

    Коментиран от #10

  • 8 Разбрах

    0 0 Отговор
    Тая много учила лаладжийка си търси клиенти. Пък тия недоучили доктори ти правят хиляда изследвания. Такива като тази трябва да имат забранен достъп до лекарска помощ и никакви линейки като вдигне кръвното.
  • 9 лош мирис

    0 0 Отговор
    а ако на психоложката трайно й мирише вагината, как се справя с това
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.