16 Юли, 2024 11:49 841 2

Как да избегнете хранителни отравяния през лятото?

  • хранително отравяне-
  • лято-
  • горещини-
  • качествена храна-
  • съвети

Високите температури могат да превърнат любимите ви ястия в потенциална опасност за здравето ви

Как да избегнете хранителни отравяния през лятото? - 1
Снимка: Shutterstock

Лятото носи със себе си слънце, забавления и много вкусна храна, но високите температури могат да превърнат любимите ни ястия в потенциална опасност за здравето ни, тъй като храната може да се разваля бързо, увеличавайки риска от хранителни натравяния, пише puls.bg. За да се предпазим, трябва да обръщаме особено внимание на правилното съхранение на хранителните продукти.

Месото, млечните продукти и други нетрайни храни трябва да се държат в хладилник при температура под 4 °C и да се избягва оставянето им на стайна температура за повече от два часа. Поддържането на чиста кухненска среда е от ключово значение – редовното почистване на кухненските повърхности, ножовете и дъските за рязане помага да се избегне кръстосано замърсяване, като е препоръчително използването на различни дъски за рязане на сурови и готови за консумация храни.

Правилната термична обработка на храните също играе важна роля в предотвратяването на хранителни натравяния – месото, рибата и яйцата трябва да се готвят до подходяща вътрешна температура, което ще убие потенциалните патогени. За тази цел е полезно да се използва термометър за храна, за да сме сигурни, че сме достигнали нужната температура. Когато се храним навън, като например на пикник или барбекю, трябва да бъдем особено внимателни със съхранението на храната, използвайки хладилни чанти и ледени пакети, за да поддържаме храната студена и да избягваме оставянето на храната на открито за дълго време.

Пиенето на безопасна и чиста вода също е от съществено значение – ако сме на място, където не сме сигурни в качеството на водата е препоръчително да използваме бутилирана вода или да кипваме водата преди употреба. Следенето на сроковете на годност на продуктите в хладилника и шкафовете е друг важен аспект – трябва редовно да проверяваме сроковете на годност и да изхвърляме храните, които са преминали този срок или изглеждат съмнително.

В допълнение, когато купуваме хранителни продукти е важно да избираме пресни и добре опаковани стоки, като избягваме тези с повредени опаковки или неприятен мирис. Особено внимание трябва да се обръща и на плодовете и зеленчуците, които трябва да бъдат старателно измити преди консумация, за да се премахнат остатъци от пестициди и други замърсители.

През горещите летни месеци е важно да обръщаме внимание и на личната хигиена – редовното миене на ръцете преди готвене и хранене е едно от най-ефективните средства за предпазване от хранителни натравяния. В крайна сметка, следвайки тези съвети, можем да се насладим на лятото без да рискуваме здравето си, като се уверим, че храната е наш приятел, а не враг в горещите дни, което ще ни позволи да се наслаждаваме на всички летни удоволствия със спокойствие и увереност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    0 0 Отговор
    с 50гр. мастика
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    Ще ги избегнем като не ядем по Черноморието и не пием вода там, нито пък от морето. Защото във водата има акита.