16 Август, 2024 13:32 1 831 1

Как да се справим с натрапчивите мисли

  • психично здраве-
  • психология-
  • психологическа помощ-
  • натрапчиви мисли-
  • депресия-
  • тревожност

Тук ще разгледаме какво са натрапчивите мисли, как възникват и как да се справим с тях

Как да се справим с натрапчивите мисли  - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора рутинно се събуждат през нощта, размишлявайки върху миналите си грешки и обмисляйки неща, за които съжаляват, че са направили или казали. Може да се опитаме да прогоним тези натрапчиви мисли от съзнанието си, но те обикновено се връщат отново и отново.

Имаме хиляди мисли всеки ден, но натрапчивите мисли са много различни от типичните. Те също са нещо повече от безпокойство. Натрапчивите мисли са внезапни, неволни мисли, спомени, пориви или умствени образи, които често са разстройващи. Примерите включват страх да не кажете или направите нещо обидно или смущаващо и да се изгубите в негативни мисли или спомени от минали болезнени преживявания.

Натрапчиви мисли и психично здраве

Натрапчивите мисли са много чести. Те се случват на почти всеки в даден момент, но могат да се появят по-често, когато се чувстваме стресирани или тревожни. Те също са в основата на някои психични състояния. По-специално, натрапчивите мисли са характерни за посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, както и за депресия и тревожни разстройства. Натрапчивите мисли могат да бъдат предизвикани от напомняния за травматични и негативни събития, но те също могат просто да изникнат в главата на човек без причина. За някои хора тези мисли могат да се повтарят, да се въртят в съзнанието им. Понякога мислите могат да бъдат страшни, обезпокоителни или насилствени и могат да причинят значителен стрес. Мислите може също да предизвикат самонараняване или нараняване на другите.

Парадоксът на розовия слон

Натрапчивите мисли могат да бъдат трудни за потискане или спиране. За съжаление, няма незабавно решение. За някои хора те са обсебващи и опитите да ги спрат или игнорират всъщност могат да ги направят по-силни. Това е като парадокса на розовия слон: че опитът да не мислим за нещо всъщност ни прави по-склонни да мислим за него. Колкото повече се опитваме да потиснем мисълта за розов слон, толкова по-вероятно е да мислим за него. Вместо да се опитваме да спрем проблемните мисли, можем да се опитаме да ги направим по-малко завладяващи и силни.

Как да се справим с натрапчивите мисли?

Когато имаме натрапчива мисъл, има редица техники, които могат да бъдат използвани. Можем да насочим вниманието си към настоящия момент, да се опитаме да преформулираме мисълта в положителна светлина или да я пренасочим към по-положителен и продуктивен фокус. Обръщането към здравословно разсейване, като обаждане на приятел, четене на книга или занимание с хоби, може да помогне да се отърсите от лошите мисли. В по-дългосрочен план практикуването на внимание и медитация, упражненията и здравословната диета също могат да помогнат за намаляването им. Последните проучвания показват, че липсата на достатъчно сън също може да доведе до натрапчиви мисли.

При някои хора натрапчивите мисли изчезват толкова бързо, колкото идват. За други те могат да бъдат обичайни и да имат сериозно въздействие върху ежедневието и благосъстоянието им. В тези случаи лицето може да се нуждае от подкрепа от специалист по психично здраве, който може да осигури насоки и лечение. Когнитивното разсейване е популярна техника, която се използва в терапията на приемане и обвързване, за да помогне на хората да се справят с неудобни мисли. Този метод включва създаване на пространство между нас и нашите мисли и чувства.

Натрапчивите мисли са трудни за премахване, въпреки че могат да бъдат успешно управлявани, така че да нямат такава власт над нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.