21 Август, 2024 14:58 1 530 8

Защо пациентите трябва да са будни по време на мозъчна операция?

  • операция-
  • упойка-
  • буден-
  • будно състояние-
  • мозъчна операция-
  • мозък

При някои мозъчни операции пациентът не може да бъде под пълна упойка, а трябва да остане буден. Защо се прави това?

Защо пациентите трябва да са будни по време на мозъчна операция? - 1
Снимка: Shutterstock

Мозъчната операция в будно състояние е процедура, която се извършва върху мозъка, когато пациентът е буден и може да говори, реагира и пр.

Д-р Маниш Балдия, консултант по функционален неврохирург Wockhardt Hospitals Mumbai Central, обясни в интервю за HT Lifestyle: “Този подход позволява на неврохирурзите да наблюдават и запазват жизненоважни мозъчни функции, особено тези, свързани с говора, движението и усещанията, по време на операцията. Лекарят проверява подобрението на симптомите и потвърждава с пациента по време на подобна операция.”

Защо се прави операция на мозъка в будно състояние?

Функции за наблюдение: Като поискат да изпълнят конкретни задачи (като говорене, движение на крайник или идентифициране на предмети), хирурзите могат да идентифицират и избегнат критични области на мозъка.

Увеличаване на безопасността: Гарантирането, че основните мозъчни функции са запазени, намалява риска от следоперативни дефицити.

Прецизно имплантиране на проводниците за дълбока мозъчна стимулация: При подобна операция, процесът на проверка за подобрение на симптомите е критична част от процедурата. Операцията често се извършва, докато пациентът е буден, което позволява на хирургичния екип директно да оцени ефектите от стимулацията върху симптомите на пациента в реално време.

Кой се нуждае от мозъчна операция в будно състояние?

Тази процедура обикновено се препоръчва за пациенти с болест на Паркинсон, тремори, специфична дистония, мозъчни тумори или епилептични области, разположени в близост до области, които контролират основни функции като говор, движение или сетива. Като извършват операцията, докато пациентът е буден, лекарите могат по-добре да се ориентират в тези чувствителни области.

Какво се случва по време на операцията?

Анестезия: Пациентът ще получи локална анестезия за изтръпване на скалпа и лекарства, които да му помогнат да се отпусне. Първоначално може да се използва обща анестезия, но пациентът ще бъде събуден за критичните части.

Краниотомия: Хирургът прави разрез на скалпа и премахва част от черепа, за да получи достъп до мозъка.

Картографиране: Докато пациентът е буден, хирургическият екип ще стимулира части от мозъка и ще ги помоли да изпълняват задачи. Това им помага да идентифицират и избягват критичните зони.

Отстраняване на тумор или лезия: Използвайки информацията за картографиране, хирургът премахва целевата тъкан.

Затваряне: След като процедурата приключи, частта от черепа се заменя и разрезът се затваря. След това пациентът ще бъде напълно упоен или ще бъде поддържан буден в зависимост от ситуацията.

Рискове и предимства:

Предимства: Потвърждение за прецизно въведените инструменти в целевото ядро чрез проверка на резултатите. Подобрено запазване на критични функции, оптимизирано отстраняване на проблемната тъкан, намален риск от неврологични дефицити са някои от предимствата на извършването на операция на мозъка в будно състояние.

Рискове: Както при всяка операция, рисковете включват инфекция, кървене, гърчове или реакции към лекарства. Наблюдението в будно състояние обаче помага да се сведат до минимум.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    9 1 Отговор
    "Мозъчната операция в будно състояние е процедура, която се извършва върху мозъка..."
    А стига бе! А аз си мислех, че мозъчните операции се извършват върху левия крак.

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тирбушон

    5 0 Отговор
    В някои случаи не просто е буден и отговаря на въпроси, а трябва непрекъснато да прави нещо: да казва вицове или разказва истории, да пее, да свири на инструмент, изобщо някаква дейност. Целта е веднага да се разбере дали интервенцията отива към нарушаване на мозъчната дейност. Няма друг начин това да се разбере овреме -- след операцията вече може да е много късно.
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Не можа ли да иЗмислиш нещо поюоригинално.
  • 5 😈😈😈😈

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    От механик не може да се очаква нещо интелигентно .
  • 6 Защоттъй

    8 0 Отговор
    Едно време телевизионните техници поправяха старите лампови CRT телевизори така.
    С включен екран и огледало.
  • 7 Дядо Йоцо гледа

    6 0 Отговор
    Така се прави и "операция " на българското население ,без упойка ,манипулира се и се следят реакциите !
  • 8 НИЩО НОВО☝

    0 1 Отговор
    ТОВА СЕ ПРАКТИКУВА ОТ 2022
    СЪВЕТСКАТА КОСМИЧЕСКА ХИРУРГИЯ
    С ГЛАВАТА НА ДРУГИЯ ПУ.ИН..365/7/24