30 Август, 2024 16:15 1 924 11

Как да се предпазим от вируса на западнонилската треска?

  • западнонилска треска-
  • предпазване-
  • комари

Болестта се предава след ухапване от заразен комар

Как да се предпазим от вируса на западнонилската треска? - 1
Снимка: Shutterstock

Вчера, 29 август, стана ясно, че западнонилската треска вече е взела две жертви и у нас. Вирусът, който се пренася от комари, е доста коварен, макар че повечето заразени не развиват симптоми. В редки случаи западнонилската треска може да доведе до трайни неврологични проблеми и дори смърт.

Ето какво знаем за вируса и как можем да се предпазим от него.

Какво представлява и какъв е произходът на западнонилската треска

Вирусът се среща най-вече сред птици и комари. След ухапване от комар, вирусът се предава и на хората.

За първи път западнонилската треска е идентифицирана в района на Западен Нил в Уганда, преди да се разпространи в Африка, Европа, Америка и останалите континенти, пише USA Today, предава lifestyle.bg.

Какви са симптомите на западнонилска треска

Около четири от пет души, заразени с вируса, не проявяват симптоми. Около един от пет заразени обаче развива най-честия симптом - треска, която се характеризира с повишена телесна температура и ускорен пулс. Други често срещани симптоми включват главоболие, болки в тялото или мускулите, болки в ставите, повръщане, диария и обрив.

Симптомите обикновено се проявяват между първия и 14-ия ден, след като човек е бил ухапан, и могат да продължат от три до шест дни.

Как да се предпазим от вируса на западнонилската треска?
Снимка: Shutterstock

В редки случаи се развива по-тежка невроинвазивна форма, която може да причини енцефалит или менингит. Симптомите включват мускулна слабост, схванатост във врата, слабост в ръка или крак, замаяност, загуба на съзнание или кома. Около 10% от тези тежки случаи завършват със смърт.

Всеки човек може да се разболее от вируса тежко, но по-възрастните хора, както и страдащите от рак, сърдечно-съдови заболявания и бъбречни заболявания, а също и пациенти с трансплантирани органи, са изложени на по-голям риск.

Как да се предпазим от западнонилска треска

Макар че няма ваксина, която може да предпази хората от вируса, най-добрият начин да избегнем заразяването е да ограничим излагането си на места, където виреят комари и можем да бъдем ухапани.

Как да се предпазим от вируса на западнонилската треска?
Снимка: Shutterstock

Когато сме на открито, е добре да използваме репелентен продукт против комари, да носим дрехи с дълги крачоли и ръкави и да не се застояваме на места, където виреят много комари. Полезно е у дома да имаме комарници и други приспособления, с които да ограничим достъпа на комари, както и да използваме климатика вкъщи, вместо да отваряме врати и прозорци, за да разхлаждаме през лятото.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 3 Отговор
    Аре Пак вирусно Тралялясване ей!
  • 2 Мнение

    24 3 Отговор
    Като изгоним Си Ай Ей и американските военни бази от България!

    С такива партньори като тия от фащ, Хитлер не ни е нужен!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Слави

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Пръскат пръскат, тези Килърите. Един приятел работи там каза ,че пръскат само с вода или силно разтворени препарати. Там се отчитат дебело.
  • 5 е като пръскат за комари

    0 7 Отговор
    1:10 000 е да срещнеш жив комар . камо ли с бобонна чума, бруцелоза, треска, син език . Успех .
  • 6 Kaлпазанин

    9 1 Отговор
    Най добре като се затвори Урсула Витанов да се игнорира и СЗО и всички мисирки на които им е платено да всяват страх
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    Най правилно е -ДА НЕ Обръщате внимание на написаното от медиите!Това го е имало преди ще го има и след нас!!!Въобще не е опасен!Ако е култивиран в ротшилдска или кремълска лаборатория пак е без значение.Господ ни е създал така щото човек да не може да унищожи човечеството!
  • 8 Гошо

    6 1 Отговор
    Егати тъпите "съвети"...също като "сайта"!
  • 9 Ломския

    6 1 Отговор
    За тази работа си требе чалъм.Язе секоя вечер излазям на Дунава по ладно и тия комарци налитат свирепо НО преди това се имунизирам с грозданка 55градуса.И какво виждам а ме хапне лети с кръгови движения пикира и рибоците го хапват у водата................има едно заведение ,,Рибката" там съм.........
  • 10 Положението е майка плаче,грамофон свири

    4 1 Отговор
    По времето на ,,лошия социализъм летяха самолети и пръскаха. Сега,колко човека от тук коментиращите са виждали подобно нещо? Иначе отдавна не съм виждал да минава кола по шосето и ,,роси с препарат разреден с много вода, а пък за Северозапада да не говорим. Има лафове и вицове за видинските комари.
  • 11 докторчето

    2 0 Отговор
    Най добре да изгоним пришълците от тия държави и ще се оправят нещата.