10 Септември, 2024 14:17 1 828 8

Патладжанът и неговите ползи за здравето

  • патладжан-
  • ползи за здравето-
  • здраве

Патладжанът съдържа вещества и съединения, които имат потенциал в борбата с раковите клетки

Патладжанът и неговите ползи за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Лятото може и да отминава, но не и някои храни, които обожаваме. Патладжанът например може да бъде приготвен по много различни начини.

И всеки пък да си оближем пръстите. Тук обаче няма да разглеждаме всички начини, по които да сготвим патладжан, а по-скоро защо да го направим

Както можем да предположим, този плод (да, плод е, а не зеленчук, точно както и доматът) съдържа не една и две ползи за организма ни. Без значение от цвета му, който варира от червен през лилав, та до черен, патладжанът е богат на хранителни вещества.

Така например в около 82 грама от плода се съдържа фибри, 10% от препоръчителния ни дневен прием на манган. Съдържа също така калий, витамин K и витамин C. И всичко това за само 20 калории.

Освен витамини и минерали в патладжана има и много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Те са богати на антоцианини, пигмент с антиоксидантни свойства, който е отговорен за цвета им.

Някои проучвания показват, че патладжаните могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, пише lifestyle.bg.. Това се дължи на свойството им да намаляват и регулират холестерола.

Поради факта, че са богати на фибри и не съдържат много калории, са добър избор, когато се храним така, че свалим килограми. Фибрите например се движат бавно през храносмилателната система и така удължават чувството за ситост. С което пък ние намаляваме приема на калории.

Освен всичко, патладжанът съдържа вещества и съединения като соласодин рамнозил гликозидите, които имат потенциал в борбата с раковите клетки.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Колкото

    3 4 Отговор
    полезен , толкова и вреден .
  • 3 Гонзовица

    2 3 Отговор
    Мммм как обичам сини патлажани, питайте левскари, яла съм много
  • 4 Евгени от Алфапласт

    3 1 Отговор
    Какви клипове съм гледал с тоя зеленчук...
  • 5 Даа

    4 1 Отговор
    ползата е голяма, но ако имате проблеми с жлъчка и черва не се занимавайте с него.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Всички плодове и зеленчуци ,които имат виолетов или тъмносин цвят съдържат Антоциани!Пиша ви за трети път всяка година по това време.....Научете,че антоцианите прехващат свободните радикали в организма ви и ги изхвърлят от него,а вие се спасявате за даден момент от развитие на туморни клетки.Боровинки ,къпини,сини сливи ,малини ,ягоди и особенно ТРънки и вино от тези плодове или оцет борят раковите клетки.запомнете го,не е трудно....играйте шах,поумнейте!

    Коментиран от #8

  • 8 Е тва за поумняването

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    от кой кон го научи. Белия, или черния.