16 Септември, 2024 13:49 1 302 7

Спането по гръб крие рискове за здравето

  • спане-
  • поза за сън-
  • спане по гръб-
  • рискове за здравето-
  • алцхаймер

В ново изследване се твърди, че спането по гръб може да има връзка с невродегенерацията

Спането по гръб крие рискове за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки има любима позиция, в която спи. Някои хора спят настрани, други предпочитат по корем, а трети по гръб.

Предишни изследвания са свързвали спането по гръб с някои потенциални неблагоприятни последици за здравето, включително високо кръвно налягане, обструктивна сънна апнея и нощен гастроезофагеален рефлукс.

От най-новото се твърди, че спането по гръб може да има връзка с невродегенерацията.

Анализът произтича от предишни изследвания, търсещи връзка между позицията по време на сън и когнитивния упадък.

За това проучване са изследвани участници с леко когнитивно увреждане, прогресивна супрануклеарна парализа, разстройство от спектъра на Паркинсон и деменция при болестта на Алцхаймер, както и контролна група.

Проучването се е провело с помощта на профилатор на съня, който помага да се изчисли колко часа на нощ прекарват хората в легнало положение.

В края на изследването екипът е открил, че участниците с четирите изследвани невродегенеративни състояния са спали повече от два часа в легнало положение в сравнение с контролната група. Това според изследователите предоставя допълнителни доказателства за силната връзка между съня в легнало положение по гръб и невродегенерацията при болестта на Алцхаймери другите когнитивни болести.

Защо спането по гръб може да повиши риска?

Мозъкът генерира невротоксини през деня, които се изчистват при съня. Натрупването на невротоксини в мозъка започва около средна възраст и 15-20 години преди да се появят ранните когнитивни симптоми на невродегенерация, поясняват учените, предава Puls.bg.

При спането по гръб изчистването на невротоксини е по-малко ефективно, отколкото при сън настрани поради разликите в начина, по който венозната кръв се връща от мозъка към сърцето. Освен това сънната апнея е по-тежка при спане по гръб и произтичащите от нея непрекъснати прекъсвания на съня също допринасят за натрупването на невротоксини. Неефективното изчистване на невротоксините в резултат на дългогодишното спане по гръб допринася за невродегенерацията.

Макар изследването да е установило силна връзка между съня по гръб и невродегенерацията, все още не е доказано, че сънят по гръб причинява невродегенерация.

Отмиването на невротоксините зависи от съня, така че лишаването от сън, недостатъчното време за сън и нелекуваната сънна апнея също допринасят за дългосрочния риск от невродегенерация. Разпространено е убеждението, че спането по гръб е по-добро от спането настрани, тъй като гръбначният стълб е по-добре поддържан и балансиран. За здравето на мозъка обаче е също толкова лесно да се избегнат удобно проблемите с раменете и врата при страничен сън, като се използва възглавница за страничен сън или топ матрак.

За хората, които се чудят дали позицията на съня може да повлияе на риска от развитие на Алцхаймер или Паркинсон, експертите казват, че е важно да се имат предвид няколко фактора, включително качеството на съня, начина на живот, диетата и физическите упражнения.

Някои изследвания показват, че спането в определени позиции - например настрани - може да улесни изчистването на отпадъчните продукти от мозъка, което теоретично би могло да намали риска от невродегенеративни заболявания.

Това е свързано с глимфатичната система - мозъчна мрежа, която изчиства токсините по-ефективно по време на сън. Въпреки това, макар че проучванията предполагат потенциална връзка, доказателствата все още не са достатъчно силни, за да се препоръчат конкретни позиции за сън за предотвратяване на тези заболявания.

Проучването е представено на Международната конференция на Асоциацията на болните от Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха сега де...

    6 0 Отговор
    Има една много подходяща българска поговорка: "Много баби – хилаво дете!" Други твърдят, че е вредно да се спи по очи, на лявата страна, а според някои и на дясната страна. Очаквам сега твърдения, че е правилно да се спи само на закачалка или изобщо не е правилно да се спи.
  • 2 Бай Амет ЧОБАНИНА

    4 0 Отговор
    А спането по корем крие още по-големи и болезнени рискове!
  • 3 Стига

    3 1 Отговор
    Бе! Цял живот въртя жената като хеликоптер , и за наша обща радост си е съвсем жива и здрава! Не вярвайте на глупости!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хирург

    2 1 Отговор
    Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ)
    ----
    Поредното медицински обосновано доказателство, че ГЕРБ си е диагноза и трябва да се лекува.
  • 6 гробар

    2 0 Отговор
    в каквато и поза да ви положат в трапа, ако има свободно място до 4-5г най-много ще бъдете ексxyмирани, а чарковете ви разпродадени.
  • 7 Факт

    0 0 Отговор
    Това да не е поредната реклама на матраци на евродепутата от дормео?