30 Септември, 2024 14:15 1 115 14

10 ползи от тиквата, за които дори не подозирате

  • тиква-
  • ползи за здравето-
  • есен-
  • здраве-
  • сезонни продукти

Тиквата е повече от просто вкусен есенен продукт – тя е истинска суперхрана, която носи множество ползи за здравето

10 ползи от тиквата, за които дори не подозирате - 1
Снимка: Shutterstock

Есента носи със себе си не само красиви пейзажи и по-хладни дни, но и един от най-любимите продукти на сезона – тиквата. Тя е символ на есента, Хелоуин и уютните семейни вечери, но освен че е вкусна, тиквата притежава и множество здравословни ползи, за които много хора дори не подозират. В тази статия ще разгледаме как тиквата може да допринесе за вашето здраве и какви изненадващи свойства крие този есенен плод.

1. Богат източник на витамини и антиоксиданти

Тиквата е изключително богата на витамини, сред които най-важен е витамин А, получен от бета-каротин – пигментът, който придава на тиквата характерния ѝ оранжев цвят. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който подпомага зрението, имунната система и здравето на кожата. Той също така играе роля в борбата със свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и да ускорят стареенето.

Освен витамин А, тиквата съдържа значителни количества витамин С и Е, както и различни минерали като калий, магнезий и желязо, които допринасят за поддържането на здравето на сърцето и костите.

2. Полезна за здравето на очите

Тиквата е истинска суперхрана за очите. Витамин А, който се съдържа в нея, е ключов за поддържането на добро зрение. Недостигът на този витамин може да доведе до дегенерация на ретината и нощна слепота. Според проучвания, бета-каротинът, открит в тиквата, може да намали риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта – състояния, които засягат милиони хора по света.

10 ползи от тиквата, за които дори не подозирате
Снимка: Shutterstock

3. Подобрява имунната система

Една от най-големите ползи от тиквата е нейният положителен ефект върху имунната система. Витамин С и бета-каротинът стимулират имунния отговор на организма, като помагат на тялото да се бори с инфекции и вируси. Редовната консумация на тиква през есенния и зимния сезон може да бъде отличен начин за поддържане на силна имунна система, особено в периоди на повишена заболеваемост.

4. Помага за контрол на теглото

Тиквата е нискокалорична храна, богата на фибри, което я прави отличен избор за хора, които искат да контролират или намалят теглото си. Фибрите помагат за усещането на ситост, като забавят храносмилането и регулират кръвната захар. С 90% водно съдържание и едва около 26 калории на 100 грама, тиквата е чудесна добавка към диети за отслабване, без да натоварва организма с излишни калории.

5. Подобрява здравето на кожата

Тиквата не само действа благоприятно отвътре, но може да бъде полезна и за кожата ви. Витамините А и С помагат за поддържането на здрав и сияен тен. Антиоксидантите в тиквата се борят със свободните радикали, които са една от основните причини за преждевременно стареене на кожата. Можете дори да използвате тиквата като съставка в домашни маски за лице, за да се възползвате от хидратиращите ѝ свойства и за да придадете свежест на кожата си.

10 ползи от тиквата, за които дори не подозирате
Снимка: Shutterstock

6. Подпомага храносмилането

Богатото съдържание на фибри в тиквата подпомага здравето на храносмилателната система. Фибрите улесняват движението на храната през червата и спомагат за предотвратяването на запек. Освен това, консумацията на храни, богати на фибри, е свързана с намаляване на риска от развитие на чревни заболявания като синдром на раздразненото черво и дивертикулоза.

7. Регулира кръвното налягане

Тиквата е богата на калий, който играе важна роля в регулирането на кръвното налягане. Консумацията на храни с високо съдържание на калий може да помогне за намаляване на риска от хипертония и сърдечни заболявания. В комбинация с ниското съдържание на натрий, тиквата е отличен избор за поддържане на здраво сърце и добро кръвообращение.

8. Помага за добър сън

Тиквените семки съдържат триптофан – аминокиселина, която е предшественик на серотонина и мелатонина. Тези два хормона играят ключова роля в регулирането на съня и настроението. Консумацията на тиквени семки или тиквено масло вечер може да подобри качеството на съня и да ви помогне да се отпуснете след напрегнат ден.

10 ползи от тиквата, за които дори не подозирате
Снимка: Shutterstock

9. Намалява възпаленията

Тиквата е естествено противовъзпалително средство, благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти. Тези вещества помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото, които често са причина за хронични заболявания като артрит, диабет и сърдечни проблеми. Редовната консумация на тиква може да помогне за поддържането на добро здраве и да намали риска от възпалителни заболявания.

10. Помага за стабилизиране на кръвната захар

Тиквата е подходяща храна за хора с диабет или за тези, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Ниското съдържание на въглехидрати и високото съдържание на фибри в тиквата помагат за по-бавното разграждане на глюкозата и предотвратяват резки скокове в нивата на кръвната захар. Тя може да бъде включена в менюто като част от здравословен режим за управление на кръвната захар.

Как да включите тиквата в ежедневното си меню

Тиквата е изключително гъвкав продукт, който може да се приготвя по много начини. Тя може да бъде използвана в супи, яхнии, десерти или дори в смутита. Тиквените семки са вкусна и здравословна добавка към салати и печени ястия, а тиквеното пюре може да се използва в рецепти за хляб, палачинки и мъфини. Независимо как ще я приготвите, тиквата ще внесе вкус и здравословни ползи във вашето меню.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гретиния

    1 2 Отговор
    Избирате една от продълговатите , пробивате една дупка , и вътре е хлъзгаво , а семките и конците масажират !
  • 2 Това за Тиквата

    3 1 Отговор
    предизборно ли е?
  • 3 дом

    5 1 Отговор
    Няма полза от тиквата, само вреди, краде и пречи.

    Коментиран от #9

  • 4 Стига

    4 1 Отговор
    тикви !
  • 5 Хората

    5 1 Отговор
    се опариха , а парен каша духа !
  • 6 нннн

    5 2 Отговор
    Става и за премиер.

    Коментиран от #8

  • 7 Хахаха

    3 1 Отговор
    12г. и гледахме сеира
  • 8 Само

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    за Хелоуински фенер ! Нали бившата му жена е "американка"
  • 9 хмм

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "дом":

    Тиквата е полезна само варена и печена. Във всички други случаи не е.
  • 10 Бойко

    1 1 Отговор
    Видяхте ли колко съм полезен, повече никой да не ме обижда на Тиква.
  • 11 Роза

    3 0 Отговор
    Винаги си припомням с умиление разказа на Елин Пелин "Печената тиква на Душко Добродушков".Винаги когато ям печена тиква с орехи и мед,си припомням тази творба и се възхищавам от огромната сила на писателското слово!
  • 12 Грета

    1 0 Отговор
    Ох, тоя пак мисли, да се изплъзне от мен.....Изкълчи си и двете си ръце от....тиквата много широка бре, ....С лека ръка си раздаваш сърцето по едни снимки, ще получиш инфаркт някои ден в банята...
  • 13 Има

    0 0 Отговор
    Чувство за хумор !
  • 14 Всичко

    2 1 Отговор
    описано в тези десет точки за тиквата е вярно само дето сте пропуснали да отбележите, че се отнася за сурова тиква. Разните и антиоксиданти, витамини, аминокиселини, фибри и тн отиван на кино при топлинната и обработка.