Last news in Fakti

9 Юли, 2014 12:07 2 769 3

Opel Corsa: епизод 5

  • opel-
  • corsa-
  • gm

След няколко папарашки попадения, които разкриха петото поколение на Corsa, от Opel решиха да представят модела месеци преди официалната му премиера в Париж през октомври. Немците възлагат огромни надежди на субкомпактния хечбек, който трябва да надмине предшествениците си във всяко отношение след повече от 12 млн. продадени екземпляра.




От европейското поделение на GM наричат Corsa E напълно нов автомобил и до голяма степен имат право. Панелите на каросерията, интериорът и двигателите са съвсем различни. Наред с това се забелязват странни сходства с предшественика. Те се дължат на архитектурата на купето, която остава практически непроменена.



Това съвсем не значи, че петата генерация на Corsa изглежда архаично. Предницата, изпълнена в стила на Adam, има стремителен вид, страниците са елегантно орелефени, а макар да не е толкова симпатична, задницата се вписва добре в цялостния дизайн.



Непроменената платформа обяснява почти идентичните размери на Corsa E и D. Новият модел е по-дълъг с 3 мм и предлага практически същото пространство в салона и багажника (285 литра).



Дизайнерите са се постарали да променят изцяло интериора в полза на повече лукс и изисканост, като очевидно са черпили вдъхновение от Adam. На централната конзола на повечето модификации ще присъства информационно-развлекателната система на Opel Intellilink. Тя разполага със 7-инчов чувствителен на допир екран и може да се управлява с приложения като BringGo (за навигация), Stitcher и TuneIn.



Списъкът с екстрите е доста обширен и включва благини като подгряване на седалките, волана и предното стъкло, меко интериорно осветление и панорамен покрив. За сигурността ще се грижат биксенонови предни светлини, система за следене на "мъртвите" зони в страничните огледала, предна видеокамера Opel Eye с функция за разпознаване на пътни знаци и неволно напускане на лентата, автоматично управление на дългите светлини, индикатор за разстоянието до движещото се отпред превозно средство и за предупреждение за възможен сблъсък с него.

Макар да наследява основната си архитектура от четвъртото поколение, Corsa E има различно окачване с променени компоненти и геометрия, подсилена подрама и нов електрически усилител на волана, чиито характеристики се променят в зависимост от скоростта. Ще се предлагат две настройки на ходовата част - стандартната Comfort и по-ниската и твърда Sport.



Заедно с модернизирания хардуер новата Corsa получава и нова електрическа архитектура, която поддържа съвременни системи като помощник за потегляне по наклон, асистент за паркиране, който поема контрола над волана при маневриране, и система за наблюдение на налягането в гумите.



Голямата новина под предния капак е дебютът на новия 1.0-литров трицилиндров ECOTEC Direct Injection Turbo с мощност 90 или 115 к.с. и въртящ момент от 170 Нм при 1 800 об/мин. От Opel все още не споделят данни за разхода му, но се хвалят, че в комбинация със системата за автоматично гасене и старт в задръстване ще бъде изключително нисък за бензинов мотор.



Гамата ще допълват модернизираните 1.2- и 1.4-литрови литров агрегати с 69, 89 и 99 коня. Единственият дизел, който споменават от Opel, е подобрената версия на сегашния 1.3-литров CDTI със 74 или 94 к.с. и Евро 6 сертификат. Трансмисиите са механична и автоматична, и двете с по шест предавки.



Corsa E ще се произвежда в Айзенах и Сарагоса, а първите коли ще бъдат доставени на купувачите наесен. Цените ще станат ясни през лятото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    0 5 Отговор
    Е, к'во са измислили от Opel - нищо. Отзад Meriva, а отпред - Adam=
  • 2 Кобрата

    3 0 Отговор
    Абе попринцип не харесвам Опелите и не съм им фен, но този ми изглежда добре...определено са го барнали и мисля, че имат някакъв напредък дано и за напред да е така.
  • 3 G_Kotsev

    0 0 Отговор
    След Corsa C всички изглеждат като понички на колела , много се излагат опел ....