Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 10:05 14 774 15

Мобилната комуникация ConnectedDrive на BMW се въвежда в България догодина

  • bmw-
  • connecteddrive-
  • автосалон
Париж, Франция. Наш пратеник от мястото на събитието
 
Инженерите на BMW разработиха информационна връзка между шофьора, автомобила и външния свят. Чрез интернет достъп и „увеличена реалност“ мониторите предлагат редица възможности за взаимодействие. С едно движение на ръката информацията се препраща към водача, могат да се закупят билети за кино или театър и да се активира директно навигацията, водеща към мястото на събитието. За най-новите мобилни способности на автомобилите, които ще са достъпни и за българите от догодина, разговаряме с Лаура Канамюлер, експерт по ConnctedDrive в BMW на щанда на германската марка по време на автомобилното изложение в Париж.
 
- Г-жо Канамюлер, какво ново предлага BMW на своите клиенти?
- BMW обогати гамата от услуги, които са в помощ и удобство на водача. Интегрирахме sim карта в колата. Водачът трябва да разполага със smartphone, за да се свърже с Интернет, имейла, да получи различна информация. Услугата е наречена Call Agent Servise и може да се обаждате 24 часа в денонощието седем дни в седмицата. От централата са готови да ви дадат всякаква информация. Можете да помолите да резервират места в ресторант, хотел, да научите кой филм се прожектира в момента, да се поръчат билети, къде има задръстване, как да го избегнете, какво е времето и пр.
 
- В кои страни системата е най-добре приета към момента?
- Най-масово системата се използва в Китай. В Америка хората смятат за голямо удобство, че могат да звъннат и да попитат какъв е адресът на еди-кой си ресторант по пътя, например. В Европа услугата е по-популярна в скандинавските страни засега.
 
- ConnectedDrive свързана ли е пряко със сигурността или е по-скоро мобилен офис?
- Факт е, че автомобилът може да се превърне в мобилен офис. Услугата прехвърля най-важните офис функции на вашия смартфон върху контролния дисплей. Това може да са бележки, задачи, контакти, срещи или електронна поща. Може дори да ви бъде прочетено писмо. Това обаче не означава, че е застрашена сигурността. Устройството се използва безопасно чрез iDrive контролера докато шофирате. Функцията, пряко свързана със сигурността, е наречена Emergency Call. При катастрофа датчици регистрират сблъсъка и автоматично задействат спешно повикване чрез вградения телефон. Централата на BMW Assist получава информация не само за точното ви местонахождение, а и за допълнителни подробности, важни за вашето спасяване. Така могат да се предприемат по-целенасочени спасителни операции. Системата може да се активира и ръчно с натискане на бутон.
 
- Какво е новото за подпомагане на водачите в задръстванията?
- Traffic Jam Assistace е много полезна услуга. Често в задръстване водачът става разсеян и нерядко блъска колата отпред. За да избегне това, системата на BMW следи разстоянието до автомобила пред вас и ако е необходимо, започва спирачен процес. Функцията, разбира се, може да бъде деактивирана по всяко време. При паркиране помощта също е несравнима. Мисля, че мъжете вече няма да има с какво да превъзхождат дамите в шофирането. Друго, което е много интересно за задръстванията в големите градове, е възможността да попитаме системата къде можем да паркираме колата и да се придвижим с градски транспорт. Понякога това е по-бързият вариант.
 
- От централата ще се обадят ли, ако колата се нуждае от доливане на масло, например, или само в случай на инцидент?
- Не, за това е предвидена друга услуга, която е свързана с обслужването на колата. От сервиза ще ви се обадят, за да ви напомнят, че трябва да се смени маслото и т.н.
 
- С интегрирането на толкова много високи технологии в автомобила се предполага, че шансът да дефектират е по-голям. Означава ли това, че возилата ще се налага по-често да влизат за поправка в сервизите?
- Не е задължително. Когато е необходимо обновяване на компютърните програми, това става автоматично по Интернет. По този начин водачът е винаги запознат с актуалната пътна обстановка, ограничения на скоростта, задръствания и пр.
 
- Какъв е този особен часовник на ръката ви?
- Това е т. нар. smart watch на популярна фирма. Наред с редица други функции той поддържа и редица апликации, разработени от BMW и наши партньори, свързани с идеята за връзка между автомобила, водача и околната среда. Така на екрана виждам състоянието на колата. Ако искам мога да включа охлаждане или затопляне на купето от разстояние, да видя нивото на масло или гориво и изобщо много полезни неща. Мога да го правя навсякъде по света, тъй като часовникът е свързан със sim-картата в автомобила.

Часовникът, разработен от BMW, дава информация за състоянието на колата, може да стартира двигателя от разстояние или да включи климатика

- Системата ConnectedDrive може ли да се инсталира допълнително към по-стар модел на BMW или се поръчва при закупуването?
- Не може да се инсталира в по-стари модели заради връзката с множеството камери, интегрирани в автомобила.
 
- В кой модел може да работи с пълния пакет услуги ConnectedDrive?
- Разполагаме с няколко пакета услуги, които клиентът може да избере. Ние сме доста гъвкави в предлагането. Ако искате пълния пакет, тогава бих казала, че е най-добрият избор би бил BMW X5.
 
- Могат ли камерите да се използват за доказване на вина при пътен инцидент?
- Не. Те не записват. Камерата „вижда“ само в реално време.
 
- Възможно ли е личната ми информация да бъде „пробита“ от хакери, докато използвам интернет в колата?
- Sim-картата е свързана със собствен сървър на BMW, който е защитен.
 
- Говорим за толкова много функции и информация, която се получава по време на шофиране. Не се ли разконцентрира водачът?
- Информацията, която прочита водачът, е на нивото на погледа му. Като цяло, шофьорът решава сам кога и какво да види. Още повече, че текстовете могат да бъдат прочитани от системата, а достъпът до менюто е изключително лесен.
 
- Оставам с впечатление, че в близко бъдеще колите на BMW сами да се карат.
- Работим върху това.

Лаура Канамюлер, експерт по ConnctedDrive в BMW на щанда на германската марка, разговаря с пратеника на mobile.bg на автомобилното изложение в Париж Мария Минкова

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Japoneze

    0 5 Отговор
    Караш си и хоп, Биг Брадър ти изгасил колата дистанционно-мерси!
  • 2 Vasik Atanasova

    0 3 Отговор
    МАЦКИТЕ СА ЗЛЕ
  • 3 Vasik Atanasova

    0 3 Отговор
    МАЦКИТЕ СА ЗЛЕ

    Коментиран от #5

  • 4 уфсътъ

    0 3 Отговор
    Това на симо новия кенеф на картичка, да си го колекционира!

    Коментиран от #8

  • 5 чкрк

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Vasik Atanasova":

    Зле са германски крави, грозни и скъпи като колата.Славянска кръв требе, славянска, не турска нискодупеста, кривокрака порода!
  • 6 Кобрата

    1 1 Отговор
    Да ни е честито тогава.
  • 7 Симеон Тасев

    1 3 Отговор
  • 8 Симеон Тасев

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "уфсътъ":

    за разлика от тебе аз карам ново бмв май ти си гледаш на снимка опела и мечтаеш

    Коментиран от #9

  • 9 Autohouse Randm

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Симеон Тасев":

    evala choveshe. otnovo s tochen komentar

    Коментиран от #11

  • 10 mediator37

    1 1 Отговор
    Вече се прекалява с тая електроника, а продължават да произвеждат колите без баня-тоалетна.
  • 11 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Autohouse Randm":

    mislish se za mnogo umen kato pishesh s nikovete na horata a si ostavash elementaren chovek sas star avtomobil i bez nikakvi poznania za avtomobilite.
  • 12 йордан иванов

    0 1 Отговор
    По-голяма трошка от БМВ не бях имал!!! Всеки месец се чупи по нещо ново...
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Колкото повече електроника,толкова повече проблеми! Основната цел разбира се е да се чупят колкото може по-често,за да се харчат частите им....
  • 14 мазда

    0 0 Отговор
    Никога повече бмв, харчи, не върви, а ремонтите са като на космическа совалка, пълен боклук, кошник
  • 15 X6x5x4x3x1

    0 0 Отговор
    Emi karai si нaroden avtomobil...6te ti otiva:)