Last news in Fakti

28 Декември, 2014 09:30 18 318 11

Продава се прототип на първия Mustang

  • ford-
  • mustang-
  • shorty
Търговската къща Auctions America обяви за продан уникална кола, изработена в един-единствен екземпляр. Става дума за прототип на Ford, който се явява предвестник на модела Mustang. Организаторите на търга се надяват да получат за автомобила сума от порядъка на $400 000 - $600 000.
Спортният прототип се нарича Shorty и има неофициален индекс 1964-1/2. Идеята е била да се превърне в къса база на първото поколение Mustang. Впоследствие обаче от Ford се отказват от идеята и прототипът остава в забвение. Купето е разработено от дизайнера Винс Гарднър през 1964 година.
Иначе въпросният Mustang Shorty, направен от партньорската на Ford компания Dearborn Steel Tubing, е по-къс от стандартния с 406 мм и има изключително интересна история. След производството на прототипа се разбира, че той няма да влезе в производство и е взето решение за неговото унищожаване.
Гарднър обаче не желае неговото творение да бъде унищожено и тайно го открадва, като го скрива в един от складовете на Ford. От Ford не знаят за това и скоро обявяват колата за открадната. Тя не се намира и компанията получава обезщетение от застрахователите.
След време обаче склада, който е нает от Ford, бива освободен и собственикът му започва реконструкция. Събаряйки една от стените намира прототипа и се обажда в полицията. Застрахователната компания, която е платила обезщетение на Ford става собственик на автомобила и съвсем скоро го продава на свой служител.
Няколко години след това късият Mustang е продаден отново и попада в ръцете на настоящия собственик. Той реставрира колата през 2000 година, а сега незнайно защо е решил да се раздели с нея. Автомобилът е оборудван с V8 двигател с три карбуратора, а скоростната кутия е един от експерименталните автомати на Ford.
Въпросната скоростна кутия е тристепенна и е специално разработена за 1964-1/2. Моделът впечатлява още с предно независимо окачване, хипоидна основна предавка, дискови спирачки отпред и барабанни - отзад. Аукционът ще отвори врати на 28 март 2015 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    6 0 Отговор
    Страхотна визия, която с малко се е променила и след 50 години. Сега са с по заоблени форми спортните коли и много пластмаса.
  • 2 Ивайло Николов

    6 0 Отговор
    Трогателно смел човек.Добре че е скрил това бижу иначе щеше да се изгуби безвъзвратно.
  • 3 LEN FAKI

    4 0 Отговор
    Уникална кола !
  • 4 Име:

    3 0 Отговор
    Интересен мустанг, особено така скъсен.
  • 5 Стойчо

    3 0 Отговор
    Като видя американска кола и ми се пълни душата от кеф

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Такива коли караха по 1 000 000 мили,само консумативи,какво да му стане на този голям двигател,работещ на ниски обороти.
  • 7 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стойчо":

    и аз така ...
  • 8 Кралят

    0 0 Отговор
    яко
  • 9 199

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стойчо":

    и на мен
  • 10 hfij

    1 0 Отговор
    тема свободна от хейтъри . браво на създателя , запазил е това уникално творение .
  • 11 БамБам

    0 0 Отговор
    Тия старите американски коли изобщо не ми харесват като съветските са на дизайн и горят с 50 литра бензин повече на 100.