Last news in Fakti

20 Ноември, 2004 10:27 3 297 0

Деринджър

  • mitsubishi-
  • mitsubishi colt-
  • mitsubishi colt 1.3 vvt 16v instyle

Названието "деринджъри" произлиза от фамилията на оръжейния конструктор от Филаделфия Хенри Деринджър, първи патентовал компактния пистолет през 30-те години на XIX век. Впоследствие, оръжието се превръща най-общо казано в "дамска привилегия". Сега ще си говорим за автомобил от типа "деринджър" или иначе казано симпатично, субкомпактно возило, произведено от японската компания Mitsubishi и насочено предимно към дамската аудитория. Версията, която имахме възможността да изпитаме обстойно, бе оборудвана с 1.3-литров бензинов двигател и високо ниво на екипировка Instyle. Ето как екипът ни видя "дамският пистолет" Mitsubishi Colt 1.3 VVT 16V Instyle.

Екстериор

Първото, което прави впечатление във външния вид на новият Colt, са заоблените форми. Ръбове в предната част на колата почти липсват. Фаровете са с неправилна овална форма, като са "заострени" в горната и долната си част. Те са доста издължени, а преходът от калниците към бронята е незабележим. Инженерите залагат на модификацията с пет врати най-вече заради увеличената функционалност на малкия автомобил. Въпреки това пасивната безопасност е на много високо ниво. Още нещо интересно по външния вид на модела Colt е необичайното решение на задната част на каросерията. Петата врата е с почти плоска форма и стоповете са разположени вертикално в една равнина с нея. Като цяло и въпреки сравнително високия таван, купето се характеризира с типично японска "муцуна", отлична обтекаема форма и много нисък коефициент на челно съпротивление. Основна роля за това играят силно скосеният капак на моторния отсек и доста полегатото ветроупорно стъкло, което от своя страна се явява логично продължение на цялостната линия. Като цяло външният вид е миловиден и симпатичен, но агресия не липсва - решение, което определено ще допадне на нежните половинки.

Интериор

Салонът е най-основният довод за "дамската" насоченост на автомобила. Арматурата е изработена от сравнително качествен, мек и еластичен материал, а линиите определено се разминават от тези на цялостната фирмената концепция. Идеята отново е приборите да допаднат на претенциозния женски вкус. Цялото табло наподобява на детска играчка, но това не му пречи да е функционално и информативно. Специфичната за Mitsubishi козирка над основните прибори присъства и тук, а управлението на климатика и останалите помощни "екстри" се извършва изключително лесно. Подобно на външния вид, и интериорът е стилно издържан.

Всички циферблати, бутони и отвори за въздух са кръгли. Седалките са малки, твърдички, но ергономични. Лостът за скоростите не е къс, но предавките се включват изключително лесно. Отзад обаче не е толкова комфортно, колкото на предните две седалки. Въпреки високия таван, осигуряващ простор в купето, разстоянието за краката на пасажерите не е достатъчно, за да се чувстват удобно при по-дълго пътуване.Съгласете се все пак, че това не е семейна лимузина и не можете да очаквате подобаващия за такава лукс. В сравнение с конкурентите комфортът е на ниво. Недостатъците са следните: прекалено масивните странични колонки, опасващи предното стъкло, пречат на видимостта на водача в завой. Въпреки регулиращите се по височина компактни задни подглавници, средният възпрепятства видимостта при движение на заден ход. Средноразположеният дисплей отвлича вниманието на водача.

Двигател и ходови характеристики

1.3-литровият агрегат е с мощност 95 к.с. и с по четири клапана на цилидър. Именно той осигурява на колата отлична динамика, което най-вече се проявява в резкия старт. С новия Colt ще "скъсате" много от преките конкуренти в класа, независимо от по-големия им работен обем.

Моторът демонстрира завидни качества в целия работен диапазон и се отличава с перфектна еластичност. Единственият му минус е в по-високото ниво на шум при обороти над 3 000 в минута. Петстепенната механична скоростна кутия е с добри предавателни числа и прави управлението на Colt едно малко удоволствие. Останалите възли и агрегати също са на познатото за марката високо ниво с едно малко изключение. ABS-ът се включва малко по-рано от необходимото.

Цена

Засега е още много рано да се предполага дали "Дамският револвер" ще измести женските любимци Micra и C3. Определено обаче новият Colt е по-симпатичен от познатите ни Corsa, Fiesta и т.н. Цената му е значително по-висока, но качеството, предлаганите опции и динамиката до голяма степен я оправдават.

Mitsubishi Colt 1.3 VVT 16V Instyle
Плюсове
1. Петстепенната механична скоростна кутия е с добри предавателни числа и прави управлението на Colt едно малко удоволствие.
2. 1.3-литровият бензинов агрегат осигурява на колата отлична динамика, което най-вече се проявява в резкия старт.
3. Стабилността, безопасността и сигурността в управлението са на нивото на марката.
4. По отношение на екстри, оборудването на новия Colt превъзхожда основните си алтернативи.
5. Дизайнът на субкомпактния автомобил е нестандартен, но доста интересен.
Минуси
1. Крайната цена на новото дамско бижу е по-висока от тази на повечето алтернативи.
2. При по-високи обороти двигателят става доста шумен.
3. Страничните колонки на ветроупорното стъкло са масивни - факт, който затруднява видимостта на водача в завой.
4. Въпреки регулиращите се по височина компактни задни подглавници, средният възпрепятства видимостта при движение на заден ход.

 

Mitsubishi Colt 1.3 VVT 16V Instyle
Технически характеристики
Двигател
четирицилиндров
четири клапана на цилиндър
Работен обем
1 332 куб. см.
Максимална мощност
70 Kw/95 к.с. при 6 000 об./мин.
Максимален въртящ момент
125 Нм при 4 000 об/мин.
Скоростна кутия
механична, петстепенна
Степен на сгъстяване
10.5: 1
Маса на единица мощност
10.2 кг/к.с. (13.9 кг/Kw)
Габарити:
дължина, мм
широчина, мм
височина, мм

3 870
1 695
1 550
Междуосие
2 500
Маса, кг

970

Допустимо натоварване, кг
490
Обем на багажника,л.
595
Вместимост на резервоара, л
47

Разход на гориво:
градско
извънграско

комбиниран

7.4 л/100км
4.8 л/100км
5.8 л/100км
Ускорение:
от 0 до 100 км/ч, сек
11.2
Максимална скорост
180 км/ч.
Гуми
175/65R14
Спирачки:
отпред
отзад

дискови, вентилирани
барабанни

 

Цена на автомобила
Цена/лв. 27 362

 

Базово оборудване
ABS+EBD, оборотомер, сервоусилител на волана, регулируем по височина волан, четири въздушни възглавници - две предни и две странични, регулиране на седалката на водача във височина, асиметрично делима задна седалка, климатик, предни и задни ел. стъкла, централно заключване с дистанционно управление, ел. отопляеми огледала, CD аудио система + шест високоговорителя, външна антена, имобилайзер, фарове за мъгла, регулиране на основните светлини по височина от мястото на водача, трета стоп светлина, тонирани стъкла, брони в цвета на купето, лети джанти, заден подлакътник, кожен волан и др.
Гаранция
Тре години или сто хиляди километра пробег
Цените са за България с включени мита, такси, и ДДС

 

Mitsubishi Colt 1.3 VVT 16V Instyle
АЛТЕРНАТИВИТЕ
CITROЁN C3
Работен обем
1 360 см3
Мощност

55 кВт/75 к.с.
при об/мин 5 400

Максимален въртящ момент
118 Нм
при об/мин 3 300
Габарити, мм
3850/1667/1519
Ускорение
14.2 сек
Максимална скорост
168 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

9.7 л/100 км
5.5 л/100 км
Цена на модела с ДДС:
25 018 лв.
Цени на някои екстри:


ASB
серийно

Еърбег, 4 бр.

серийно
Климатик
няма
NISSAN MICRA
Работен обем
1 386 см3
Мощност

65 кВт/88 к.с.
при об/мин 5 200

Максимален въртящ момент
128 Нм
при об/мин 3 200
Габарити, мм
3715/1660/1540
Ускорение
11.9 сек
Максимална скорост
172 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

7.9 л/100 км
5.4 л/100 км
Цена на модела с ДДС: Elegance
23 861
ASB
серийно
Еърбег, 6 бр.
серийно
Климатик
няма
OPEL CORSA
Работен обем
1 389 см3
Мощност

66 кВт/90 к.с.
при об/мин 6 000

Максимален въртящ момент
125 Нм
при об/мин 4 000
Габарити, мм
3817/1646/1440
Ускорение
11.5 сек
Максимална скорост
180 км/ч
Разход на гориво:
Градско
Извънградско

9.8 л/100 км
5.7 л/100 км
Цена на модела с ДДС: ST
22 062 лв.
ABS
серийно
Еърбег, 2 бр.
серийно
Климатик
няма


Радослав СЛАВЧЕВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА