Last news in Fakti

28 Февруари, 2015 10:00 3 715 9

McLaren P1 с премиера на пистова GTR версия

  • mclaren-
  • f1-
  • p1-
  • gtr
Всичко започна с ранното BMW M1, което остана малко недооценено, но поведе нещо много значимо за автоиндустрията. Следващите ударе, които ехтят и до днес бяха от Porsche 959, Jaguar XJ220 и умопомрачителното Ferrari F40. Но това, което ни нокаутира бе McLaren F1, когато с неговия 6.1 литров V12 двигател успя да вдигне 386 километра в час.

На автоиндустрията и бяха нужни цели 12 години, за да надмине рекорда на F1 в лицето на Bugatti Veyron. Нека бъдем честни, на фона на дивашкия F1 показал зъби и нокти неведнъж, Veyron изглежда доста питомно, дори и във версията Super Sport, с която скоростния праг за сериен автомобил отиде на 431 км/ч.

Скоро от McLaren изкараха наследник на F1 означен като P1, който пак нанесе силен удар с нечовешкия си дизайн, нововъведения и технически характеристики. Вече в хибридната ера, P1 попада в много по-конкурентна среда с LaFerrari и Porsche 918. Сега те пускат и състезателната версия  P1 GTR, която ще направи премиерата си в Женева идната седмица.
Мощността му ще е около 1000 конски сили посредством 3,8 литровия V8 би турбо двигател с 800 конски сили и системата IPAS, която добавя мощност от още 200 конски сили. Като състезателна машина теглото и е намалено с 50 килограма от стандартното. Бъдещите собственици ще влязат в програма подобна на Ferrari, и ще имат първия шанс да покарат машините си на Circuit de Catalunya в Испания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Тая кола е супер, но има един проблем - не изглежда харизматично.
  • 2 копеле

    0 0 Отговор
    Както е харизматично Ферари, нали.
  • 3 330i

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕх ако бяха хонда направили двг 630 коня ..... ма кат не могат заради ограничението .. в Япония ... е сега като се съберът отново с макларън във формулата и ... ще пръскат двигатели, ще ги видим.

    Коментиран от #4

  • 4 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "330i":

    Аве не ги знам в Япония, ама Хонда имат заводи и централи по цял свят. Кво им пречи да правят коли 1000 коня в Америка или Англия не знам, а в Япония да си правят колкото си искат.
  • 5 Shmeker

    0 1 Отговор
    Между другото тоя МакЛарън каква максимална скорост развива? Аз до колкото знам е доста посредствен от към тоя параметър и не знам що не ползват стария мотор от БМВ като не могат да направят по-добър?

    Коментиран от #8

  • 6 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    Възможно е да го пуснат във WEC.Преди години Макларън Ф1 имаше големи успехи там.Не случайно Порше 918 послужи като първообраз на 919 хибрид в Льо Ман.На такива коли не им трябва да вдигат 400+ км/ч.То няма писта,на която да развиват и поддържат тези скорости,освен частната писта на ВАГ и соленото езеро Боневил.

    Коментиран от #7

  • 7 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ярослав станчев":

    Е да ама Ф1 имаше БМВ мотор. Тоя е няква измишльотина
  • 8 330i

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Shmeker":

    Стария мотор на макларъна Ф1 си е на БМВ, може би нямат права, а може би сега го няма Мъри за да иска атмосферен, времената сега са други, двигател без турбо си е загуба на материал, и под турбо разбирай поне две турбини, а иначе относно ресурс ... "стария" двигател е недостижим и относно разход/мощност за атмосферен дори и сега ... след ~25 !!!!! години по-късно.... те това е БМВ
  • 9 роман ценов

    1 0 Отговор
    по ми харесва от стария еф 1 новия двигател е по мощен и надежден ще видим как ще се прочуе