19 Юни, 2004 12:53 611 0

Висша мода

  • bertone-
  • bertone jet 2-
  • aston martin

Много рядко се случва някои от известните имена в модата да работят заедно - завистта и конкуренцията са толкова големи, че предполагат преди всичко противопоставяне, а не съвместна дейност. При автомобилите обаче за щастие тази максима важи само наполовина и в историята на четириколесните не липсват примери за расови екземпляри, които са общ продукт на няколко от най-добрите в бранша. Типичен такъв представител е и

Bertone Jet 2


дошъл на бял свят в резултат на сложна симбиоза между технологии от Aston Martin и изкусителна външност, създадена от специалистите в италианското дизайнерско студио Bertone. Всъщност “рецептата”, по която е създаден Bertone Jet 2 не е от днес, а е открита още през 50-те и 60-те години на миналия век, когато британската фирма Aston Martin, произвеждаща расови спортни автомобили, често обръща поглед към апенинските майстори на каросерии като Bertone и Zagato. В резултат на това обикновено са триумфирали съвършени возила на четири колела, които са оставили траен отпечатък след себе си.

Изключение не прави и Bertone Jet 2, който според президентът на Aston Martin е призван да съживи тази малко позабравена традиция за съвместна работа между фирми като британската и доказани специалисти в изработката на каросерии като Bertone.Иначе представеният по време на автомобилното изложение в Женева Bertone Jet 2 е разработен на базата на Aston Martin Vanquish, като само междуосието е увеличено с 210 мм, за да се гарантира по този начин много по-голямо пространство във вътрешността на автомобила, а от там и по-голям комфорт за пътуващите.

Въпреки тези ограничени процедури обаче, Bertone Jet 2 се представя изцяло като возило със своя собствена ярка идентичност.

Външният дизайн

до голяма степен следва стилистичната линия на всички возила с марката Aston Martin, но е обогатен и с някои изцяло нови решения. Така например специалистите от Bertone повдигат нагоре радиаторната решетка и й придават значително по-компактни размери. Променено е и разположението и формата на допълнителните въздухозаборници, чиято цел е да доставят още свеж въздух за охлаждането на спирачните дискове. Страничната линия нараства към задната част на Bertone Jet 2 и това придава на профила му още по-спортно и агресивно излъчване. Широкият стъклен покрив и “отсечената” почти вертикална задна част на четириколесното са другите по-значими изменения в сравнение с модела Vanquish. При

интериора

се залага на класическите решения при такъв тип автомобили (четириместно купе). Благодарение на нарасналото междуосие конструкторите успяват да монтират седалки на задния ред, които по комфорт и удобство да не отстъпват на предните места за сядане. При нужда, или когато все пак превозвате по-голямо количество куфари и чанти, задните седалки се прибират лесно и бързо, от което изцяло печели товарния отсек. По-голям багажник едва ли предлага което и да е от четириколесните в класа на суперспортните автомобили.

Задвижването на Bertone Jet 2, който ще бъде произведен в едва 25 екземпляра, се осигурява от алуминиев V-оббразен агрегат с дванадесет цилиндъра и работен обем от 5 935 см3. Осигуряваната от него мощност е 450 к.с. при 6 500 об./мин., а максималният въртящ момент е 567 Нм при 5 000 об./мин.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА