Last news in Fakti

19 Юни, 2004 12:58 3 034 0

Едно име, два модела...

  • seat-
  • ibiza cupra-
  • seat ibiza cupra

През 2000 година Seat стартираха производството на возилата от моделното семейство Cupra, като наименованието представлява съкращение от “Cup Racing”. Ibiza Cupra пък е четвъртото попълнение във фамилията. На разположение на клиентите ще бъдат

два агрегата

- 1.8-литрово бензиново турбо и 1.9-литрво TDI. Осигуряваната от тях мощност е съответно 180 и 160 к.с. Дизеловият двигател е най-мощният такъв в историята на компанията, а и при този клас возила. Незвисимо от избрания мотор Ibiza Cupra ще се предлага само във вариант с три врати. Цената на четириколесното се очаква да бъде около 20 000 евро.

По отношение на външния дизайн основно е акцентирано на няколко момента. В предната част впечатление прави бронята, в която са интегрирани масивните отвори на въздухозаборниците. Страничният профил на Ibiza Cupra изпъква, благодарение на седемнадесетцоловите алуминиеви джанти, изработени от олекотен метал. Овалната форма на хромирания ауспух пък подчертава спортния нрав на испанеца в задната част. За това допълнително спомага и монтираният аеродинамичен спойлер. При

интериора

дизайнерите залагат на доста успешна комбинация между червено и черно. Информационните символи на арматурното табло пък са издържани в елегантен бял цвят. Червени са част от волана, седалките и целите активни подглавници. Иначе серийно Seat Ibiza Cupra е оборудвана със спортни седалки, а триспицовият волан допълнително подсилва аналогията със състезателните автомобили. В същата посока въздействат и покритите с алуминиеви капачки педали.

В сравнение с Ibiza FR, например пространството за краката е значително по-малко, като това се дължи на разликите в габаритите. Оказва се обаче, че от този недостатък произтичат и някои ползи, като това, че центърът на тежестта при Seat Ibiza Cupra е много по-ниско разположен и предполага предната и задната ос да бъдат на една височина. Благодарение на това испанското возило предлага много по-добра динамика и позволява навлизането в остри завои да става с много по-голяма скорост, отколкото с Ibiza FR. Всъщност върху

сигурността

е поставен сериозен акцент. По тази причина Seat Ibiza Cupra разполага в серийното оборудване с антиблокираща система на колелата (ABS), електронностабилизираща система (ESP) и система за следване траекторията на движение. Монтиран е и спирачен асистент. В базовото оборудване са предвидени и предни и странични въздушни възглавници.

В оборудването място намират и вентилирани спирачни дискове с диаметър 312 мм. Спирачните апарати са с по четири цилиндъра.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА