16 Септември, 2011 09:18 1 554 0

Изобретиха колан, който отчита дали сме разстроени

  • казанлък-
  • автомобили-
  • предпазен колан

Ученици от Казанлък направиха откритието, за да се спре войната по пътищата

Изобретиха колан, който отчита дали сме разстроени - 1
Снимка: БГНЕС

Ученици от професионалната гимназия по транспорт в Казанлък изобретиха колан за автомобил от ново поколение. Нововъведението не позволява на колата да потегли, когато шофьорът е разстроен.

Идеята се ражда в клас, предаде Нова телевизия. Провокирани от войната по пътищата, петима ученици започват да мислят как да намалят броя на катастрофите. След дълги и сложни проучвания намират решението. Изобретяват предпазен колан с вградени биосензори, които отчитат емоционалното състояние на шофьора, при това в реално време. Информацията отива в бордовия компютър на колата. И ако кръвното налягане на водача или пулсът му не е в норма, автомобилът не потегля. „Ще действа като блокира запалването на двигателя. Ако автомобилът е в движение, ще включва автопилот, за да може шофьорът да реагира“, обясни един от изобретателите. Сензорът ще се поставя в областта на сърцето и няма по никакъв начин да пречи на шофьора. Новият колан външно няма да се различава от обикновения.

Младите изобретатели са изчислили, че коланът от ново поколение ще струва на водачите 350 лева.

Като всяка добра идея и тази чака своята реализация. Тя е представена на конкурс за иновации, който учениците са спечелили. Амбициозният отбор е създал учебна компания. Макар учениците да се нуждаят от пари за реализирането на идеята си, те са дарили получената награда от 700 лева на деца от сиропиталища. „Ползвайте колани“, призовават младите изобретатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА