19 Октомври, 2015 09:25 57 593 18

10 от най-скъпоструващите катастрофи

  • катастрофи-
  • скъпи автомобили
10 от най-скъпоструващите катастрофи - 1
Автомобилната катастрофа е нещото, от което всеки водач на моторно превозно средство се стреми да се предпази, но въпреки това колизиите по света и особено у нас не намаляват. Сега ще ви разкажем за 10 от най-скъпоструващите катастрофи в автомобилната история, защото в повечето от случаите става дума за редки и изключително ценни автомобили.
Toyota 2000GT срещу дърво. Това се случва преди около година в Япония. Там един свръхекзотичен автомобил се удря в дърво, а причината е несъобразена скорост. След удара, изключително ценната Toyota, която струва 1.2 млн щатски долара се превръща в купчина метал. Тази катастрофа поразява не само всички фенове на подобни класики, но и най-вероятно бърка сериозно в джоба на застрахователя.
McLaren F1 на Роуън Аткинсън. Една катастрофа със суперкара на миналия век явно не бе достатъчна на Мистър Бийн. Възстановявайки своята любима кола след първата колизия, той отново катастрофира. Вследствие на втората катастрофа застрахователите изплащат на актьора колосалната сума от 1.4 млн долара. Колата отново е възстановена и сега е в ръцете на друг собственик. Дано той е по-внимателен.
Porsche RS61 на Сър Стърлинг Мос. През 2010 година заради механичен проблем и по-конкретно неконтролируемо зацепване на предавка в трансмисията, колата на Стърлинг Мос - уникалното Porsche RS61 се разбива на пистата Лагуна Сека. По това време автомобилът се оценява на 1.7 млн щатски долара. Въпреки сериозните щети, колата е възстановена и днес оценката и е приблизително $3 млн.
Японското меле. Така е известна колизията, случила се на една мокра японска писта. Там в колизията пострадват 14 автомобила. Ще кажете какво пък толкова - чували сме и за множество други подобни катастрофи. Проблемът е в това, че в мелето участват осем Ferrari-та, Lamborghini Diablo, Nissan Skyline R33 и един доста скъп екземпляр от марката Mercedes-Benz. Щетите са оценени на $3.85 млн.
Mercedes 300SLS vs. Lister. Това транспортно произшествие пък е оценено на 7.4 млн щатски долара, защото в него участват изключително редките автомобили Lister и Mercedes 300 SLS. Скъпоструващата катастрофа се разиграва по време на една надпревара, провеждаща се в рамките на Фестивала на скоростта в Гудууд. Mercedes-ът се забива много жестоко в колата пред него, съсипвайки и двете класики.
Mazda Furai. Това произшествие с Mazda е трудно да се нарече катастрофа. Колата просто изгаря напълно на трасе, където бившите водещи на Top Gear се канят да изпробват възможностите и. Причините не са уточнени изцяло, а така и не се разбира на колко точно е оценена "пълната щета" по автомобила. Според специалистите обаче, сумата е изключително висока.
Ямата Corvette. Запалените на тема американски коли няма как да не си спомнят случката от близкото минало, когато осем класически коли от модела Corvette потънаха в земята в една яма, отворила се в Националния музей. И това не е точно катастрофа, но съгласете се, че подобен инцидент става веднъж на 1000 години, а загубите са просто колосални.
ПТП във водата. На 14 декември 2002 година 50 000-тонният плавателен съд Tricolor, плаващ под норвежки флаг и превозващ на борда си почти 3000 автомобила от марките BMW, Volvo и Saab се сблъсква с контейнеровоза Kariba. Ако си представим, че всяка от колите струва средно по $40 000, то загубите само от автомобилите са приблизително 120 млн щатски долара.
Гран-при на Белгия 1998 година. Това беше едно от най-големите мелета в историята на моторните спортове. Още след старта, на средата на първата обиколка, става зверска катастрофа, от която 14 болида са разбити до неузнаваемост. Причината е пилотска грешка, както и изключително лошите метеорологични условия. Точната сума на щети не се посочва, но нали си представяте колко струват 14 състезателни болида от Формула 1.
Льо Ман 1955 година. До този момент ви разказвахме за скъпоструващи катастрофи и инциденти, но първото място в нашата класация е за една по-различна катастрофа. Става дума за състезанието в Льо Ман, провеждащо се през 1955 година, когато Mercedes 300SLR излита от трасето и се врязва в публиката. Загиват 83-ма души! А какво може да е по-ценно от един човешки живот...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Skier

    4 5 Отговор
    Дааам, изключително красиви коли са размазвани и продължават да се унищожават. Това са произведения на изкуството, които трябва само да се гледат, а не да се карат

    Коментиран от #3, #4

  • 2 gogo

    7 2 Отговор
    Ямата на корвет изглежда като малки колички направено за реклама
  • 3 Аз

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Skier":

    Колите са направени да се карат, не да се гледат.
  • 4 Знам Ченезнам

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Skier":

    Ще имаш супер автомобил и само ще го гледаш без да го караш?!!!!! Нещо, не ми се връзва! Къде е логиката?
  • 5 Бате Цецо

    4 0 Отговор
    На 14 декември 202 година 50-тонният плавателен съд
    ----------------------
    Алоооо, проверете си клавиша "0" на клавиатурата. Пропуснали сте 4 нули в едно изречение.

    Коментиран от #13

  • 6 България

    12 0 Отговор
    Радо, в българския език няма дума колизия! Българската дума е сблъсък, уважавай езика си за да те уважават и теб. Поздрави, иначе прекрасна статия.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ivaylo Golemanski

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "България":

    Грешиш, проверих за да съм сигурен преди да пиша.

    Значение на думата колизия:

    мн. колизии, ж. Сблъсък на противоположни сили, конфликт.
  • 9 Дошо

    1 6 Отговор
    През 2010 година заради механичен проблем и по-конкретно неконтролируемо зацепване на предавка в трансмисията, колата на Стърлинг Мос - уникалното Porsche RS61 се разбива на пистата Лагуна Сека

    Какво друго да очакваш от германския боклук?Строше изглежда от край време е неуправляем батал.

    Коментиран от #11

  • 10 караиванов

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "България":

    Статията наистина е много интересна, но не си прав за думата. Тя е чуждица, но се използва в бълг. език. А и не може да се повтаря в статия за катастрофи само думата катастрофа. Или пък сблъсък, нали? Трябва да има разнообразиие. Това е богатството на нашия език в сравнение с англ, например и авторът го използва.
  • 11 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дошо":

    друго си е да ти се самозапали Mazda Furai.
  • 12 Morgoth

    3 0 Отговор
    Взривът на китайското пристанище от преди месец май ги бие всичките.
  • 13 Бате Цецо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бате Цецо":

    Радвам се, че шеговитата ми критика е била конструктивна.

    Коментиран от #16

  • 14 бай Пет

    5 0 Отговор
    Статията е интересна,но не ми хареса исползването на думата "болид"Те такос животно има само в главите на БГ спортни журналисти,които никога не са карали състезателно и в стремежа си да изглеждат компетентни говорят само за "колко Джи " натоварване,нютон метри и болиди.
  • 15 така се управлява

    1 1 Отговор
    Това е положението, бате.... 26 години отрицателен подбор, какво искаш... С висше най-много в затвора да те тикнат....
  • 16 mediator37

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бате Цецо":

    Добре, че има хора като теб да четат внимателно, но не само това , а и да знаят, че 50 тона съд е шлюпка. Виждаме, че авторите на статиите четат коментарите (защото сме умни копелета), виждат си грешките и си ги поправят. И ето така, 50 тонният плавателен съд тайно и полека пораства до 50 000 тонен съд. Евала пич!
  • 17 нова техника пробвали

    2 1 Отговор
    За д а ги блъснат така перфектно са ги следили с перфектна техника с точност до милиметр в продължение на десетки километри..хвалят се организаторите на мелето в Япония
  • 18 от снимката

    0 4 Отговор
    сравнение с ЛЬо МАн 1955 година там ползвали вещица за да направят катастрофите,,Била починала преди триста и косур години нямала прехрана и се чудела ..хайде на работа за да направим по хубави колите и предложили после загиналите и направили ...