Last news in Fakti

5 Януари, 2016 12:09 13 488 4

2 от най-скъпо продадените коли през 2015-а

  • ferrari-
  • aston martin-
  • търг

Сега ще си поговорим за автомобилите, явяващи се колекционерски ценности или просто една от най-добрите инвестиции от доста време насам. След един сравнително обстоен анализ на продажбите на автомобили през изминалата 2015 година се спряхме на два автомобила, които според нашите проучвания са едни най-скъпо продадените коли през 2015-а. Естествено, не претендираме за абсолютна достоверност, защото много от продажбите на подобни автомобили се правят "на тъмно" или не се разгласяват достатъчно. През изминалата година по различните търгове, като RM Auctions, Bohnams, Barrett-Jackson, Mecum, Gooding & Company, а така също и в еВау бяха направени доста интересни сделки, но сред тях се открояват тези два автомобила, които са продадени на цена от над $10 млн. и притежават много интересна история. Ето кои са тези коли.

Ferrari 250 GT Berlinetta Competizione - 13 200 000 долара

Определяните като "божествени" стари Ferrari-та се появяват на почти всеки от големите аукциони. Повечето от тях принадлежат към серията 250: GTO, SWB Berlinetta, Lusso и Testa Rossa. Въпросното Ferrari 250 GT Berlinetta Competizione е едно от 14-те екземпляра, но неговата история е по-различна. То е принадлежало на легендарния маркиз Алфонсо де Портаго - испански аристократ и автомобилен състезател. Той започва да се състезава с автомобили през 1953 година и три години по-късно е включен в отбора на Скудерията. Именно със синьото си Ferrari де Портаго е непобедим във всички състезания. За съжаление той загива в разцвета на своята кариера в надпреварата Миле Миля. След смъртта му автомобилът преминава през много колекционери, като през 1990 е основно реставриран. През изминалата година той беше продаден за сумата от $13 200 000.

Aston Martin DB4 Zagato - 14 300 000 долара

Aston Martin DB4 Zagato безусловно е един от безценните образци на автомобилното изкуство, но това не е най-редкия Aston Martin в историята. Италианското каросерийно ателие прави 19 такива екземпляра, което е с 18 повече от единствения DB9 Zagato, но този факт съвсем не омаловажава неговите достойнства. Благодарение на своята ексклузивност и дизайн, проектираната от Еркол Еспада кола разполага с 3.7-литров редови шестак, който е с мощност 318 конски сили. Специфичните италиански черти са вплетени изключително грамотно в неоспоримата британска елегантност на автомобила. Според болшинството от автомобилните специалисти по дизайн, това е най-красивата творба на ателиета Zagato. Автомобилът със сериен номер 14 дълго време е на територията на Австралия. Впоследствие е купена от англичанин, който го реставрира основно с помощта на експерта Ричард Уилямс. Сега колата е в уникално състояние и не без основание бе продадена за колосалната сума от $14 300 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mpower

    0 0 Отговор
    леле това макар че са старички машини ще фъркат на пътя само правилното магаре са се качи на волана
  • 2 евтим

    0 0 Отговор
    Какъв шестак е този ASTON MARTIN като на снимката има 12 кабела за свещите и 2 дистрибуторни капачки
  • 3 евтим

    0 0 Отговор
    DB 4 twin spark
  • 4 Mr Swaggerson

    0 0 Отговор
    Сам си отговори на въпроса.
    Браво.