8 Октомври, 2005 09:33 2 392 0

Сложно уравнение

  • volkswagen-
  • golf plus-
  • je design-
  • je design golf plus

Макар и произведен от Volkswagen, моделът Golf Plus би могъл да се нарече всичко друго, но не и агресивен автомобил. Уютният миниван изглежда преди всичко дружелюбен и практичен, но това съвсем не означава, че този факт не би могъл да бъде променен. С необходимите за целта средства и опитът, и майсторството на германското тунинг-ателие JE Design возилото придобива много по-”пиперлив” нрав и излъчване.

Промените

които немците внасят не са революционни, но все пак са достатъчни, за да придадат на четириколесното много по-дързък вид. Така например само срещу 650 евро вашият Golf Plus би могъл да се сдобие с нова предна броня с вградени в нея спойлери, странични прагове с вентилационни отвори и специални вежди на фаровете, които на теория би трябвало да предпазват насрещнодвижещите се водачи от заслепяване, но на практика служат единствено за подсилване на агресивната нотка в излъчването на возилото.

Фирмата JE Design е добре позната на почитателите на тунинга, така че едва ли някой се съмнява във факта, че германците биха се задоволили единствено с козметични промени. Инженерите в тунинг-ателието решават да нажежат и емоциите, предлагани от серийния автомобил, като за целта се захващат с внасянето на необходимите “корекции” в работата на агрегата. Конструкторите полагат усилия най-вече в областта на повишаването на мощността на дизеловия двигател. Работата им се увенчава с успех, в резултат на което към “стандартните” 140 к.с. са добавени още 36. Не по-малко сериозно е постижението на германците и при максималния въртящ момент, който нараства с 85 Нм до впечатляващите 405 Нм. Крайният резултат на извършените процедури пък едва ли би могъл да се окачестви като незадоволителен и от най-големите скептици, тъй като максималната скорост на четириколесното се повишава до 210 км/ч, а времето за ускорение се подобрява с близо две секунди - от 0 до 100 км/ч JE Design Golf Plus се изстрелва за 8.6 секунди. Цялата лечебна програма на двигателя се оказва не особено скъпо начинание, имайки предвид, че срещу заплатените близо 1 500 евро, получавате едногодишна гаранция от JE Design за мотора.

Желателно

е обаче промените в нрава на двигателя да се комбинират с подобрения в областта на окачването и спирачната система. По тази причина специалистите в JE Design намаляват клиренса на автомобила с 35 мм, което освен че подобрява значително динамичните му показатели, съществено допринася за постигането на по-агресивен силует и позиция на пътя. Монтират се и нови спортни пружини.

Нарасналият потенциал на возилото предполага необходимостта от монтирането и на нова спирачна система. Такава ще получите срещу скромната сума от 2 000 евро. Промените по системата за отвеждане на изгорелите газове, която завършва с четири доста впечатляващи хромирани ауспуха, ще ви охарчи с 839 евро. Деветнадесетцоловите алуминиеви джанти, които определено ще придадат допълнителен колорит на германския миниван ще ви бръкнат по-надълбоко в джоба - комплектът струва 2 930 евро.

В крайна сметка сложното уравнение изглежда по този начин: VW Golf Plus плюс тунинг е равно на функционалност на миниван, агресивна външност, по-солидна мощност, минус 7700 евро, което е близо една трета от стойността на чисто нов Golf Plus. Но пък и кой е казал, че хубавите неща не струват скъпо...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА