Last news in Fakti

27 Август, 2005 13:20 712 0

Егоист

  • renault-
  • renault egeus

По време на тазгодишното автомобилното изложение във Франкфурт, което започва само след броени седмици, френският гранд Renault за пръв път ще дебютира с прототип, който би следвало да послужи като основа за внедряването в серийно производство на возило от типа “луксозен SUV”. Четириколесното освен всичко друго ще разполага и с перманентно задвижване на четирите колела, като в дизайнерско отношение създателите му са търсили акцент преди всичко върху онези елементи, които събуждат асоциация за бързо и стилно купе. Последното се доказва от максимално издължената предница и плавно преливащите странична и задна част на студията. Създателите на

Renault Egeus

очевидно се стремят да обединят елегантността, спорта, мощта и големите пропорции в такива съотношения, че да се получи SUV, който да изглежда достатъчно впечатляващо и хармонично, без да копира агресивното в повечето случаи излъчване на конкуренцията. Също както и при студиите Fluence и Wind, Egeus отново няма да разчита на централен въздухозаборник, а тази функция ще бъде поверена на два специално предвидени за целта мощни отвора, разположени непосредствено под предните светлини. Последните пък са майсторски подчертани, благодарение на “дъгите”, които са разположени около тях. Всъщност французите търсят хармония и елегантност при външния дизайн, а залагат на масивните и привидно “отсечени” елемнти.

Крайният резултат обаче е повече от впечатляващ, тъй като се получава стилистично единство, което радва окото и не се натрапва. Плавният преход от един компонент на автомобила към друг също затвърждава това впечатление. 22-цоловите джанти, изработени от алуминий, също се оказват добро попадение. Широко приложение намират и съвременните технологии. Така например дръжките на вратите са интегрирани в корпуса на вратите, но специален оптичен сензор отчита доближаването на ръката на водача към тях и автоматично ги “изважда” с един сантиметър над повърхността. Във

вътрешността

създателите на Renault Egeus са се стремили към постигането на максимален комфорт и лукс за четирима пасажери. Топлите цветове, в които е издържан салонът, съчетани с неговата висока функционалност и подреденост определено създават усещането за уют и качество на изработката. Яйцевидната форма на арматурното табло пък придава донякъде доста футуристично излъчване на интериора. Спидометърът предлага информация за скоростта с помощта на аналогови и дигитални технологии. GPS-навигационната система се грижи за това да нямате главоболия с несъобразената скорост - в случаите, когато прехвърлите допустимото ограничение, специални светлинни диоди ви информират за това и ви призовават да спазвате правилника. При движение в пресечена местност е желателно да се активира офроуд-функцията. Тогава своевременно се показва допълнителен монитор, който изобразява наклона на автомобила, дава съвети за по-лесното преминаване на трасето, като дори би могъл да ви покаже и карта на местноста.

За задвижването на студията се грижи V-образен шестцилиндров дизелов агрегат, чийто работен обем е 3.0 литра. Oсигуряваната от него мощност е повече от внушителна - 250 к.с. Освен това двигателят отговаря и на най-строгите изисквания за максимално допустими стойности на количествата отделяни вредни емисии - Euro 4. В оборудването място намира и седемстепенна автоматична скоростна кутия, като предаването на въртящия момент между четирите колела се регулира по електронен път в зависимост от начина на каране и пътната настилка и се движи в диапазона от 0 до 100 процента.

Станислав Гавазов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА