5 Април, 2016 09:59 6 544 3

Един FIAT с двигател от Ferrari

  • fiat-
  • ferrari-
  • dino
Един FIAT с двигател от Ferrari - 1

Успехите на Ferrari в зрелището Формула 1 издигнаха репутацията на фирмата от Маранело до невиждани висоти. Хвалебствията по неин адрес не спират, но мнозина не знаят или са забравили, че този триумф щеше да е само мечта без финансовата подкрепа на концерна FIAT.

Средата на 60-те години е лош период за Скудерията. Автомобилите с червен цвят губят по всички параграфи от американските и английски състезателни коли. Енцо Ферари е принуден да търси бързо и адекватно решение за излизане от кризата.

Няколко години по-рано инженерът Виторио Жано и синът на Енцо, Алфредо “Дино” Ферари разработват нов двигател, предназначен за състезателните коли на компанията. През 1956 година обаче единственият син на Енцо Ферари умира, което е голям удар за гениалния конструктор.

В негова памет новият двигател е именуван Dino 156 (156 = 1.5 литра + 6 цилиндъра). Две години по-късно по агрегата са внесени доста подобрения, което води до увеличаване на работния му обем на 2 474 см3. Доразработеният мотор получава моделен номер 256.Един FIAT с двигател от Ferrari

След загубата на своя наследник, Енцо Ферари реорганизира фирмата си, като я прави акционерно дружество. Италианският концерн FIAT купува повече от 50 %, което води до сериозна финансова стабилност за компанията от Маранело. Известният автомобилен дизайнер Джовани Пининфарина разработва купе, на което е монтиран двигателят Dino 256.

Новият спортен автомобил получава названието FIAT Dino Spider. Колата дебютира на Торинския автосалон през 1966 година. Интересното при този модел е, че двигателят и механичната петстепенна скоростна кутия са разположени напречно пред задната ос.

“FIAT-ското” Ferrari е оборудвано с V-образен, шестцилиндров агрегат с мощност 160 к.с. Повечето детайли по мотора са изработени от специална алуминиева сплав, което си е направо разкош за такъв клас автомобили. Но да не забравяме, че този двигател е проектиран за състезателен болид.

Към модерния агрегат е монтирана механична, петстепенна трансмисия. Предното окачване е независимо, а задното - зависимо, на еднолистови полуелиптични ресори. Към тях са прикрепени и специални стабилизиращи щанги, което осигурява устойчивост на малкото купе.Един FIAT с двигател от Ferrari

Колата е доста добра, но проблемът е там, че струва прекалено много за FIAT, а не е точно Ferrari. Тези които искат малка, евтина спортна кола си купуват модела 124 Spider Coupe на италианския концерн, а тези паралиите с достатъчно пари си вземат “расово конче”. Така FIAT Dino се оказва никому ненужен.

Инженерите обаче не се отказват. Обособено е отделно звено, на практика самостоятелна фирма, носеща името Dino S.p.a. Там се ражда и значително подобреният вариант Dino 246 GT. Този знаменит автомобил се превръща в най-популярното возило слязло от конвейера в Маранело. До края на производството му са изработени 2 487 екземпляра и 1 247 от спортната версия GTS.

Финансовата подкрепа от страна на FIAT съживява фирмата на Енцо Ферари, която не попада в ръцете на някоя задокеанска фирма, а остава в Италия. Това обаче се оказва брак по сметка и за FIAT, защото на червените болиди от Формула 1 започва да се вижда синята емблема на гиганта. Това е страхотна реклама за цивилните модели на компанията и продажбите значително нарастват.

Dino е красив спортен автомобил, който изиграва съществена роля за възраждането на култовата марка Ferrari и увеличаването на производството на масови автомобили с марка FIAT. С две думи брак по италиански.Един FIAT с двигател от Ferrari


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    2 0 Отговор
    Bella Italiana
  • 2 Батко

    0 1 Отговор
    Лада 1500
  • 3 Контрабас

    0 1 Отговор
    Успехите на Ферари във Формула 1 бяха изцяло режисирани за съживяването на концерна Фиат!
    Спряха Мерцедес и дадоха предимство на Ферари, после Рено, после Мерцедес и т.н.
    Неслучайно, отлива на фенове на Ф1 беше забелязан от Бърни и реакцията не закъсня, редува ги на 2год!
    Голям бизнес!