Last news in Fakti

17 Юли, 2016 07:15 7 354 0

Еднорогът Ford Mustang "Ole Yeller" 

  • ford-
  • mustang-
  • ole yeller

От американският автомобилен гигант - Ford, винаги са обичали създаването на уникални автомобили, особено ако те са направени на базата на Mustang. Това е деветия пореден такъв, създаден изцяло с благодворителна цел в подкрепа на Experimental Aircraft Association или преведено на наш език асоциация за експериментални летателни апарати.

Вдъхновението за проекта идва от един митичен боен самолет - P-51D Mustang, използван във втората световна и след това превърнал се в машина за авиошоута. Управляван от легендата Робърт "Боб" Хувър под прякора "Ole Yeller" самолетът се използва още цели 20 години след приключването на военната си служба и става известен по цяла Америка. Той държи и рекорда за витлов самолет прелетял от "Изтока" до "Запада" за време от 5 часа и 20 минути.

Автомобилът е базиран на Shelby GT350 и има 5.2-литров V8 двигател с мощност от 526 коня и 582 нютонметра. Това е и най-мощния атмосферен агрегат произвеждан до сега от компанията. Тук, той е прикрепен към шестстепенна скоростна кутия Tremec, като окачването на Ole Yeller също е сменено с по-спортно. Освен специалната двуцветна боя, външните промени включват и детайли от въглеродни нишки, както и новия спойлер на багажника. Отвътре повечето детайли, като спортните седалки от Recaro, контактуват с външността и са поставени специални уреди напомнящи за авиацията.

Автомобилът ще бъде продаден на търг на събитието Gathering of Eagles на 28-ми юли и всички средства ще отидат към младежките програми на EAA. Поредицата от проекти започна през 2008-ма с Mustang AV8R, той бе последван от AV-X10 "Dearborn Doll" Mustang, през 2010-та бе ред на SR-71 Blackbird Mustang, през 2011-та за 100-годишнината на американската авиация бе създаден Blue Blue Angels Mustang, през 2012-та бе The Red Tails Mustang, US Air Force Thunderbirds Edition Mustang за 2013-та, преди две години бе F-35 Lightning II Edition Mustang, а през миналата Apollo Edition Mustang.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА