Last news in Fakti

24 Януари, 2017 14:51 63 769 15

Бронираната лимузина на Сталин

  • зис-
  • зил-
  • йосиф сталин-
  • лимузина
Бронираната лимузина на Сталин - 1

През 2002 г. в двора на една вила в Подмосковието е открит един от най-ценните автомобилни артефакти от историята на СССР. Собственик на антиката е професор от Московския държавен технически университет "Бауман", който търси известния колекционер Вадим Задорожнъй с твърдението, че разполага с ценен музеен експонат.

Бронираната лимузина на Сталин

Пристигналият на място Задорожнъй открива черен седан от висш клас, вкопан в земята и с тежко изгнила каросерия. След справка в архивите на ЗиЛ обаче колекционерът веднага купува колата.

Автомобилът прилича на обикновен ЗиС-110, копие на Packard 180 Touring Sedan от 1941 г., създадено по заръка на съветския диктатор Йосиф Сталин. Външният вид обаче лъже. В двора на професорската вила гние личната бронирана лимузина на Бащата на народите.

Бронираната лимузина на Сталин

ЗиС-115 или "Изделие-100" се различава от стандартния модел като танк от мотоциклет. През 1949 г. са изработени 8 екземпляра от модела за елита на СССР и е последният брониран автомобил, произвеждан от ЗиЛ до 1983 г.

Лимузината на Сталин се различава съществено от западните аналози от онова време. Вместо от отделни панели бронята се състои от цяла заварена и нитована конструкция. Това превръща ЗиС-115 в подвижна капсула.

Бронираната лимузина на Сталин

На всеки заварен детайл е изписани сериен номер и името на специалиста, който я е монтирал. Така ако нещо се случи, цялата отговорност лежи на плещите на конкретен работник. На някои от частите дори личат следи от стрелба, с каквато са изпробвани на здравина.

Прозорците също имат интересна конструкция. Те представляват сандвич от 35-милиметрово стъкло, въздушен джоб, вискозно органично стъкло, което абсорбира кинетичната енергия на осколките, пробили първия слой, втори въздушен джоб и специално калено стъкло, наречено "сталинит". За да предотвратят изпотяване, съветските инженери вграждат в прозорците ампули с прах, който попива влагата. Стъклата се свалят и вдигат с хидравлични крикове.

Бронираната лимузина на Сталин

Сталин винаги е бил известен с аскетизма си. Интериорът на ЗИС-115 обаче никак не е скромен. В него се побират 6-7 човека, които се возят сред море от кожа, велур и естествена вълна. Декорациите на арматурното табло са от карелска бреза, а цветът на подсветката на арматурното табло се променя в зависимост от скоростта. До 40 км/ч уредите светят в зелено, от 40 до 80 км/ч - в оранжево, а над 80 - в червено.

Бронираната лимузина на Сталин

Според легендата когато приключили работа по лимузината на Сталин, главният инженер и водещите конструктори били затворени в нея от НКВД, чиито гавази пуснали няколко откоса с автомат по каросерията. Никой не пострадал, което било отпразнувано с пищен банкет.

Бронираната лимузина на Сталин

След смъртта на Сталин колата е върната в ЗиЛ за...унищожение. Явно обаче някой се е усетил, че с бившия ѝ собственик ще бъдат погребани ценни разработки, тъй като лимузината скоро е предоставена на Московския държавен технически университет "Бауман" за различни изпитания.

Бронираната лимузина на Сталин

Известно време най-важното "Изделие-100" е използвано като инкасаторски автомобил, с който се превозват заплатите в университета, но в крайна сметка е изоставен в задния двор. Там прекарва в забрава дълги години, докато един професор успява да се пребори с бюрокрацията, купува го и го откарва на вилата си. Именно там го открива Вадим Задорожнъй.

Реставрацията на сталинския ЗИС-115 излиза $200 000. Работата продължава години наред, тъй като документация липсва, а създателите на колата отдавна не са сред живите. Стъпка по стъпка обаче тя е възстановена в оригиналния ѝ вид. Килимите, например, са поръчани от Германия, а тапицерията е обновена от стар майстор от ЗиЛ.

Бронираната лимузина на Сталин

Днес уникалната лимузина се съхранява в Музея на техниката на Вадим Задорожнъй в село Архангелское в Московска област. Автомобилът се оценява на 3-4 млн. долара, но не се продава. Собственикът се кълне, че не би склонил да се раздели с реликвата на никаква цена.

Бронираната лимузина на Сталин


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    10 76 Отговор
    Трябвало е направо да си купи едно БМВ вместо да се занимава с глупусти

    Коментиран от #3, #9, #10, #12, #14, #15

  • 2 Ебеемвето

    46 12 Отговор
    Тоя звяр може да ти схруска беемвето като пуканка и вътре нема и да разбереш!
  • 3 ьн штяв

    48 4 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Да, трябвало е да си купи едно бенве, след което да го засили и да го блъсне в някоя стена, за да не убие някой човек, защото всички знаем какви ги карат тея смешни бенвета! Та.... след това вече да си купи някаква нормална или премиум кола :)
    п.с. не всички, които карат бенве са м....ли, но всички м....ли карат бенве!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КИЛИМАДЖИИ

    16 4 Отговор
    КИЛИМИТЕ СА ПОРЪЧАНИ НА ГЕРМАНЦИТЕ Е ТВА СЯ Е УНИЖЕНИЕ ЗА ГЕРМАНСКИТЕ ПРАСЕТА.
  • 6 ГЕРМАНСКИ ЛОКУМ

    14 5 Отговор
    ПЮЮЮ ПОНЕ ЧИСТАЧКИТЕ ДА БЯХА ПОРЪЧАЛИ НА ТИЯ ХИТЛЕРИСТИ КИЛИМИТЕ ЩЕШЕ ДА ГИ НАПРАВИ БОНУС НЯКОЯ БГ. БАБА.
  • 7 Ярослав Станчев

    32 7 Отговор
    Да стане Сталин,че да ги застърже тия нашите продажни к....лета по концлагерите.Да чукат камъни и да строят пътища и мостове,та веднъж завинаги да разберат как си вади хляба тоз голия народ.
  • 8 ЙОСИП Висарионович

    12 12 Отговор
    За Родину за Сталина
  • 9 без кон

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    КОН и аз пия , но ти прекаляваш :)
  • 10 раптор

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Сталин не е мотоциклетист! Иначе хубави мотоциклети правят. Чувал съм за тях.

    Коментиран от #11

  • 11 от кадя на кадя

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "раптор":

    Кой прави хубави мотоциклети , ЗиЛ ли ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 OMG WTF

    10 4 Отговор
    "Автомобилът прилича на обикновен ЗиС-110, копие на Packard 180 Touring Sedan от 1941 г."

    Те рублорастите освен да копират друго могат ли?!?
  • 14 b1r3

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Правилно , нека зимата да не може да запали и да се пързаля с това задно
  • 15 Onq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Що не си гледаш коня?