Last news in Fakti

2 Юни, 2007 13:42 1 740 1

Fiat 500 Abarth

  • fiat-
  • fiat 500-
  • abarth-
  • fiat 500 abarth-
  • mini

FIAT предложи една от най-интригуващите коли на 2007 г. - модела 500, който според някои източници вече е направил пазарен удар. Италианците обаче не се задоволяват само с едно постижение. Второто предизвикателство към съперниците е версията Abarth на последното ретро супермини на FIAT. Най-вероятно фокусът е насочен към състезание с британското Mini.

Снимките на най-малкия представител на поколението са направени от фотошпиони на пистата в Нюрбургринг в Германия по време на тестово изпитание на модела. Фотосите разкриват няколко тайни, които биха могли да възбудят апетита на любителите на малки хечбекове. Въздухозаборниците в предната част на прототипа са чувствително по-големи от тези на стандарнтия вариант. Двигателят с обем 1.4 литра е подсилен с турбокомпресор. Гумите са с по-големи размери от “първообраза” и са с нископрофилна шарка.

В задната част черната лента скрива най-вероятно спойлер. По същия начин са маскирани и елементи от вратата и задните прозорци. Предполага се, че това са хромирани детайли, допълващи външния вид на модела. Наглед 500 Abarth изглежда “подострен” и “целеустремен” - точно както би трябвало да изглежда спортната версия на 500.

Червеният цвят на прототипа подсказва, че FIAT планира широка цветова гама за интериора и екстериора на новия 500. По този начин се надява да превъзхожда Mini с богат избор за персонифициране на автомобила съобразно желанието на собствениците.

По непотвърдени данни 1.4-литровият двигател е с мощност около 150 к.с. 500 ще е по-лек от съперника си Mini. Предполага се, че това ще рефлектира върху маневреността на автомобила - отново в полза на италианската кола. Шпионите са засекли, че на Нюрбургринг Abarth е ускорил от 0 до 100 км/ч за 8.0 секунди. Всъщност може би е уместно да се спомене, че двигателят е зает от Grande Punto.

Официалното представяне на Abarth ще се състои към края на годината или най-късно - в началото на 2008 г. Така поне твърдят източници от компанията.

Отговорът на Mini - комплимент към околната среда

Mini се оказа не толкова приятна хапка за преглъщане от конкуренцията. Въпреки огромните усилия на могъщата френска групировка, BMW излезе с едни гърди напред в надпреварата срещу съперниците си. Това се случи след представянето на модела Cooper D, който изпуска във въздуха само 104 гр./км от CO2. Така се доближава до постиженията на много по-скъпия Toyota Prius.

От август т.г. Mini ще предлага следното оборудване към всеки хечбек:Функция “стоп-старт” - за стопиране на работата на двигателя при спиране. (BMW не използва за първи път технологията “стоп-старт”. Производителят от години експериментира тази система.)

Интелигентен алтернатор, който захранва батерите по време на движение на автомобила по инерция или спиране.

Индикатор, който подсказва на водача кога е необходимо да се сменят предавките.

Мария Минкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 maistor4eto

    2 0 Отговор
    bravo be fiat radvam se i mi xaresa daje model4eto