5 Април, 2017 08:28 11 268 12

КАТ няма да отнема точки за неправилно паркиране

  • кат-
  • паркиране-
  • контролни точки
КАТ няма да отнема точки за неправилно паркиране - 1
Снимка: Shutterstock

Една странна промяна в наредба на МВР, която вече е обнародвана в "Държавен вестник" интригува вниманието на обществото. Според вестник 24часа, вече няма да бъдат отнемани контролни точки на водачи, които неправомерно спират и паркират колите си на автобусни спирки, на кръстовища или пък спират паралелно на втори ред до паркирали автомобили.

До сега за подобни нарушения се отнемаха до шест точки от контролния талон. Сега, глобите за гореизброените нарушения ще са само парични. По всичко личи, че с подобни санкции няма да намалеят тези нарушения, а финансово симпатичните джигити ще могат да паркират, където си искат.

В измененията има и още куп недоразумения, сред които е и това, че вече контролни точки няма да се отнемат на водач, управляващ автомобил, който е спрян от движение. Единственото смислено от обнародваните промени е свързано с първоначалния им брой. При получаване на свидетелство за правоуправление младите шофьори ще получават по 26 точки и чак след двугодишен стаж те ще могат да нараснат до максималните 39.

Новост е и отнемането на 12 контролни точки от талона при положение, че водач е заловен повторно да преминава на червен светофар. Курсовете за възстановяване на точки остават. Експерти коментират, че в новите изменения има редица недомислени решения, но това всъщност не е новост и едва ли учудва някой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Терцел

    10 3 Отговор
    Сега вече ще си спирам колелото където си искам.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    22 5 Отговор
    Понякога наистина ме дразнят недалновидните и глуповати коментари относно автомобилното ни законодателство.А нещата основно са ИКОНОМИЧЕСКИ и логически издържани както в случая:Нарочно се премахва отнемането на точки ЗА ДА СЕ ПОДЛЪЖЕ ИНДИВИДА ДА ПАРКИРА НЕПРАВИЛНО,ТА ДА МОЖЕ ДА МУ СЕ ПРАСНЕ СОЛЕНАТА ГЛОБА!А ако някой си мисли че държавната хазна има нужда от точки а не от пари...то си е за негова сметка.

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Горги

    19 0 Отговор
    Само да питам - какви автомобили сте виждали да правят нагло тези нарушения и щ разберете смисъла.Обикновенно , на такива места може да видите някой лъскав автомобил на някой "не случаен" гражданин. Сега чакам да премахнат глобите за превишаването на скороста с големите стойности. Повчето автомобили , които караме , пряко сили или в някое нанадолнище могат да постигнат висока над допустимата скорост.И пак тези същите могат да потдържат от точка А до точка Б скорост , превишаваща с много допустимата.

    Коментиран от #6

  • 6 незнайко

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Горги":

    Напълно сте прав. Лошото е, че младежите си купуват стари 10-15 годишни коли с мощности над 150 конски сили което си е предизвикателство.
  • 7 Баш така си е

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Оня с коня го е казал много правилно. Администрацията иска да пълни хазната и няма файда от това да вземе книжката на някой, който си прави каквото си иска и си плаща.
  • 8 ЯК КАРАЧ

    4 0 Отговор
    Смисъла, който първоначално беше вложен в тези точки, и в отнемането им съответно, беше изцяло опорочен през годините. Липсата на точки и лишаването от правоуправление за известно време, както и проверочния изпит след това, би следвало да се прави тогава, когато се предполага, че водача ПОРАДИ НЕЗНАНИЕ или ЗАБРАВЯНЕ не е спазил правилата за движение. Тогава има смисъл от цялото упражнение- да се яви на изпит за да си ги припомни. А на практика превишаване на скорост или неправилно паркиране НЕ СЕ ПРАВЯТ ПОРАДИ НЕЗНАНИЕ. Съответно и няма смисъл за това да се отнемат точки. Повече смисъл има да се пълни хазната с пари. Отделно от това- бизнеса "реве", че няма достатъчно и кадърни шофьори. И когато им отнемат книжката за глупости, срадат всички. Затова и са го решили- плащаш си и нарушавай колкото искаш...
  • 9 ЕБ И ГИ

    3 2 Отговор
    КОЙ КАКВОТО И ДА ГОВОРИ, НАКРАЯ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ.
    ЗА ПАРКИРАНЕ МОЖЕ И БЕЗ ТОЧКИ.НО ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ОБРАЗОВАНИЕ. КОЕТО ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА КУЛТУРА НА ПЬТЯ.
    ЗАЩОТО ПО СТАТИСТИКА ИМАМЕ ПОВЕЧЕ ЗАГИНАЛИ И РАНЕНИ НА ПЪТЯ.
    ОТКОЛКОТО ВЪВ ВОЙНАТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И АРАБИТЕ. ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИМ ВСИЧКИ ДА СЕ СЪХРАНИМ КАТО НАЦИЯ НЕ ДА СЕ ИЗБИЕМ ПО ПЪТЯ
  • 10 ЕБ И ГИ

    0 0 Отговор
    КОЙ КАКВОТО И ДА ГОВОРИ, НАКРАЯ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ.
    ЗА ПАРКИРАНЕ МОЖЕ И БЕЗ ТОЧКИ.НО ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ОБРАЗОВАНИЕ. КОЕТО ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА КУЛТУРА НА ПЬТЯ.
    ЗАЩОТО ПО СТАТИСТИКА ИМАМЕ ПОВЕЧЕ ЗАГИНАЛИ И РАНЕНИ НА ПЪТЯ.
    ОТКОЛКОТО ВЪВ ВОЙНАТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И АРАБИТЕ. ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИМ ВСИЧКИ ДА СЕ СЪХРАНИМ КАТО НАЦИЯ НЕ ДА СЕ ИЗБИЕМ ПО ПЪТЯ
  • 11 на баба ти фарчилото

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Всъщност няма никакво значение какво е наказанието за неправилно паркиране защото никога не се прилага.
  • 12 Ххх

    2 0 Отговор
    Всички сте в грешка. Така развързаха ръцете на КАТ. Досега за тези нарушения трябваше да се пише акт, тъй като се отнемат точки. А сега с тези промени, минават наред и пишат на всички фишове в отсътвие на шофьорите. Махнаха и границата на размера на глобите, които се налат с фиш. Тепърва ще разберем за какво става въпрос.