Last news in Fakti

6 Декември, 2008 15:32 1 401 0

Основателите на Rolls-Royce

  • rolls-royce-
  • хенри ройс-
  • чарлз стюарт ролс

За обикновения англичанин британското автомобилостроене започва именно с марката Rolls-Royce. За тази автомобилна легенда сме ви разказвали надълго и широко, но сега темата ни третира нейните основатели.

За да се реализира един наистина голям проект са нужни много талант, още повече пари и фанатична вяра в успеха. Ярък пример за това е компанията Rolls-Royce и по-конкретно началото на живота и. А той започва на 4 май 1904 година, когато се осъществява среща между двама джентълмени с имена Хенри Ройс и Чарлз Стюарт Ролс. Първият е инженер, мечтта на който е да направи най-добрия автомобил в света. Вторият господин е по-комерсиален тип, идеите на който са свързани с това как най-успешно да продава най-добрия автомобил в света. Така двамата създават легендата Rolls-Royce.

Фредерик Хенри Ройс е роден през 1863 година в Англия в малкото градче Авалтън, намиращо се недалече от Питерборо. Фредерик е най-малкото от петте деца на бедното семейство на Джеймс и Мери Ройс. За да помага финансово на своето семейство, той отива в Лондон и започва работа като продавач на вестници. Съдбата на Ройс се променя, когато леля му предлага да плати обучението му в една школа към завода изработващ релсите за Великия северен железопътен коловоз. Именно от там излизат доста от великите британски инженери на онова време. Така четиринайсет годишен Фредерик попада под крилото на Инженера Патрик Стъргинг. Благодарение на него навлиза в науки като математика, физика и се ориентира към едно от новите изобретение тогава - електричеството. На 19 години той става технически консултант и отива на работа в Лийдс. Малко по-късно той отваря собствена фирма за производство на дребни електрически компоненти. Бизнесът му потръгва и през 1903 година той си купува автомобил Decauville. Опростената кнструкция на тази кола обаче не му допада и той започва да мисли за осъвършенстването є. За целта на базата на своя Decauville той разработва изцяло нов автомобил. Новото творение се оказва доста удачно и Ройс започва да преработва автомобили на свои приятели. Един от неговите приятели Клод Джонсън, работещ по онова време във фирмата C.S. Rolls, се хвали на шефа си с, според него, най-добрия малък автомобил. Това прави впечатление на Чарлз Стюард Ролс, който веднага си уговаря гореспоменатата среща с Ройс.

За разлика от Фредерик Ройс, Чарлз Ролс израства в аристократично семейство. Финансовото състояние на баща му му помага да получи отлично образование в Тринити колеж в Кембридж. Веднага след това той се захваща със зараждащата се автомобилна индустрия и по-конкретно с нейните търговски аспекти. Първоначално започва да продава френски автомобили и бързо се превръща в един от основните авто- дилъри на Острова. Честолюбието и патриотизмът му обаче го карат непрестанно да търси идеалния английски автомобил.

Срещата между двамата завършва с джентълменски договор за съвместна фирма, като Ройс дава изключителни права за продажба на продукцията си на Ролс. Философията на двамата е да изработват автомобили с максимално високо качество. Именно тя е в основата на успеха на марката. И днес пред входа на The Midland Hotel в Манчестър стои скулптура, напомняща за легендарната среща между Ролс и Ройс.

Радославъ Славчевъ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА