1 Ноември, 2008 10:45 1 291 1

Mercedes-Benz Formula Zero Racer

  • mercedes-benz-
  • formula zero racer-
  • mercedes-benz formula zero racer

Не е странно, че световноизвестната щутгартска компания винаги присъства на големите автомобилни изложения. През последните няколко години обаче тя набляга на експонати от т.нар. luxry-бранд. На автосалона в Лос Анжелис обаче Mercedes-Benz изумиха всички и показаха странна разработка, наречена Formula Zero Racer. Това “извънземно” четириколесно обединява в себе си състезателните нотки от болида във Формула 1, аеродинамиката на бобслей и грациозността на ветроходна яхта. Идеята всъщност е чрез тази разработка да се покажат възможностите за развитие на автомобилния спорт, като много ярко е вплетена и темата за екологията. Според създателите от дизайнерския център на марката в Северна Америка, болидът показва как ще изглеждат надпреварите през 2025 година.

Пак според създателите на проекта, за разлика от сегашните състезания, основната цел на тези от бъдещето ще е максимално най-ефективно управление на енергията. Поради тази причина екзотичният концепт е оборудван с четири електродвигателя - по един за всяко колела, които се захранват от батерии, зареждани от своя страна от слънцето. Самият болид е изключително лек, а аеродинамичната му форма е уникална. Щутгартските гении, измислили този болид, вечи имат и готова концепция за това как ще се провеждат състезанията през 2025 година. Според тях всеки отбор ще има определено равно количество първоначална енергия, а победител ще е този, който най-ефективно съумее да я използва. Фантазията на създателите на Mercedes-Benz Formula Zero Racer не спира дотук. Те имат становище и по въпроса за пистите, които, според тях, в по-голямата си част ще са прозрачни, за да дадат възможност за наблюдение от всеки възможен ъгъл.

На този етап показаният в Лос Анжелис болид изглежда като реална фантазия, но всички знаем за уменията на Mercedes-Benz да предвижда бъдещите автомобилни тенденции. Остава въпросът: Ще се измени ли съзнанието на зрителите и ще започнат ли да посещават надпреварите не само за “хляб и зрелища”, а с целенасочен практически интерес за това кой ще изхаби най-малко енергия?

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 steki4a

    1 2 Отговор
    MN.e qka kato litq6ta 4iniq D::D:D twa sigyrno 6te stryva mnogo pari4ki no p1k si e mercedes. :P:P:P