Last news in Fakti

1 Ноември, 2008 10:58 1 445 0

Ford New Model T

  • ford-
  • ford model t-
  • model t-
  • model т2

Столетие след като направи автомобила достъпен за всеки, Ford Model T се завръща. Американската компания използва юбилея, за да проведе световен конкурс за конструирането на съвременен наследник на революционната “Тенекиена Лизи”. След четиримесечна работа състезанието бе спечелено от проекта на Института за автомобилен инженеринг в Аахен (ika) - единственият европейски университет, участвал в надпреварата. Германците отнесоха вкъщи премия от $25 000 под формата на стипендии за постижението си. Според журито те са успели да създадат най-новаторската концепция, която въплъщава духа на Model T. Тяхната разработка отговаря на всички поставени изисквания - пределна простота, ниска маса, практичност, издръжливост, пробег с едно зареждане от поне 200 км, минимум две места и цена, която да не надхвърля $7 000.

Проектът на Аахенския университет, чийто екип се състои от осем студенти и инженери, представлява возило с модулна конструкция. По изчисления германският Model T за 2015 г. ще струва $6 780. Базовата модификация е мини пикап с три места, разположени успоредно с шофьорска седалка в средата. Така се пестят пари от проектирането на версии с ляв и десен волан. Съвременната “Тенекиена Лизи” тежи около 800 кг, но масата нараства, ако бензиновият двигател бъде допълнен с електрически. Модификация, работеща изцяло на ток, би струвала двойно повече. В зависимост от избраната задвижваща система емисиите на CO2 ще варират от 54 до 100 гр/км. При електрическата, естествено, този показател е нула.

Гъвкавостта на модулната конструкция позволява разработката на нови варианти без кой знае какви инвестиции в проектиране. Така новият Model T отговаря на друго изискване към победителя в конкурса - да може да се адаптира лесно и евтино към различни изисквания на купувачите и пазарни условия.

Почетна награда в надпреварата на Ford Motor спечели и австралийският представител в състезанието. Проектът Model Т2 на Университета “Дийкън” в Мелбърн впечатлява с иновативна системап за управление и двигатели в главините на колелата, работещи на сгъстен въздух. Системата позволява пробегът да се удължи с използването на природен газ. Конструкцията има три колела и може да се върти на 360 градуса по вертикалната си ос, с което улеснява неимоверно паркирането. Завиването се осъществява благодарение на различна скорост на въртене на колелата, с което отпада нуждата от конвенционална скоростна кутия, силово предаване и кормилна рейка.

Ford Model T дебютира на 1 октомври 1908 г. Задържа се на конвейера цели 19 години, през които са произведени 15 милиона бройки. Дълго време тази цифра е недостижима. Смята се за първия световен автомобил.

Димитров Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА