Last news in Fakti

20 Септември, 2008 16:10 1 368 0

Градски кръстоносец

  • chevrolet-
  • aveo

Въпреки налагащите се в Европа, а и у нас, нови класове на градски превозни средства, един от най-популярните сегменти - субкомпактният все още има доста почитатели. Автомобилните компании знаят това и наред с модерните субкомпактни ванове и SUV-ове, продължават да инвестират в нови генерации на стандартните градски коли. Такъв е случаят и с General Motors. Тяхното ново предложение е Aveo и представлява типично градско превозно средство, характеризиращо се със съвременен дизайн и отлично качество. Въпреки че се води предимно кола за града Aveo не е прекалено малък и може спокойно да обслужва нуждите като основен автомобил на едно младо семейство, например. Това предложение вече е налично у нас, като агрегатите, с които се оборудва, са два бензинови с обем съответно 1.2 и 1.4-литра. Тестът, който екипът ни направи третира по-мощната модификация, разполагаща с 98 к.с. и доста приемлви разходни норми.

Екстериор

Дизайнът на новото Aveo е изцяло изпълнен в новия стил на Chevrolet, отличаващ се с голяма, разделена по хоризонталата радиаторна решетка и също толкова масивна емблема. Наред с това динамиката е засилена и от обтекаемите предни светлини, както и допълнителните фарове за мъгла, които са ефектно интегрирани в долната част на бронята. Хромираните обрамчващи лайсни пък внасят нотка лукс. Формата на капака се явява логично продължение на радиаторната решетка, като по този начин още повече засилва спортната линия на малкия автомобил. Интерес представлява и новата странична линия, релефните детайли на която постепенно се разширяват назад и завършват в доста масивна задница. Последната впечатлява с ефектните кръгли и асиметрично оцветени задни светлини. Ако трябва да обобщим, то външният вид на новото Aveo е модерен и същевременно стилен.

Интериор

Салонът на Aveo също е решен в съвременен стил, като това съвсем не го прави негостоприемен. Уредите пред водача са силно информативни и ясно разделени на четири аналогови циферблата. Между тях е интегриран монохромен дисплей, извеждащ информацията от борд компютъра. Седалките не са големи и не са снабдени със силно изразена странична поддръжка. Въпреки това са удобни и ергономични и не изморяват дори при по-дълги пътувания. Регулировките им са стандартни, но мястото за краката на водача и останалите пасажери е оптимално за подобен род коли. Хромираните детайли са доста дискретни, но подобно на тези от екстериора на автомобила придават лукс и стил. Багажното пространство е малко, но спокойно побира два средно големи куфара, а асиметрично делимата задна седалка спокойно може да увеличи доста обема на товарния отсек. Трябва да се отбележи и значително подобреното, спрямо предшественика, качество на материалите. Последните изглеждат добре, приятни са на пипане, а и най-важното - сглобката между тях е отлична. Паразитни шумове и скърцания тук липсват, което е характерна черта за повечето алтернативи от този ценови клас. Екстрите също не са малко, а единственият по-сериозен недостатък е неточната работа на борд компютъра и по-конкретно на показателя “range”. Като цяло интериорът не блести с иновации, но е качествен и функционален.

Двигател и ходсови характеристики

Вече стана ясно, че тестваната от нас модификация беше оборудвана с по-мощния 1.4-литров агрегат. Той се харатеризира с отлична мощнст, добро ускорение и прилична динамика, като последната е осезаема предимно във високите обороти. Иначе е спокоен и безшумен, а най-впечатляващ е ниският разход на гориво. Това е едно от предимствата на Aveo пред голяма част от преките конкуренти. Двигателят притежава отличен всмукателен колектор, който е познат на специалистите от предходното поколение, но тук е доработен. Именно той осигурява по-голям поток от свеж въздух, а оттам и по-висока стойност на въртящия момент и в ниските оборотни режими. Малко са алтернативите, коит, отчитат под 3500 об/мин, но при Aveo 1.4 16V това е факт, красноречиво говорещ за надеждността и издръжливостта на мотора.

Цена

От таблицата с алтернативите е видно, че има и по-евтини предложения. Тук обаче става въпрос за автомобил с богато базово оборудване, отлична сглобка и прилична цена. В този клас парите са от решаващо значение. Затова трябва да знаете, че новото Aveo се намира в така наречената “златна среда”, което освен за парите важи и за всичко останало. С други думи автомобилът е едно отлично предложение в субкомпактния клас, което не трябва да бъде пренебрегвано.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА