Last news in Fakti

20 Септември, 2008 16:32 2 252 1

FIAT 500 Diabolika

  • fiat-
  • fiat 500-
  • fiat 500 diabolika

През 1962 година в Италия излиза един комикс, който е озаглавен Diabolik. Главният герой в него е злодей, носещ маска ала Фантомас. За кратко време комиксът става мегапопулярен и до днес е едно от любимите занимания за италианците. Именно поради тази причина италианското студио за автомобилен дизайн StudioTorino предлага на издателите от Astoria да направят автомобил с елементи от комикса. Идеята е приета на ура и с помощта на фирмата Mycrom работата започва. Заради повече от 50-годишната история на илюстрования разказ, авторите избират не по-малко популярния FIAT 500.

За остнова е взет модел от новото поколение на 500 с ниво на оборудване Sport. Цялото наименование на доработеното малко автомобилче е FIAT 500 Diabolika. Автомобилът е боядисан в цвят черен мат, като за по-дяволски вид са добавени и червени “езици” на задните калници. Червеният цвят присъства и в част от ефектните джанти, които основно са боядисани също в черно. Те са “обути” със специални гуми, дело на компанията Pirelli, протекторът на които силно наподобява на маската на главния герой от комикса.

В интериора впечатление правят седалките, които са тапицирани с естествена кожа, върху която са изобразени главните герои на Diabolik. Целият салон също е с преобладаващ черен цвят, но обилно гарниран с ярко червени елементи. Ключът, пепелникът и още някои елементи от интериора са изработени по мотиви на комикса. Що се отнася до изменение на основните възли и агрегати, то такова почти няма. Единствената намеса е свързана със спирачната система, като стандартните дискове и апарати са заменени с по-мощни, дело на известната компания Brembo. От това дяволско злобно автомобилче ще бъдат произведени само 50 екземпляра, като цената на всеки един от тях все още не е известна.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 boikomoiko

    0 0 Отговор
    po princip fiat 500 mn me kefi a sq sa go napraili o6te po qko s matova boq :)