6 Декември, 2017 12:03 9 011 8

Продава се "бразилски Mercedes"

  • gurgel-
  • xef-
  • обява-
  • продажба

Ако не сте чували за марката Gurgel, не сте единствените извън Бразилия. Силните години на компанията на Жоао ду Амарал Гуржеу са между 1969-а и 1987-а, когато държавата защитава местните производители от вносната конкуренция и той продава успешно джипки с механика от Volkswagen Kaefer и каросерии от "Пластил" - патентован "сандвич" от фибростъкло и стомана.

През 1981 г. Gurgel Motores пуска в продажба градски модел. Необичайният XEF прилича на седан и има само един ред седалки, но с три места като в бус. Концепцията на автомобилчето е да може да превозва тричленно семейство и багажа му със стил.

Дизайнът е вдъхновен от тогавашните модели на Mercedes-Benz с правоъгълните им фарове и оребрени стопове. През 80-те вносът на немските лимузини е забранен и повечето бразилци могат само да въздишат по возилата на дипломатите и чужденците.

Техниката отново е от Костенурка. Зад миниатюрния заден капак работи 1.6-литров боксер с мощност 65 к.с., съчетан с четиристепенна предавателна кутия.

Gurgel XEF е дълъг 3.12, широк 1.7 м и има междуосие от едва 1.8 метра. Тежи 800 кг и ускорява от 0 до 100 за около 20 секунди, а максималната скорост е 140 км/ч.

От "бразилския Mercedes" са произведени само 145 бройки, 87 от които са бензинови, а 58 работят на алкохол. Не е за вярване, но относително добре запазен екземпляр от редкия модел се продава от холандски онлайн аукцион.

Първата регистрация на червения седан е от 1984 г. Автомобилът е 35-ият от всички произведени и е изминал 46 595 км. Наддаването за униката приключва съвсем скоро, а най-високата оферта до момента е само €3 015.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jrich

    22 18 Отговор
    Абе защо въобще си губите времето да пишете за това недоразумение
  • 2 фау ве

    21 8 Отговор
    Не Гургел, ами жив Гурел.
  • 3 стар шофьор на стари брички

    12 3 Отговор
    Мен пък ме кефи, малка градска количка за трима(двама големи и един малък)Мисля че с един 3 цилиндров редовак 1-1.2 и мощност 50-60 коня щеше да е по-добре.

    Коментиран от #5

  • 4 656

    8 4 Отговор
    Хахаха предното стъкло е като задното и що за обида към Мерцедес, що за име на статия.....простотията не ходи по животните
  • 5 656

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "стар шофьор на стари брички":

    Двама мъже и половина
  • 6 Vasik Atanasova

    9 1 Отговор
    отпред Вартбург отзад Полско фиатче
  • 7 Shmeker

    6 2 Отговор
    После руските коли били боклук...
  • 8 qqqqq

    7 1 Отговор
    Симпатична количка, едно по кораво двигателче и ще стане осичка.