Last news in Fakti

13 Септември, 2018 15:26 6 978 13

Един култов Opel на 50!

  • opel-
  • gt
Един култов Opel на 50! - 1

GT означава Grand Turismo, Grand Tourisme или просто Grand Tour – голямо пътешествие. И именно това предлагат Opel и асоциацията на европейските GT клубове – голямото пътешествие Grand Tour 2018, с което да бъде отпразнуван 50-годишния юбилей на Opel GT. В периода от 19 до 22 септември, седемдесет автомобили Opel GT в перфектно състояние и техните собственици ще изминат вълнуващ маршрут сред крайъгълните камъни в историята на легендата.

Напълно в унисон с идеята, Grand Tour ще направи истински летящ старт на 19 септември на пистата Хокенхайм. Първото официално представяне на спортния модел с "формата на бутилка Coca-Cola" пред журналисти е проведено именно на пистата за Формула 1 преди 50 години. Сред звездите, поканени да гостуват в първия ден на събитието са „бащата” на GT в лицето на дизайнера на модела Ерхард Шнел, както и един от най-бързите рали-пилоти на всички времена – Валтер Рьол, който през 1982 година спечели титлата на световен шампион титла с Opel Ascona 400, а на събитието ще присъства зад волана на собствения си Opel GT.

Един култов Opel на 50!

20 септември е отреден изцяло на семейството и керванът на Grand Tour ще посети домът на семейството Opel. Първата спирка на обиколката сред хълмовете на планината Таунус е зоопаркът Opel Zoo, последван от двореца Шлос Вестерхаус, лозето на семейство Opel.

На следващия ден шествието ще продължи в посока югозапад. На 21 септември Grand Tour пристига в завода на Opel в Кайзерслаутерн, който доставя части за GT по време на производството му в периода 1968-1973 години. По маршрута на обиколката обратно към родния град на Оpel в Рюселсхайм екипажите на GT могат да се наслаждават на пъргавото поведение на своите класически автомобили по живописните пътища на областта.

Един култов Opel на 50!

Грандиозният финал - “grand finale” е планиран за 22 септември, когато крайната цел на пътуването е дестинацията е изпитателният център на Opel в Родгау-Дуденхофен. Спортният GT е разработен и достига серийна зрялост именно на това място, където се провеждат и първите изпитания с "педала до метала" на високоскоростното овално трасе. Същата вечер Opel кани участниците в Grand Tour на официална вечеря в историческата сграда K48 в Рюселсхайм.

"Nur Fliegen ist schöner" - легендата Opel GT

Първият Opel GT, който слиза от поточната линия през 1968 година, е по-ранен исторически пример за успешно френско-германско сътрудничество. На основата на предишни съвместни проекти, френският производител на каросерии Chausson/Brissoneau еt Lotz се доказва като надежден партньор на Opel, който е избран да поеме пресоването, заварката, монтажа и боядисването на едрогабаритните детайли, както и цялостната вътрешна инсталация и оборудване на каросерията на GT преди да бъде изпратена в Германия за окончателно сглобяване с ходовата част и задвижващия тракт.

Един култов Opel на 50!

Клиентите на модела GT могат да избират между два четирицилиндрови двигателя - единият с 1.1-литров работен обем и максимална мощност 60 к.с. е заимстван от компактния Kadett, а другият с 1.9-литрова кубатура и мощност 90 к.с. идва от по-големия модел Rekord. Още от самото начало версията GT 1900 се радва на най-голяма популярност. Максималната скорост от 185 км/ч и ускорението от нула до 100 км/ч за 11,5 секунди са точно това, което искат потребителите. Въртящият момент към задните задвижващи колела на модела се предава чрез четиристепенна механична предавателна кутия. Допълнително се предлага и тристепенна автоматична трансмисия, но тя се поръчва извънредно рядко от европейските клиенти на модела, докато от другата страна на Атлантическия океан този вид предавателни механизми вече се радват на изключителна популярност.

Един култов Opel на 50!

Фридхелм Енглер, който по онова време ръководи оформлението на външния дизайн на автомобилите Opel, описва работата на колегите върху модела си така - "Дръзко! Беше доста смело и провокативно да предложим автомобил с централноразположен зад предния мост двигател на платформата на Kadett B. Вместо просто да „облекат” доказани в масовото производство компоненти в привлекателна външност, инженерите имаха нервите и куража да направят нещо наистина радикално – един истински малък Gran Turismo. Затова бих казал, че GT е олицетворение на смелостта, претворена в стомана! "

Честит 50-ти рожден ден, Opel GT!

Един култов Opel на 50!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    5 22 Отговор
    С тоа сме набори ама ас определено по-добре изглеждам 1

    Коментиран от #11

  • 2 OPEL OPC

    18 0 Отговор
    Много яко
  • 3 цистит

    17 2 Отговор
    жалко, че няма такава марка вече
  • 4 майстора

    6 0 Отговор
    не може да си представите колко е малка тая кола на живо ...
  • 5 brewer antstead

    4 1 Отговор
    Е тва го правиха вчера по Wheeler Dealers.

    Коментиран от #6

  • 6 тукa

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "brewer antstead":

    Къде го дaвaт и от колко чaсa.
  • 7 brewer

    5 0 Отговор
    Дискавъри сряда, 21ч - нови серии ако има, пон-пет, 20ч - повторения на стари.
  • 8 Иновация

    12 1 Отговор
    baby corvette, му казват отвъд Атлантика - има доста прилики с Американския мъсъл, само мотора е друг...
    Много хубав автомобил, особено фаровете , каросерия евала
  • 9 бат Ганьо

    4 3 Отговор
    Бе маанете го тоа бензин ве. Ни мой да пуши. Ни мой да въри. Не муй издръжлив матора, шот не въри на 300 оборота. Не моа му мана катализатора, шот няма такъв. Ай стига ве! За ко мий!
  • 10 ВАГ

    0 0 Отговор
    Тва и аз го гледах по дискавърито ,беше за едно зелено, фаровете му се подмятат с една ръчка от вътре :)))
  • 11 Тц тц

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    АЗ бе гламчо
  • 12 гощо

    0 0 Отговор
    Аз се кефя на такива красавици,но за съжаление в БГ се мсята,че карайки такава кола нямаш възможности.Комплексирано племе сме си,болно в главата.
  • 13 deadman1488

    0 0 Отговор
    SSupeeer