Last news in Fakti

30 Януари, 2019 16:11 6 206 15

Колко струва паркирането "на зона" по света

  • синя зона-
  • зелена зона-
  • паркиране-
  • паркомясто

Всяка година по пътищата поемат близо 100 млн. нови автомобила. Колкото и странно да звучи обаче, личните коли започват отново да се превръщат в лукс, макар вече да са достъпни и за по-бедните слоеве от обществото. Вина за това носят и разходите за паркиране във все по-претъпканите градове.

От тази година глобата за незаплатено паркиране в платените зони в Москва поскъпва от 2 500 (€33) на 5 000 рубли (€67), а час престои вече струва 380 рубли (€5) вместо досегашните 200 (€2.70). Това е подтикнало руския в. "Известия" да провери цените за платено паркиране в други мегаполиси по света.

Виена

Цените за паркиране в австрийската столица са двойно по-високи, отколкото в София. 30 минути "на зона" в центъра на града излизат €1.05, като на повечето улици престоят е ограничен на 2-3 часа. Има обаче доста многоетажни гаражи, в които паркомястото струва по около €2 на час и €10 на ден.

Правилата за паркиране в Австрия се различават в зависимост от района и е важно да се обръща внимание на знаците. На някои улици престоят е позволен само за местни жители, а за чуждите автомобили се грижат паяци. Глобата за неплатено паркиране е €36, а за репатриране - €300.

Женева

Уличната мрежа в швейцарския град е разделена на специални зони. В бялата може да се паркира за максимум 90 минути, което струва 2.80 франка (€2.50). Престоят до 89 мин. в сините зони е безплатен, но да се намери място в тях е сложно. Най-лесно се паркира в някой от подземните гаражи, макар че в близост до центъра цената стига до 5 франка (€4.40) на час. Най-изгодно е колата да бъде оставена буферен паркинг в близост до метрото. Там час престой струва 1 франк (€0.88), а за денонощие се плащат 10 франка (€8.83).

Париж

Паркирането във френската столица се заплаща от 9:00 до 20:00 ч от понеделник до събота. През нощта автомобилите могат да се оставят на разрешени за целта места безплатно. Без пари излиза и престоят в празнични дни, но само на определени улици, обозначени с жълта маркировка на автоматите. Платените зони са два вида - централна (€4 на час) и периферна (€2.40 на час).

Подземните паркинги, които са в изобилие в Париж, са отворени денонощно. Някои от тях обслужват и мотоциклети. Обозначени са с бяла буква "Р" на син фон и обикновено могат да бъдат открити в оживени търговски центрове, туристически или делови зони.

Берлин

Час престой на платен паркинг в германската столица струва между €1 и €3. Както в повечето големи градове паркирането в центъра на Берлин е ограничено на 2 часа. Съществен плюс е добре развитата мрежа от буферни паркинги около станциите на метрото. Цената за целодневен престой на тях е само €2-€3. Глобата за нарушаване на правилата за паркиране варира между €10 и €30.

От 1 февруари тази година по повечето берлински улици ще бъде забранено движението на автомобили с екологичен стандарт Евро-4 и по-нисък, а от септември ограничението ще важи и за дизелови коли с Евро-5. Нарушението ще се наказва с глоба от €80.

Лондон

Достъпът до центъра на британската столица се заплаща. От 7:00 до 18:00 ч от понеделник до петък с изключение на празничните дни практически всички шофьори трябва да платят между £10.50 и £14 (€12-€16), а ако "пропуснат", глобата е £130 (€150).

Престоят на повечето лондонски улици е ограничен на 2 часа, а цените зависят от района. В "Сохо", Ситито и около Хайд Парк час паркиране излиза £4.90 (€5.66), но леко встрани от централните части цената пада на £1.70 (€1.97).„

Вашингтон


В столицата на САЩ има стотици музеи и паметници. Там се намират централата на Международният валутен фонд, Световната банка и зданията на всички властови структури в страната. Това означава много американски и чуждестранни туристи, а паркоместата в по централните градски улици са не повече от 17 000. Цената на час паркиране варира между $0.75 (€0.65) и $2.30 (€2). Нарушителите заплащат глоба в размер на $50 (€44). На някои улици важат ограничения за престоя.

Пекин


Броят на автомобилите в китайската столица расте с толкова главоломна скорост, че властите са въвели като задължително изискване покупката на паркомясто заедно с всяка нова кола. Търсенето е толкова голямо, че цените достигат до 1 млн. юана (над €130 000). Цената на час паркиране по пекинските улици варира от 10 юана (€1.30) в покрайнините до 15 юана (€1.95) в центъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доходите

    26 2 Отговор
    ами доходите?

    Коментиран от #13

  • 2 onq s konq

    11 16 Отговор
    паркирането на алфа ромео е забранено на всякъде ...
  • 3 Дедо Грую

    22 3 Отговор
    А къде и за какво отиват парите платени в другите държави и какво се случва с паричките у нас? Ами да сравним и доходите, а?

    Коментиран от #6

  • 4 EU......

    11 5 Отговор
    Да, безплатен паркинг в центъра и близката периферия няма, и това е съвсем нормално, НО, и никъде не ти отнемат насилствено МПС чрез паяк или да ти ограничават предвижването със скоби.

    Коментиран от #8

  • 5 такса София

    9 4 Отговор
    въвеждане на такса за престой в София
  • 6 отговор

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Грую":

    ако си софиянец - 150:12=0,41 лв на ден! заплата 1200 лв. средна /официално/ може и 600 /май няма такава/, кило месо 8-10 лв. хляб 1-1,5 лв. ракия 10 лв. /0,7 л/ друго какво му трябва на човек
  • 7 Реално

    7 1 Отговор
    Точно по такива критерии се познава дали едно общество е платежоспособно. Лично аз съм плащал в Токио -2.1$ за час в идиалният център. В Монако -5.2евро за час. В Изрел-в еврейската част на Телавив -5.8 $ на час. По такива неща ще познаете дали хората във въпросните държави имат пари.
  • 8 репатриране

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "EU......":

    Глобата за неплатено паркиране е €36, а за репатриране - €300.
  • 9 Каква е...

    10 2 Отговор
    ...целта на статията?
    -Българино, подготви се психически за поредното поскъпване на паркинг в големите ситита
  • 10 Бай Шиле

    7 0 Отговор
    Слава богу,че Фандъкова направи просторни буферни паркинги до спирките на метрото.
  • 11 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    Интересното е че почти навсякъде има 1/ Поздемни паркинги, 2/Надземни многоетажни паркинги и 3/ Буферни паркинги до станциите на метрото.
  • 12 Аз съм Българче

    2 0 Отговор
    За да има някакъв смисъл от подобни статии всичко трябва да е дадено в процент спрямо минималната работна заплата в БГ и в чужбина!
  • 13 ДДД

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "доходите":

    какви доходи?за 6 долара на час ади аз 5 ще земам на час да седя в колата докато човека си свърши работата и еи го на по 70 лева на ден само да си седя
  • 14 Софиянчето

    1 1 Отговор
    Навсякаде се плаща,ама се ревете и Боко се ви е виновен
  • 15 чичо кчо

    2 0 Отговор
    а заплатите в австрия са десеторно повече от булгаристан ,видяла жабата че,.......