Last news in Fakti

11 Юли, 2019 12:00 13 624 10

Защо японците наемат коли, но не ги карат?

  • япония-
  • carsharing

Обикновено наемате кола, защото искате да стигнете от точка А до точка Б. Това обаче не е непременно случаят в Япония, съобщават компаниите за наем на автомобили или т.нар. Carsharing. Излиза, че в Страната на изгряващото слънце все повече коли се плащат, но после биват върнати с нулев пробег. "Нямахме представа как всъщност са използвали нашите превозни средства", заяви говорител на компанията Orix. "Единственото нещо, което знаехме, беше, че много хора наемат коли, без да ги шофират."

Именно за да разберат какво точно се случва в превозните им средства, няколко компании са направили проучване сред клиентите си. Резултатът говори много за динамичния градски живот. Клиентите въобще не са искали да се придвижват. За тях колата под наем е най-удобният и най-бързият начин да намерят "място" в града.

Един от клиентите казал, че наема превозни средства, за да установява там своето работно място. Друг използва автомобила като шкафче и депозира там лични вещи. Трети пък не могъл да намери място в близкия ресторант и наел колата, за да яде пакетирано ястие, което си закупил от магазин за хранителни стоки. За някои хора това било и прекрасна възможност да подремнат за малко.

Компанията за споделяне на автомобили TT Docomo открива в собственото си проучване, че всеки осми потребител наема автомобила с цел, различна от транспорт. "Хората наемат коли, за да гледат телевизия без да бъдат обезпокоявани или дори за да практикуват английски", добавят от компанията.

Интересното е, че броят на нестандартните потребители нараства. За компаниите това е проблем, защото в Япония таксуването за тази услуга обикновено се образува върху основна такса плюс изминато разстояние. Тази система е свързана с постоянното претоварване на пътищата в Япония. В Германия например таксата се изчислява по прекарано време в автомобила, а не с измината дистанция. Ако колата в Япония не се движи, наемането ѝ струва само основната такса. Съответно докато водачът спи на или работи на лаптопа си, наемодателят не печели нищо. Освен това много клиенти палят двигателя на място поради отоплението и климатизацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЛЮКАР

    45 3 Отговор
    Шантава работа.

    Коментиран от #7

  • 2 Азз

    54 2 Отговор
    И за жасане стават

    Коментиран от #4

  • 3 Мартин

    31 5 Отговор
    Давайте да строим здраво, всяка свободно парче земя да бъде бетонирано и ще можем и ние да практикуваме този напредничен модел. Колко ли е тегаво в Япония, че ти трябва кола за да се осъмотиш в нея.

    Коментиран от #5

  • 4 Като гост

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Азз":

    На тая жега яко потно жасане ще е.

    Коментиран от #6

  • 5 Насран русофилистик

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "Мартин":

    Колко ли са ти, дали по литература, та си такъв неграмотник..
  • 6 Азз

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Като гост":

    Е те си имат колите климатик
  • 7 Ганьо

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    По-скоро лъжи. Наемат ги за секс и биене на наркотици. Да платиш 50 евро само за да си изядеш сандвича? Чисти лъжи. Лошото е че лъжата се превърна в бизнес и политика.
  • 8 Кеде е гост

    2 3 Отговор
    Тоя днес няма ли да се изкаже?
  • 9 Моделът е

    5 0 Отговор
    Дачия Дъстър
    Никой днес не пише за този автомобил - какво неуважение
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.