Last news in Fakti

19 Юли, 2019 12:00 3 054 19

VW и Ford обявиха сътрудничеството си

  • vw-
  • ford

По-рано тази седмица автопроизводителите Ford и Volkswagen обявиха своето сътрудничество, което ще покрива редица области, включително автономно шофиране и разработването на електрически превозни средства. Според сделката американският концерн ще произвежда своите електромобили, използвайки изцяло платформата MEB на VW. От Волфсбург пък са се съгласили да инвестират 2,6 млрд. долара в Argo AI, подразделението на Ford за автономно шофиране.


Volkswagen залагат много на своята платформа MEB. Тя трябва да дава на електромобилите същите възможност, които другата платформа на компанията MQB, предоставя на автомобилите с вътрешно горене. Общото между двете е, че са модулни и достатъчно гъвкави, за да обхванат редица различни типове превозни средства, като същевременно гарантират, че има достатъчно повтарящи се елементи, което значително намалява разходите за реконструкцията и произвеждането им.


Между 2019-та и 2023-та платформата MEB ще бъде използвана в автомобилните не само на VW, но и на другите дъщерни марки на групата, включително Audi, SEAT, Skoda и още. Ford, на свой ред, ще бъде първият автоконцерн извън Volkswagen Group, който ще оборудва електромобилите си с MEB. Автопроизводителите уточняват, че за момента има конкретни планове само за един модел, но разширяването на сътрудничеството е много вероятно. Така, в продължение на 6 години, Ford планира да достави повече от 600 000 автомобила на европейския пазар, базирани върху платформата MEB.


От друга страна Volkswagen ще инвестира 2,6 млрд. долара в отдела на американския автоконцерн за автономно шофиране Argo AI. Според споразумението от Волфсбург ще трансформират подразделението си Autonomous Intelligent Driving (AID), което е оценено на 1,6 млрд. долара, в новата европейска централа на Argo. Така отдела ще има над 700 служители по света. Останалата част от инвестицията - 1 млрд. долара ще бъде извършена под формата на пряко финансиране.


През следващите три години VW ще купи половината акции на Argo AI за 500 млн. долара, като така двата концерна ще станат равноправни собственици в компанията, развиваща система за автономно шофиране от Ниво 4. По този начин стойността на компанията ще се повиши до 7 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    16 8 Отговор
    скоро ще има Дачия и Мерцедес

    Коментиран от #8

  • 2 gost

    36 14 Отговор
    VW съвсем ще съсипят фордовете, които някога бяха доста здрави коли.
  • 3 Рьоне Артоа

    19 6 Отговор
    Такаааа, значи завода на фолксваген изобщо няма да е в Турция. Тръмп няма да позволи на форд да строи в страна която се опитва да прецака Америка. Солено ще им излезе С400 на майсторите (на баклава).

    Коментиран от #5, #11

  • 4 Като сте избрали за вожд кратуна....

    6 8 Отговор
    Под патронажа на премиера се създава консорциум между производителите на каруци и фирма Мартин Локхийд за производството на нов тип изтребител на българи. В разработката ще се включи и новия супер компютър.
  • 5 Диамантената ръка

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рьоне Артоа":

    Да не се окаже в Румъния накрая, че там правят Форд
  • 6 гецо

    10 7 Отговор
    Дано новото да не харчи масло като TSI и да раждясва като Форд xd

    Коментиран от #14

  • 7 456

    12 5 Отговор
    Форд от 60 години имат завод в Турция, което означава че фолксваген отива там. Край на догатките
  • 8 Гост от чужбина

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Ми то вече има казват се Докер и Ситан, а Витото е също с двигател 1,5 на Рено.
  • 9 Бай Оня

    5 6 Отговор
    Щели да съсипят Форд ,Фолксваген хахаха те са си съсипани много отдавна.Фолксваген отваря заводи а Форд затваря.Кога щяха сами да разработят Платформа за електрички?Знаеш ли колко време и пари отнема разработването на една такава платформа ??? Просто ей така си ланка бай ганьо знае незнае....

    Коментиран от #13

  • 10 Бай Оня

    5 6 Отговор
    За това плащали за онова плащали щели еди си какво да купят не звучи много на партньорство по на придобиване на част от Форд намирисва .Едно време германците искаха да спечелят целия свят с война сега гледам сменили тактиката сега с пари като купуват всичко.

    Коментиран от #15, #16

  • 11 селянин 1

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рьоне Артоа":

    Смени си аптеката,камион на 2019 год..,,Ford Trucks F-MAX,,се прави в Турция..а Ford Otosan,вече имат три завода в Йеникьой..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МSux

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Оня":

    Имам бусове Форд и Vw. Фордовете не знаят какво е ремонт с vw имам много ядове. Повече не гледам нищо друго освен Ford , ти си карай vw-тата :)
  • 14 АLFA Q 4

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "гецо":

    А ДАНО АМА НАДАЛИ
    ТЕ ТАКА СА СИ ПРОЕКТИРАНИ
    ДА СА ПРОБЛЕМ И.. А МОЖЕ БИ ТОЛКО СИ МОГАТ
  • 15 АLFA Q 4

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Оня":

    НЕ БЕ ТЪПЧО
    ОПИТВАТ СЕ ДА СИ УМИЯТ ОЧИТЕ.
    БАЯ ПОЗАКЪСАХА ВСИЧКИ НЕМСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. И ЗАТОВА СЕ НАПЪВАТ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Факт!

    2 3 Отговор
    ФВ щели да купят смех пълен те са пред фалит продажбите им на минус ама щели да купят.

    Коментиран от #18

  • 18 Гошо

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Факт!":

    Пред фалит, пък са на първо място по продажби. Да не забравяме и качеството на VAG, което е на топ ниво.
  • 19 bmw

    6 4 Отговор
    Дано само форда не стане чуплив като ВАГА,защото ще развалят марката.Съгласен съм и с колегата имам форд бус не си знае годините ,и за ремонт нее чувал.Vw си е трошка.