Last news in Fakti

21 Август, 2019 16:00 6 125 10

Mercedes-Benz издавал клиенти на съдия-изпълнители

  • mercedes-benz-
  • ecall-
  • съдия-изпълнител-
  • скандал

Mercedes-Benz тайно инсталира в автомобилите си проследяващи устройства, за да следи собствениците им и да предава информацията на съдия-изпълнители, твърди британският таблоид The Sun. Немската компания използвала апаратурата, за да си прибира обратно лизингови коли, чиито купувачи не си плащали вноските.

От април миналата година всички автомобили, произвеждани в Европа, се оборудват със системата за извънредни случаи eCall. При пътнотранспортно произшествие тя се свързва автоматично със спешния номер 112 и изпраща данни за състоянието на колата, включително и местоположението ѝ.

От публикацията на The Sun не става ясно дали проследяващите устройства са част от системата eCall, но се твърди, че информацията за местоположението на автомобила се използвала без знанието на собствениците. CNN цитира неназован представител на Mercedes-Benz, според когото купувачите давали съгласието си да бъдат проследявани със самото подписване на договор за лизинг, а процедурата била използвана "само в няколко отделни случая като крайна мярка".

Детайлите около скандалните твърдения на The Sun не са много, но това явно не е спряло бившия министър за Брекзит Дейвид Дейвис да отправи призив към правителството да се намеси и да разследва случая. "Не за първи път големият бизнес се държи като Биг Брадър, но това рядко се случва по толкова подмолен начин. Питам се дали изобщо е законно да се предава такава информация на трети страни като съдия-изпълнители", коментира Дейвис.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Random

    27 9 Отговор
    Нищо лошо. Като не си плащат вноските много ясно че ще ги намират

    Коментиран от #3

  • 2 Бачо Киро

    17 1 Отговор
    Абе ако изрично не е посочено и подписано, ще ги изръсят здраво. Да не говорим за останалите, които не са с лизинг, там хептен ще се изръсят. Ще си покаже.
  • 3 7845

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Random":

    Напротив има лошо. Нали се сещаш, че няма да ти е приятно да знаеш, че от мерцедес те следят къде ходиш и т.н. Ами ако тайно микрофона записва и те и слушат? Не е яко нали. А и нали се сещаш, че имайки данните едва ли ги ползват само и единствено за упоменатото в статията.

    Коментиран от #5

  • 4 777

    8 1 Отговор
    Има ли германци има и гнусотии !!!
  • 5 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "7845":

    При положение, че всяко едно мобилно устройство те следи, знаеш, че кола с навигация има гпс вграден и при малко повече багаж в главата ти е ясно, че лесно могат да те проследят къде си, то какво се учудваш и гневиш от това прословуто следене? Ако не искаш да те следят си вземи един голф 2 и не използвай телефон, тогава ще могат да те проследят само по обществените камери, които в чужбина са милиони впорчем и никой не те пита дали може да те снимат. По пътищата е пълно с камери и могат да установят къде се намира колата с този номер и без гпс проследяване, та не етакова нарушение, просто ще трябва да изпратят по една отделна декларация на клиентите си.

    Коментиран от #7

  • 6 Алфа Ромео

    2 0 Отговор
    Все едно че не ни знаят по всяко време къде се намираме благодарение на смартфоните и все едно не могат да ни подслушват разговорите или да ни четат личните съобщения в социалните мрежи....
  • 7 Алфа Ромео

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Аз карам 20 годишна кола без навигация и използвам нокиа 3310, ха-хааа да ме хванат за....

    Коментиран от #10

  • 8 колата ми е

    0 0 Отговор
    без навигация. Силистра, Говедарци, Ахтопол, Силистра с навигация жена ми с карта и от време на време и казвам кое село сме минали и да ми каже кое е следващото по маршрута. Желая Ви успех!
  • 9 Кондю

    1 0 Отговор
    6.3 мотора луди хора
  • 10 Кондю

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа Ромео":

    Кой ще търси теб бе брат, купи си един мечок нямаш грижи.