1 Октомври, 2019 13:23 5 484 34

От 0 до 260 км/ч с Porsche Taycan (ВИДЕО)

  • porsche-
  • taycan-
  • ускорение

Френското списание Motorsport Magazine изпробва ускорението на Porsche Taycan в най-бързото и мощно изпълнение Turbo S. Според производителя електромобилът достига скорост от 100 км/ч за 2.8 сек., а 200 - за 9.8.

Динамичните характеристики изглеждат още по-впечатляващо предвид масата на Taycan Turbo S. 2 295 кг го правят по-тежък дори от Cayenne Turbo, който лепи стотака за 3.9 секунди.

Според Motorsport Magazine Taycan Turbo S е дори по-бърз от официално заявените показатели. От изданието споделят, че нито за миг до достигането на максималните 260 км/ч не са усетили дори намек за дефицит на мощност.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Въпрос ?

    18 17 Отговор
    Къде се бута тая Тесла?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 гост

    17 21 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос ?":

    Ами преди Поршето , както винаги !! Да не говорим , че и два пъти по-евтина на всичкото отгоре !!
  • 4 124

    18 6 Отговор
    Малко на тролей ми звучи
  • 5 гост

    9 12 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос ?":

    Между другото , ако не си вдянал освен по ускорение го бие и по максимална скорост !! Сигурно му трябва трета скорост на автоматика , хахахахха !!!

    Коментиран от #12

  • 6 Driving pleasure

    14 15 Отговор
    в едно скорошно видео Т'слата след 2 ускорения на 400 м загуби над 100 мили от обхвата си, няма свясна електричка па била тя и Порше...

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "Driving pleasure":

    Това "видео" някой от вашата дружинка ще да го е снимал , ша знаиш !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зомби с квадратно чело

    10 11 Отговор
    2260 кг за спортна кола!!! Тази кола Порше да си я вземат и да я изпратят като "супермена" Мъск изпрати Теслата в космоса ще е най-добре.
  • 10 ПЕНКО

    2 5 Отговор
    В НЕБЕТО НЯМА ЗАВОИ И АСВАЛТ !?!?!?! НО : " РОДЕНИТЕ ДА ПЪЛЗЯТ -НЕ МОГАТ ДА ЛЕТЯТ " ... НАУЧЕТЕ ОТ КОЯ БАСНЯ Е ЦИТАТЪТ !!!!!!!!!!!
  • 11 ПЕНКО

    0 7 Отговор
    САМО ИНФОРМАЦИЯ : БАЛИСТИЧНИТЕ ХИПЕРЗВУКОВИ РАКЕТИ ИМАТ ПО- МАЛКО ПЪРВОНАЧАЛНО УСКОРЕНИЕ !!!!
  • 12 Пилотът Гошу

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    И как са преди поршето, като при 0-200 теслата е секунда назад? 10.72с е времето на Тесла Model S P100D, 9.8 при Поршето. Максималната скорост е еднаква. Айде на Тесла е 1кмч повече, да не ти го приспадам... Теслата знаем, че бързо се гъта, затова и при Тайкан направиха 30 старта 0-200-0. За смехотворната разходка с болиди до Ринга пък въобще да не говорим... Всички чакаха Модел С да покаже какво може (а всички знаем, че не може да завърши обиколка), а идиотите отидоха с модифицирани прототипи 😂😂😂... После увъртаха "ма ние не сме казали туй, онуй..." Абе трагедия... Познавам не един с Модел С и всички чакат кога ще може да се забавляват по пистите прилично. Отговорът е все в бъдеще време...

    Коментиран от #13

  • 13 Пилота Тошу

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пилотът Гошу":

    Ти Поршето със 7 годишна Тесла ли искаш да го сравняваш? Не е ли по-редно, както ще правят да се сравнява с новия модел?

    Коментиран от #22

  • 14 Няма значение

    11 8 Отговор
    Няма значение каква марка е електромобила. Важното е че още първите им поколения оставят зад себе си спортни легенди вече и на пистата, а не само на драг. Само след няколко години ще се излекуват от детските болести. Ако не сте разбрали, Тесла отиде на нюрбургринг за да си тества прототипите и да направи финални настройки, преди да се бори за време.

    Факт е, че дори преди настройките, времето беше с три минути по-добро от настоящото поколение на Тесла модел S. Кой от вас ще дръзне да се подиграва на такова подобрение? От първо поколение "не става", второто направо в "топ 10" за всички времена при това със семеен 7-местен седан.

    Коментиран от #16

  • 15 smeh

    10 0 Отговор
    Т'ва май понавървява...
  • 16 Зомби с квадратно чело

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Няма значение":

    Хаха това време е като чудовището от Лох нес.Някой журналист видял една кола дето приличала външно на Тесла изкарал хронометър и засякъл нещо. Къде е рекорда дай да го видим черно на бяло. И пак питам защо С нали извадиха 3 перформанс за писта дай да видим това време!!!!!!!!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Няма значение

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Зомби с квадратно чело":

    Ами да ти задам същия въпрос? Мулетата на Порше тайкан въртят на Нюрбургринг повече от година. Дай техните времена?

    Не мислиш ли, че е смешно още с първото стъпване на Нюрбургринг на прототипа на следващото поколение Тесла модел s, да бъде с 20 секунди по-бърз от вече готовото за производство porsche? От Тесла казаха, че това е само прототип за събиране на данни за подобрения, а производствената версия щяла да бъде по-бърза, много по-бърза. Все пак имат цяла година на разположение, преди да започнат производството.

    Коментиран от #18, #24

  • 18 Зомби с квадратно чело

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Няма значение":

    Гунчо стига с това Порше, това ви е проблема комплексари сте обсебен от Порше. Имате да ви го повторя 1000000000 пъти на пазара Тесла 3 перформанс за писта!!!!! Дай да видим тези времена не някакви в бъдещето!!!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Не е така

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Зомби с квадратно чело":

    Модел 3 Перформънс, не е правен да изпревари Порше. Мъск също е потвърдил, че Модел 3 не може да изпревари Порше. Те и не искат, да е по-бързо от Модел С, защо да го правят. Точно Модел С трябва да е по-бърз, защото е и по-скъп и Тесла печели повече от продажбите на Модел С. Даже и да могат, няма да я направят по-бърза.

    Коментиран от #21

  • 20 Гуньо комплексара

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Зомби с квадратно чело":

    "Публикувано във факти.бг: Гунчо стига с това Порше, това ви е проблема комплексари сте обсебен от Порше."

    Абе Мунчо стига с това Модел3, това ви е проблема комплексари сте обсебен от Модел3
  • 21 Зомби с квадратно чело

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не е така":

    Порше, порше, порше. Абсолютни зомбита, вие покажете вашият резултат на нещо реално оставете хората на мира. Модел 3 перформанс беше представен като кола за писта затова искам да видя неговият резултат. Ако искаш давай и Ска ама сериина а не нещо с обвивка на Тесла.

    Коментиран от #23

  • 22 Random

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пилота Тошу":

    Това има на пазара, с това ще се сравнява. Тия "ще има нов модел, ще има нов ъпдейт, ще, ще, ще..." знаеш къде да си ги туриш.

    Коментиран от #25

  • 23 Top gear

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Зомби с квадратно чело":

    Листата на времената.

    https://fastestlaps.com/tracks/top-gear-track

    Коментиран от #26

  • 24 Random

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Няма значение":

    Смешно щеше да е ако прототипа беше сериен, не беше прегрял, беше с пълен интериор, шосейни гуми, без допълнителен спойлер и времето беше официално а не някой журналист с айфоня си да го е засякъл. Тъй че айде у лево
  • 25 ахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Random":

    А Поршето на кой пазар се продава вече? На женския пазар още го няма, даже и на Горубляне го няма! На кой пазар е?
  • 26 Зомби с квадратно чело

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Top gear":

    1 минута обиколка, другият път дай времената от бай пешо задният двор:). Ти правиш ли се на интересен или не разбираш за какво става въпрос.
  • 27 Ехааа

    4 0 Отговор
    Това порше като толкова му се кефите дайте някоя ваша снимка с тайкана.
    Купувай народе тайкан за 400 хил лева.
    Тия от порше няма да смогнат на поръчките от България, а другата година, за да ни ги покрият ще правят завод у Монтана баце.
    Таман като за нашите пътища ша е, то и без това тук не се кара много с над 260км/ч
  • 28 Този

    5 1 Отговор
    Тоя тайкан нали щеше да струва 80 хил евро?
    А то кво стана 180 000 евро без допълнителни екстри. И сега какво единствената черта за хвалба е времето на ринга. Едно леко сравнение с друг продукт на пазара - Тесла модел S отстъпващ по качество, но над два пъти по евтин. Тайкана е по тежък, но пък за сметка на това по-нисък и с по малки багажници. Модел с минава 600км, докато тайкана 400км с пълна батерия. Времето ще покаже дали тази година ще се купят повече от 2000 тайкана. От 2013г все чакаме по евтин конкурент на Модел S, но още само напъни.

    Коментиран от #33

  • 29 Жорката

    2 0 Отговор
    Като цяло Порше продаде веднага 20к Тайкана и разшириха производството на 40к. Колата е окей за първи опит. Нека минат няколко години и да излезе ел. Кайман. Много ще се кефя

    Коментиран от #30

  • 30 Пилците се броят наесен

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Жорката":

    То и Тесла имаше 500 хиляди поръчки, ама много се отказаха, като видяха интериора. Порше тайкан имаше 20000 поръчки, защото всички си мислеха че цената ще е 80 хиляди долара както бяха обещали и ще е по-ниска от тази на седемгодишния Тесла модел S, въпреки че има по-лоши характеристики от нея. Сега като разбраха колко ще струва, повече от половината ще се откажат. Особено като видяха какво може следващата Тесла на Нюрбургринг. Така или иначе и двата модела ще излязат по едно и също време от завода.

    Коментиран от #31

  • 31 Стига бе

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пилците се броят наесен":

    Какво можела следващата тесла:))). Ние тази не сме видели вие за следващата говорите. Тайкана всеки може да го тества, и поръча. Следващата тесла е само в мечтите на някого. Прототипи 10000001 даже има и спортен ЗИЛ.
  • 32 Терапи?

    0 0 Отговор
    Едва ли в ел двигателите порше са напред да не говорим за батериите.Половината немски данни са измислени подкрепени от новите им френски приятелчета.Пълни измислици.
  • 33 Никога Порше

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Този":

    не е била евтина кола, и за това не виждам смисъл да се слага при евтинжосите като Теслъ,с калпави материали и горящи,като запалка Ронсън. Порше е фирма с имидж и зени от 80х. евро са смешни за този клас,по-скоро са за ФВ.Сравнението между Теслъ и Порше е същото ,като между Бугати и Кьонигсек. В едното пътуваш в комфорт,блаженство и тишина,а в другото с антифони или тапи за уши и след всяко возене на хемодиализа. Сравнявате Орел с врабче,просто е неуместно.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.