Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 14:06 10 617 24

Някой да търси кагебейска "Волга"?

  • газ-
  • газ-23-
  • волга-
  • кгб-
  • догонялка

Изключително рядък ГАЗ-23 от 1962 г., проектиран и произвеждан в нищожни тиражи за нуждите на КГБ, си търси нов собственик в Украйна. От специалния модел, наричан от обикновените хора "догонялка" (приблизително "настигачка"), са сглобени едва 603 бройки.

Някой да търси кагебейска "Волга"?

На външен вид кагебейска "Волга" не се различава от стандартния ГАЗ-21, но под предния капак се крие 5.5-литров V8 от "Чайка", от която е и тристепенната автоматична трансмисия.

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Огромният мотор с мощност 195 к.с. превръща ГАЗ-23 в най-бързия сериен автомобил от СССР в онези времена. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 16 секунди, а максималната скорост нахвърля 170 км/ч.

Някой да търси кагебейска "Волга"?

За сравнение стандартната "Волга" се нуждае от поне 34 секунди преди да достигне 100 км/ч, а максималната скорост е 130 км/ч. При това ГАЗ-21 тежи с 300 килограма по-малко.

Някой да търси кагебейска "Волга"?

"Догонялката" има не само значително по-мощен двигател, а и усилена ходова част и спирачки. Предницата на колата се получава доста тежка и за по-добро разпределение на теглото навремето от КГБ често товарят оловни плочи в багажника.

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Продаваният в Украйна ГАЗ-23 е реставриран основно и се намира в заводското си състояние. Цената от $140 000 (€127 533) не е никак ниска, но е оправдана за модел, от който до днес са оцелели единични бройки.

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?

Някой да търси кагебейска "Волга"?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    16 36 Отговор
    Трябва да питаме кгбейския ни президент.

    Коментиран от #19

  • 2 Тръмп

    12 18 Отговор
    Който я купи,ще бъде застрелян от ЦРУ!!!:):):)

    Коментиран от #21

  • 3 Borislav Popov

    17 49 Отговор
    Е гаси настигачката от 0 до 100 за 16 секунди, с това ускорение най много някоя тротинетка да настигне.

    Коментиран от #4, #6, #8

  • 4 Бесен Язовец

    36 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Бориславо, ти да внимаваш какви ги пишеш за руските автомобили, че ще дойда и ще те сгазя с москвича !
  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    28 7 Отговор
    Тъжното е че дори стандартната Волга за повечето от нас 50 години по-късно пак ни е прекалено скъпа.
  • 6 Кеворк Яшхуян

    35 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Бориславо, става въпрос за кола от началото на 60-те години.

    Коментиран от #7

  • 7 Borislav Popov

    19 30 Отговор

    До коментар #6 от "Кеворк Яшхуян":

    Ако ти изредя какви бегачки - настигачки са произвеждали немците, италиянците, японците, французите, британците и хамериканците, в началото на 60-те, ще си глътнеш яшхуяна от удивление и завист, а каскета ти ще подхвръкне, най малко с 2 метра нагоре.

    Коментиран от #10, #13

  • 8 куку руку ку

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    И какви "бегачки", ка'йш? Фиат 124... от 0 до 100 за 24 секунди. Това са заводски данни.

    Коментиран от #11

  • 9 Цветан Цветанов

    4 5 Отговор
    Аз търся спешно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 болярин

    26 12 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    абе големи сте тапанари били , вие никога няма да станете шофьори , защото само комплекси ви в главата с бегането , ако те сложа да подкараш един зил 157 джуган или краз 256 , ти ще умреш бе олигофрен , само знаете да плювате за щяло и нещяло от неграмотщина и лаене в ущрб на наща мила страна , ако е за русия пювате , ако е за руски коли пак , ако е за президента пак , ако е за волгсваген пак , ако е за мерцедес пак , кои ви плаща на вас бе охльови долни , ако имам власт това аз факти ще го затворя незабавно и на момента , защото сте всичките малоумни идиьоти дето хеитате и пишете долни коментари , а престснете да лаете бе , за това дьржаата ни боксува от текива телета като вас платените кравари , но ще доиде Видовден и герб ще си отиде , ати пак ще си мизерник нещастен.

    Коментиран от #15

  • 14 AMG

    8 15 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    ти ли ще ем учиш мене на спортни коли бе мухал , и недеи да убиждаш ,щото е грозно дете си ми на годините аз от кьде се врьщам ти на там си трьгнал Дечко Узунов , щото аз кока сьм станал шофьор ,ти сигурно си ходил прав под масата , и недеи да ми се величаеш на наи големия разбирач ясно ли ти е , защото сьм приятел с Митко Илиев,Крум Дончев ,с Илия Царски и Румен Дунев , да нети говоря и за легендата Илия Чубриков ,тои ме научи на много доста неща при карането на картинг и автомобили спортни висок клас .

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Телевизора на Елвис

    17 7 Отговор
    По същество- колата е много нефелна и негодна за ежедневна употреба. Сбрана набързо по поръчка на т.нар. "девятка" (девето управление на КГБ) тя е имала едничката цел- да се движи заедно с чайките, щото стандартната 21 с астматичните си 70-75 коня не може. Ползването на това изделие обаче е коствало бая главоболия на службите. Няма хидравлика на волана и допълнителна модернизация на спирачната система. Поради това са се назначавали за шофери само физически много здрави "ребята". Почти ежеседмични регулировки и ремонти на предницата, щото мотора е със 100-120 кг. по-тежък. Проблеми с охлаждането, дори като се вземе предвид, че кортежните автомобили по задръствания не стоят. Мотора за да не пречи на кормилната колона е наклонен с 3 градуса надясно, което допринася за разни допълнителни дребни проблемчета, абе изобщо колата не е била кой знае какво и само малобройното производство и липсата на оцелели екземпляри води до обрастване на модела с разни митове и легенди. Причината за изчезването им е банална. Като всички държавни возила при свалянето им от баланса на дадено предприятие и ГАЗ 23 са се продавали на търгове. Масова практика на хората е било да се демонтира V8 мотора и да се поставя стандартен волгов мотор, най-често и той капитално ремонтиран от някой таксопарк или по друга линия. Причините са много, като почнеш от банално двоен-троен разход на бензин (което службите логично не ги вълнува) минеш през набавянето на части(което и за стандартна волга си
  • 18 Косача

    14 2 Отговор
    Нищо не знаете, момчета! Питайте за тези коли старите лъвове от Втори саностоятелен отдел (контраразузнаване).
  • 19 КГБ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    За теб винаги и по всяко време на денонощието има случайни екскурзии в багажника на волгата!
  • 20 ЧИЧО

    3 1 Отговор
    Мокетя в Карпет Макс лие поръбван ?
  • 21 ГОРБАЧОВ

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    А ТЕБ ЩЕТЕ ИЗСЕЛИМЕ ОТ ТУКА ,БАРАБАР С ВСИЧКИТЕ ГРОБАРИ И КРАВАРИ И ТУРЦИ ЦИГАНЯРИ , И ЩЕ НАПРАВЯ НОВА ПЕРЕСТРОИКА , ОЩЕ ПО МОДЕРНА ДЕМОКРАЦИЯ , АНЕ СЕГА КАТО ВАЩА СДУХАНА И ДИВА ,КОМПЛЕКСАРСКА ,ГАДНА ,ОТВРАТИТЕЛНА ,ИДДЬТСКА КРАВАРСКА ОЛИГАРСКА И ОЛИГОФРЕНСКА ДЕМОКРАЦИЯ , ТИ СКОРО ГОЛИЛ ЛИ СИ , ЩО НЕ ДОИДЕШ ДА МИ НАПРАИШ ЕДНА СВИРКА ,А , АПА АЗ ПОСЛЕ ЩЕ ТИ ПОКАЖА ,КАК МЕЧКА ЛИЖЕ СОЛ.
  • 22 Владимир

    4 5 Отговор
    Става за товарене на картофи и офроуд из нивата! Ако тва чудо на техниката вдигне 170км/ч ,Бог да му е на помощ на шофьора и на спътника му! Иначе много съм слушал как некой вдигнал 200,друг 300,трети гледал американски филм,аз лично съм вдигал 180 и знам че е страшно,едно камъче и си разпилян,а тая висока,нескопосана и "аеродинамична"Волга не я мисля,ха,ха!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Антиелектрика

    3 3 Отговор
    Не, благодаря! Ако ми потрябва кенеф-еднодневка ще си купя Алфа.