Last news in Fakti

11 Януари, 2011 11:32 12 972 15

Биковете на Феручо Ламборгини

  • lamborghini-
  • miura-
  • феручо ламборгини-
  • дон едуардо миура фернандес-
  • бикове-
  • корида

Те са виновни за смъртта на безрбой матадори, а Хемингуей им се възхищава в книгите си. Дават името си не само на първия суперкар в историята. На тях са кръстени повечето модели на Lamborghini. Те са коварните и свирепи бикове Миура, отглеждани в Андалусия. Селектирани са през 1842 г. от пет други породи бойни бикове. Отглеждат се и до днес от наследниците на създателя им Дон Едуардо Миура Фернандес.

Имената, които носят моделите на Lamborghini, могат да се проследят до средата на 19 век.

Гаярдо (Gallardo) е една от породите, използвани за селекцията на Миура. Мурсиелаго (Murcielago) пък се прочува като изключително кораво животно, оцеляло след 28 пробождания с меч по време на корида през 1879 г. Публиката е така възхитена от издръжливостта и упорството му, че призовава матадора да го пощади. Бикът безгрижно доживява края на дните си, също както пудрените из гаражите на разни богаташи свои кръщелници на четири колела.

Тридесет години преди на един италиански производител на трактори и милиардер да му хрумне да използва манията си по коридата и породата Миура за маркетингови цели, Ърнест Хемингуей описва бойните животни на Дон Едуардо в книгата “Смърт следобяд” (1932): “Има бикове, които притежават силно развита способност да се учат бързо на арената. Тези бикове трябва да бъдат преборвани и убивани възможно най-бързо с минимално разкриване от страна на човека, понеже заучават по-бързо, отколкото боят обичайно напредва, и става прекалено трудно да се работи с тях и да бъдат убити. Такива бикове са кастата на бойните животни, отглеждани от синовете на Дон Едуардо Миура от Севилия...”

Не е особено трудно да се преброи, че Хемигуей използва думата “бърз” три пъти в рамките на две изречения, а описанието като цяло не е от най-приветливите.

През 1962 г. Феручо Ламборгини посещава стопанството на Миура и решава, че бойният бик ще стане емблема на новата му марка спортни автомобили. Първоначално те получават цифрови индекси, но по онова време инженерите на Lamborghini вече работят върху кола без аналог. Нейният 12-цилиндров двигател е разположен централно пред задния мост, а дизайнът є се превръща в абсолютна класика. Наричат я на биковете на Дон Едуардо, а четвъртият произведен екземпляр е връчен лично на внука му, който носи неговото име.

Miura поставя началото на дългогодишна традиция. Освен че е влюбен в коридата, Феручо Ламборгини е зодия Телец. Компанията му навлиза дълбоко в дебрите на историята на бикоборството. Моделът Islero носи името на 495-килограмовия бик, който погубва легендарния испански матадор Мануел “Манолете” Санчес на 28 август 1947 г. Ревентон (Reventоn) убива мексиканския тореро Феликс Гузман през 1943-та. Диабло (Diablo) е друг свиреп Миура от 19 век. Espada пък е кръстен на дългия меч, използван от бикоборците.

Разбира се, далеч не всички модели на Lamborghini са свързани с коридата. Някои имена като Countach звучат също толкова екзотично, други - например LM002 - не са толкова галещи за слуха. Биковете Миура пък са си все същите. Някогашните предупреждения, че на животно от тази порода никога не се обръща гръб, все още важат. Знаят го всички безумци, които ежегодно бягат по улиците на Памплона, Северна Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fre

    47 0 Отговор
    Strahotna statiq :)
  • 2 d

    32 1 Отговор
    ne6to interesno bravo
  • 3 kacko

    42 1 Отговор
    Ami kakvo da kaja klasika, romantika, adrenalin i barzi koli.
  • 4 ukovv

    23 0 Отговор
    Много готина статия , разказана увлекателно. Надявам се да не се появят ,,специалисти,, фенове на други марки , който да развалят удоволствието от четенето с безмислени коментари.
  • 5 vr6

    13 3 Отговор
    vse nyakoy akilliya 6te razvalyt udovolstvieto ot 4etene na tazi statiya vse pak sme v bulgaristan unmitsi mnogo

    Коментиран от #12

  • 6 4ipi

    15 0 Отговор
    nai dobroto lambo li4no za men.Moje bi za6toto haresvam starite koli :D
  • 7 Марто

    18 0 Отговор
    История за една съвременна класика :) Невероятна статийка за още по-невероятна марка!
  • 8 chicho vi

    14 0 Отговор
    Miura e naistina nai-krasivata kola. Tolkova elegantna!
  • 9 SAXO MAN

    14 0 Отговор
    Интересно ми е какъв ли е вкусът на виното на Ламборгини "Кръв от Миура" ???
  • 10 porsche fan

    14 0 Отговор
    Miura P400 1966-73 - edna ot liubimite koli, 3902ccm V12 350ps, Lambo sa unikalni!!
  • 11 MAZDA

    7 0 Отговор
    miura THE best off ALL

    Коментиран от #15

  • 12 Илиев

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "vr6":

    Къв Булгаристан бе.Пък и другите глупаци му нацъкали плюсове.Много просто племе!
  • 13 jefri

    0 5 Отговор
    emin da na bmw prili4a, kwo kato e \lambo
  • 14 бик

    0 0 Отговор
    Здравейте, видях кола с емблема на бик, но само главата в анфас /не е овена на Додж/ - може ли някой да ми каже марката на колата? Благодаря предварително!
  • 15 спорт

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "MAZDA":

    ваг-.ните превърнаха Ламбо в поредния конфекция кенеф!