Last news in Fakti

27 Юли, 2020 11:22 5 600 10

Къде се продават най-евтините горива в Европа?

  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • цена

Средната заплата в Люксембург позволява на жителите на страната да си купят най-голямо количество бензин в Европа, а България е на опашката по този показател, сочат резултатите от изследване на руската информационна агенция "РИА Новости". За съставянето на рейтинга са използвани официални статистически данни за цените на горивата към началото на юли 2020 г. и заплатите в различните държави.

Средният месечен доход в Люксембург стига за 3 200 литра бензин А95. Цените на горивата във Великото херцогство са относително ниски, а заплатите са едни от най-високите в Европа. Второ място по покупателна способност с 2 600 литра заема Норвегия, където бензинът е изключително скъп, но пък доходите са огромни. В челната петица влизат също Австрия, Ирландия и Великобритания, където с една заплата могат да се купят по 2 300 литра А95.

Средните доходи в Чехия, Русия и Гърция стигат за около 1 000 литра бензин. На последно място в рейтинга се класира Украйна, където с една месечна заплатата могат да се купят едва 395 литра А95. Българите, латвийците, румънците, унгарците и беларусите могат да си позволят по 700 литра бензин месечно.

В абсолютни стойности без обвързване с размера на заплатите най-евтините горива се продават в Казахстан, който е разположен в Европа само частично. Литър А95 там струва 29.6 рубли (€0.35). На второ място е Русия, където средната цена на бензина е 46.6 рубли (€0.56), а на трето - Беларус с 52 рубли (€0.62) за литър.

Най-скъпи в Европа са горивата в Нидерландия, където литър А95 струва 125.8 рубли (€1.50). Следват Дания, Гърция, Италия и Португалия с цена на бензина около 111 рубли (€1.33). Дизелът е най-евтин в Казахстан (47.9 рубли/€0.75), а най-скъп - в Швеция (112 рубли/€1.34).

През последните месеци горивата са поевтинели в практически всички европейски страни. Най-съществен е спадът на цените в Словения (-23.1%), България (-22,1%) и Украйна (-22.1%). Ръст се наблюдава само в три държави: Русия (+1.3%), Беларус (+1.1%) и Казахстан (+1.0%).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    8 2 Отговор
    В България 🤣🤣🤣🤣
  • 2 Гост

    35 1 Отговор
    Много правилно, не е важно къде е най-евтиното, а колко реално можеш да си позволиш, защото и 1 лев да е ако заплатите са като нашите файда няма. При ония може да е и 3 евро, но като взимат 7000 на месец ...
  • 3 Маркиз дьо Отзад

    46 1 Отговор
    Къде се продават най-евтините не знам, но знам къде се продават най-некачествените..
  • 4 Киро

    6 5 Отговор
    Затова избирайте мулешки
  • 5 Данъкоплатец

    6 3 Отговор
    Цените на петрола и Ляво-дясната истина на всички данъкоплатци

    30 години СТИГА!
    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща и демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори!

    !!!С АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ!!!

    !!!БЕЗ ПРАГ на ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ!!!

    !!!С ДИСТАНЦИОННО гласуване!!!

    30 години СТИГА!

    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща демократична държава, без ДЕМОКРАТИЧНИ избори!
    Другото е манипулация и словоблудство…

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).
  • 6 Рошко

    7 2 Отговор
    То хубо ама сметнах те ли го и по доходите на хората
  • 7 Ром ама кубински

    5 1 Отговор
    Като сте казали за статистика ,ами така да е.Последните години при управлението на Клинтон някъде далеч от тук с парите които изкарвах за месец можех да си купя 10-12 тона бензин,грубо около 400-500л на ден .Бензина беше при нас около галон (3.85л)за долар.
  • 8 ттт

    5 3 Отговор
    Имаше класация колко литра дизел си купува - естонеца - словенеца и чеха и българина със средната месечна заплата.....българина е на дъното с пет пъти - 500% по-малко количесто от споменатите други малки ЕС държавички и бивши комунистически!
  • 9 Боко

    0 1 Отговор
    А къде го оставяте най добрия човек Марешки,а бъдещите нискотарифни държавни бензиностанции? Хей живот здравейздравей!
  • 10 чекмедже 2

    1 0 Отговор
    В БГ няма пазарна икономика,особено в сектор горивата..вижте как Мутри обесняват по-високи цени в техните бензиностанции..имали кенефи при тях и народа стоял на опашки за да зареди за по 2.50ст.за литър дизел и дори давал 1лв. за да посети кочината..Дано да се задавят с тези горива ,олигарси или олигофрени..