21 Септември, 2020 11:06 2 841 4

25% от катастрофите стават в първите три минути зад волана

  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие-
  • статистика

Колкото по-кратко е пътуването, толкова по-висок е рискът от катастрофа, сочат резултатите от изследване на австрийската компания Dolphin Technologies. Заключението се базира на анализ на анонимни данни от устройства, монтирани в автомобилите на 40 000 шофьори.

В периода 2018-2019 г. участниците в проучването са пътували 3.2 млн. пъти и са попаднали в 1 986 пътнотранспортни произшествия. 87% от пътуванията са продължили по-кратко от 30 минути, а само 1% - повече от час.

Изследователите са обърнали специално внимание на пътуванията с продължителност по-малко от 10 минути. Оказало се, че 25% от катастрофите са се случили в течение на първите 3 минути от шофирането, а други 14% - през първите шест минути.

25% от катастрофите стават в първите три минути зад волана

"Проучването показва, че ако насърчим хората да се откажат от автомобилите си за пътувания на кратки разстояния, можем да избегнем 40% от пътнотранспортните произшествия", обобщава ръководителят на проекта Катарина Селинджър.

От изследването става ясно, че най-нисък риск от пътнотранспортно произшествие има за пътуващите в продължение на 10-20 минути. След това опасността нараства непропорционално. Ако пътуването трае повече от 40 минути, рискът от катастрофа се увеличава 2.5 пъти в сравнение с шофиране под 20 минути.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    6 2 Отговор
    Стакмистика.
  • 2 С.С

    11 0 Отговор
    Има нещо вярно в статията. Но също важи правилото,че на по-къси разстояния ПТП не са толкова тежки и с жертви. Дали заради скоростта,трафика или задачата,която налага пътуването. Докато на дълъг път ударите нерядко са фатални. За разстояния от порядъка от 5 до 50км.водача е по-концентриран. Забелязал съм,че пътувайки на по-дълги разстояния,българина се отпуска и понякога допуска по-наивни грешки,отколкото в трафика на града.
  • 3 свидетел

    12 0 Отговор
    вярно е ! особено , ако някоя мисирка не си е оправила грима или е забравила за наставленията към домочадието....
  • 4 сухи съчки

    0 0 Отговор
    Това на снимката е BMW и е на няколко питиета.