Last news in Fakti

13 Юни, 2011 10:22 3 619 5

ZF направи деветстепенна трансмисия

  • zf-
  • трансмисия-
  • скоростна кутия

Известната компания за производство на скоростни кутии ZF обяви, че проектът й за автоматична трансмисия с девет предавки е вече готов. Инженерите от немската фирма са успели да се справят и с тази нелека задача, като при това иновационната скоростна кутия ще е основен фактор при икономията на гориво.

Към днешна дата са разработени два варианта, различаващи се по максималния въртящ момент, който могат да предават. Първата е с показатели 280 Нм и е предназначена за автомобили с малка и средна мощност. Втората е способна да предава до 480 Нм въртящ момент на колелата.

Принципно разработката е за коли с предно предаване и напречно разположен двигател, но благодарение на предвидената допълнителна раздадъчна кутия трансмисията може да се използва и при автомобили с четири задвижващи колела. Деветскоростната кутия може да работи и в хибриди.

Според създателите новата трансмисия ще намали разхода на гориво с 16% в сравнение със стандартен шестстепенен автомат. Скоростната кутия поддържа оптимална скорост при 1 900 об/мин, докато тази с шест предавки кара двигателя да работи с 2 600 об/мин при същата скорост.

Икономията на гориво е постигната без това да се отразява на динамичните характеристики на автомобила. За да може трансмисията да се използва от различни автомобилни производители, специалистите на ZF са се отказали от интеграцията на хидравличното и електронно управление в общ блок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kiki

    21 1 Отговор
    БРАВО
  • 2 qnko ludio

    14 0 Отговор
    Евалта,браво това е голяма оптимизация за автомобилите с малък и среден обем на двигателя.
  • 3 Fen

    9 4 Отговор
    Мисля да я интегрирам в мойта Жигулгка :Д:Д

    Коментиран от #4

  • 4 ???

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Fen":

    Ти Жигула, аз Зазка. Много добре ще дойте задния двигател и 9 степенна скоростна. направо заспива :D

    Коментиран от #5

  • 5 Fen

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    :Д:Д