Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 10:22 6 977 29

Dacia влезе в Топ 3 по продажби на леки коли на частни клиенти

  • dacia-
  • продажби-
  • европа
Dacia влезе в Топ 3 по продажби на леки коли на частни клиенти - 1

С ръст от 3,1% продажбите на Dacia достигат 537 095 единици през 2021 г. при стабилен пазар, въпреки ограниченията, причинени от пандемията и кризата с електронните компоненти. Успехите на пазара на частни клиенти се дължат на успешните нови поколения на Dacia Sandero и Dacia Duster.

От компанията посочват, че растежът на Dacia до голяма степен се дължи на популярността на новата ѝ гама сред частните клиенти. През 2021 г. европейският пазарен дял на Dacia на леки автомобили към частни клиенти достига рекордните 6.2% и марката за първи път попада в топ 3 по продажби в този канал в Европа.

Dacia е лидер по продажби към частни клиенти във Франция и Румъния и в топ 5 на други 9 европейски пазара (Италия, Испания, Португалия, Белгия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Хърватия). В Германия марката влиза в топ 10, а в Мароко запазва лидерството си.

Dacia влезе в Топ 3 по продажби на леки коли на частни клиенти

Dacia Sandero отбелязва 226 825 продажби през 2021 г., като близо 90% от тях са на третото поколение на модела. През 2021 г. Sandero остава лидер на европейския пазар на частни клиенти за пета поредна година. В някои държави Sandero е и най-продаваният автомобил във всички клиентски канали, което го прави вторият най-продаван автомобил в Европа.

Dacia Duster следва подобна успешна посока, оставайки най-продаваният SUV към частни клиенти от 2018 г. насам. С 186 001 продадени бройки през 2021 г., Duster достига повече от 2 милиона продажби от лансирането си през 2010 г.

Със стартирането на продажбите през март на изцяло електрическата Dacia Spring, марката бележи огромен успех и на пазара за електромобили с 27 876 продадени бройки и над 46 000 регистрирани поръчки до края на 2021 г. Проектиран да направи електрическите автомобили възможно най-достъпни за ежедневна употреба, Spring се превръща в любимец на много пазари, като любопитното е, че цели 80% от клиентите на Spring са нови за марката.

Dacia влезе в Топ 3 по продажби на леки коли на частни клиенти


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само факти

    17 13 Отговор
    Така се развиват държавите, които не са под ботуша на самодържеца в Москва.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Rothschild

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Само факти":

    Четете Дойче Веле за да знаете истината.
  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Само факти":

    Дания не е държава, ама този факт за теб няма значение ! А най-продаваният им модел се прави в ..... Мароко , ама този факт не е факт нали ! Важно е да се плюе във вярната посока , нищо че е срещу вятъра ‼️

    Коментиран от #4

  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    даЧия, извинявай !

    Коментиран от #5, #6, #10

  • 5 гост

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Ами Дачия не е , ама Румъния е !!! И само за твое сведение , щото на другите отдавна е известно , миналата година Румъния мина Чехия като икономика и вече е само след Полша от бившия соц блок , като Полша е над два пъти по-голяма и по площ и по население !! И вече е икономика за 250 милиарда , при положение , че 1990 е почнала от 29 (двадесет и девет , няма грешка ) ! След като 45 години под руски ботуш вървеше не напред , а назад , буквално до глад като в Северна Корея !! Да не говорим , че любимата Раша не може и да мечтае за такова развитие , щото сега трябваше да е по-голяма икономика от Япония с такъв темп , а тя е 4 пъти ПО-МАЛКА от нея !!! Да не кажеш , че говоря наизуст , РФ през 1990 е имала 520 млд БВП , значи сега трябваше да е с над 5 трилиона , а тя е с жалкия 1,5 трилиона !!! Ето това е истината !!

    Коментиран от #8, #17

  • 6 гост

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Също така Румъния от години е по-голяма икономика от Гърция , 250 срещу 190 милиарда , също е по-голяма от Португалия , а с тоя темп скоро ще гони тази същата Дания и Австрия !
  • 7 До Гост

    11 6 Отговор
    Само така. С фактите по главата на неграмотните рускопоклонници!

    Коментиран от #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 SDEЧЕВ

    9 2 Отговор
    ПП ДОГОДИНА И У НАС ФАБРИКА ЗА ЕЛ. АВТОМОБИЛИ......ХАХАХАХХА ЧАКАЙТЕ ГО КИРЧО АГНЕШКАТА ГЛАВИЧКА

    Коментиран от #13

  • 10 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Също така за още по-голямо твое съжаление миналата година държавите от бившия Варшавски договор и то без 2-3 от по-малките станаха ПО-ГОЛЯМА икономика от Раша !!!! Дето уж тя ги "издържала" и без нея били загубени , хахахах !!! И то без грам "ресурси" и уж "експлоатирани " от лошите капиталисти !!! Изброявам пак да не кажете , че фантазирам !! Полша - 600 млд , Румъния 248 млд , Чехия -243 млд , Унгария - 155 млд , Словакия -105 млд , Словения -53 млд , Хърватия - 56 млд , България - 69 млд , Сърбия - 53 млд , Литва - 56 млд , Латвия - 33,5 млд , Естония - 31 млд ! ОБЩО - 1702 млд !!!! Срещу 1483 за Раша !!!! Ето това е истината кой кого експлоатираше във Варшавския договор !! А след няколко години като се добавят Беларус , Украйна и кавказките републики ще станат два пъти повече от Раша !! И пак русопитеците ще разправят хуморески за "великая и могучая " , ама в мизерията великая !!

    Коментиран от #12, #14, #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    До 10 ком -браво за коментара ти -и по често го публикувай за радост на влюбените в Путина
  • 15 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    1 3 Отговор
    Странно чувство за свобода на словото имате ‼️ Явно свободно може да плюете, макар говорейки неща далеч от темата . И свободно можете да триете всеки опит да обясня, БЕЗ НИТО ЕДНА НЕЦЕНЗУРНА ИЛИ ОБИДНА ДУМА, че материала и коментара са на друга тема ‼️ Какво следва ❓ Блокиране за двн, седмица, месец .... 🤔🤔🤔🤔 Жалко, жалки сте ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #16

  • 16 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Може да изтриете всички мои коментари ‼️ А може да пуснете и оня , НИКОКРАДЕЦА ‼️ Дано това ви направи щаСЛИВИ ‼️‼️‼️
  • 17 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Явно не познаваш историята - Румъния хич не беше гъста с СССР до 1990-та година. Мизерията си беше само тяхно лично производство!

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Верно ли , хахах ?? Значи сигурно след 1990 са сменили населението с некакви марсианци , та има тая очевадна разлика !! И да ти припомня пък аз "историко " , че през войната Румъния беше официален съюзник на Хитлер и участваше реално с войски на територията на СССР !!! И затова беше РЕАЛНО окупирана от същия и експлоатирана като за последно !! Включително както ти написах в изтрития коментар дори по-голямата част от петрола и заминаваше за СССР , познай за какви пари , ако могат въобще да се нарекат пари !!! И "негъстия" с Брежнев Чаушеско се целуваше с него уста в уста също като нашия див селянин бай Тошо и беше на същия къс повод като и всички други !!! И няма и няма да има по-голяма мизерия от донесената от ушанките , те просто не могат да живеят по друг начин , на тях от люлката им се внушава , че ако не живееш мизерно , не си истински руснак и "матушката рус" очаква от него именно да е мизерник !!!

    Коментиран от #22

  • 19 Дачия

    14 1 Отговор
    Преждекоментиращите гледам са навлезли в яко в политиката, аз ще опростя малко нещата и ще разкажа за моите впечатления от служебната ми Дачия Сандеро2017, която управлявам от чисто нова. За 74000км сменени два пъти дискове и три пъти накладки, без да съм бързак. На 60000км ангренаж, всяка година масла и филтри. Дефекти - избирач на скоростите на 65000км, блокирала брава на багажника и от време на време стачкуващи ел помощници, които в сервиза не могат да хванат. Колата се кара 80% в София, разход от всички пътни листа до момента 5.54/100 дизел. Предимства: колата е по-височка и зимата се кара по-спокойно. Липсата на имидж за мен е плюс- не ми крадат тасовете, огледалата и прочие. Недостатъци: небрежно боядисано купе, кофти ергономия, тежък волан, твърд съединител, слабо маневрена(градското кормуване си е половин фитнес), шумна, особено след 120км/ч, седалките... пожелавам на този който ги е одобрил, цял живот на такова нещо да седи. В заключение: колата НЕ Е за - гъзари, ергени, естети, бързаци, ценители на качествотото. Колата Е за спокойни натури, без претенции за имидж, за които има по-важни неща от автомобила.

    Коментиран от #25, #28

  • 20 Стига

    5 2 Отговор
    с тези дачии, през ден пишете за тях. Всяка втора статия за Дачия или Тесла! Аман!!!
  • 21 Препатил

    4 6 Отговор
    Веднъж Дачия - никога повече Дачия! Колкото повече западняците купуват тоз боклук, толкова повече ноФ Фнос ще имаме в БГ и толкова повече "щастливи" шофери ще имаме.
  • 22 Нещо много си объркан

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    ,и дати кажа един красив проход наречен Трасфагарашан е направен точно заради страха на Чаушеско,че руснаците могат да дойдат и да окупират страната.До 1980г. бяха направили такива колосални заеми към запада и Китай,че ония си искаха парите и понеже няма от къде го изгладува народа до 89г.Но Чаушеско в интерес на истината ги остава без една бана заем.Това което се случи после просто показва,че румънците са от друго тесто замесени за разлика от нас.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 За служебна

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дачия":

    кола означава най-базовото ниво,което е без серво и сигурно с врътки за сваляне на стъклата,седалки малко по-добри от дървени пейки,общо взето бачкаторска кола.Високите нива не са така и с доста екстри и удобства за този клас и цена.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Qwerty

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "За служебна":

    Е, да де, ама на цена близка до базово Клио, Фиеста или Поло! А на последните две, базовото ниво е доста сериозно оборудвано! Или казано по друг начин, и Дачията си е скъпа, особено по за това което предлага!
  • 27 Дачия

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "За служебна":

    Служебните при нас са средното ниво, което е с ел. стъкла, централно заключване и серво. Допълнителните екстри които са поръчани е климатик и халогенни фарове. Следващото ниво, което е и върховото има регулиране на волана, коланите и седалките по височина и дръжки на вратите в цвета на каросерията. Там можеше да се поръча и навигация. Това ни бих го нарекъл много екстри и удобства(седалките са си същите половинки). Статията е за покупки от частни лица, затова го разглеждам като евентуална покупка за лично ползване. Между другото в статията по-горе някак си са пропуснали да кажат, че например покупките на нови автомобили от частни лица в Германия са по-малко от 30% от всички нови автомобили. Това е от преди пандемията, сега сигурно още е паднал процентът.
  • 28 Ок ок

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дачия":

    За сравнение Toyota cynos 98г.Купена чисто нова. На 160000км.Смяна накладки 1 път,ангренажен ремък 3 пъти.Задни амортисьори 1 път.термостат 1 път преди няколко дни.филтри и масла.За 23 години не си спомням да съм сменил нещо друго. А и гумите 3 или 4 пъти
  • 29 Ок ок

    0 0 Отговор
    Забравих и свещите съм сменял 3 пъти мисля