Last news in Fakti

24 Юни, 2013 10:19 4 111 3

Футуристичният Nissan ZEOD ще е по-бърз от състезателно Ferrari

  • nissan-
  • zeod-
  • ferrari-
  • 458 italia gt2-
  • льо ман

Това смело изявление правят самите създатели на футуристичната разработка Nissan ZEOD. Идеята на този състезателен автомобил е в бъдеще да вземе участие в състезанието "24-те часа на Льо Ман". Автомобилът на практика е хибрид, но е способен да завърти една обиколка на пистата само с помощта на електрическа тяга.

Интересното е, че по разчетите на японците Nissan ZEOD ще е по-бърз от състезателното Ferrari 458 Italia GT2, стандартният мотор на което развива мощност от 464 конски сили. Японските специалисти отиват още по-далеч, като твърдят, че техният ZEOD ще се превърне в най-бързият електрически автомобил в света.

Необичайните пропорции впечатляват със свръхтясна предна колея и широка задна, като по този начин на болида е осигурена уникална устойчивост в завоите, без това да пречи на аеродинамиката. На трасето Льо Ман автомобилът ще може да достига скорост над 300 км/ч.

Повече технически подробности около този проект не се разгласяват, но е ясно, че японците ще използват за основа технологиите от Nissan Leaf EV. Самото име ZEOD се разшифрова като Zero Emissions On Demand, което означава, че болидът няма да изхвърля вредни емисии в атмосферата.

До този момент в автомобилния спорт най-добрите хибридни разработки са на Audi и Toyota. Техните модели R18 e-tron и TS030 обаче използват електрическите двигатели само като помощници на основните мотори при рязко ускорение. От Nissan имат намерение да отидат още по-далеч и да покажат, че състезателната им кола може да разчита доста повече на ел. енергията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    1 1 Отговор
    футуристична чапла
  • 2 Благовест Стефанов

    1 1 Отговор
    “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.”
  • 3 Симеон Тасев

    0 0 Отговор