Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 14:32 3 977 4

Съдят основателя на камионите Nikola за измама

  • тревър милтън-
  • nikola motor-
  • съд-
  • измама

Тревър Милтън е изправен пред сериозни проблеми с властите

Съдят основателя на камионите Nikola за измама - 1

Основателят на производител на електрически камиони Nikola Motor е изправен пред съда по обвинения в измама, свързани с изявления, които е направил относно технологията и продуктите на компанията. Процесът описва зашеметяващ възход и падение на Nikola Motor под ръководството на Милтън.

Американската прокуратура в Манхатън твърди, че Тревър Милтън, който основа Nikola през 2014 г., е излъгал за „почти всички аспекти на бизнеса“ по време на работата си като председател и главен изпълнителен директор на компанията.

Милтън се изправя пред съда по обвинения в измама, свързани с изявления, които е направил относно технологията и продуктите на компанията, изявления, които федералните прокурори твърдят, че са преувеличени и подвеждащи.

Тези лъжи са имали за цел да увеличат продажбите на акциите на стартъпа, твърдят прокурорите в обвинителните актове, публикувани през 2021 г. и по-рано тази година. Милтън обаче отхвърля обвиненията.

„Той излъга, за да подмами невинни инвеститори да купят акциите на компанията му“, казва помощник прокурорът от САЩ Николас Рус във встъпителни изявления в Окръжния съд на щата Ню Йорк. „На гърба на онези невинни инвеститори, погълнати от лъжите му, той стана милиардер буквално за една нощ.“

Съдят основателя на камионите Nikola за измама

Цената на акциите на компанията скочи за кратко до над 90 долара за акция през юни 2020 г., дни след като стана публична чрез сливане с компания за придобиване със специална цел (SPAC). Покачването на акциите направи Nikola Motor - компания, която все още нямаше приходи по това време - по-ценна от Ford Motor..

Но акциите ѝ паднаха рязко, след като Милтън беше принуден да напусне компанията през септември същата година, след обвинения в измама, направени от Hindenburg Research . Както Комисията по ценните книжа и борсите, така и Министерството на правосъдието на САЩ започнаха разследвания след напускането на Милтън; той беше обвинен по три точки за измама от голямо жури през юли 2021 г. Прокурорите добавиха четвърта точка през юни, тази година.

След стартиране на делото акциите на Nikola поднаха до $5.03 за брой. Милтън е изправен пред две обвинения за измами с ценни книжа и две обвинения за словесни измами, всички свързани с изявления, които е направил за бизнеса на фирмата, докато е бил председател и главен изпълнителен директор. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 25 години във федерален затвор.

Адвокатът на Милтън, Марк Мукаси, каза, че Милтън се е стремял да придаде визия за бъдещето на транспорта с камиони, а не да подвежда инвеститорите. Мукаси посочи, че защитата планира да оспори обвинението, че други ръководители на Nikola, включително главният юрисконсулт на компанията, са подписали изявленията на Милтън.

Самата компания Nikola Motor не е обвинена по случая. Съдът повдигна граждански обвинения срещу компанията миналата година, но този случай беше уреден през декември, след като Nikola Motor се съгласи да плати глоба от 125 милиона долара . Милтън все още притежава акции в Nikola Motor , но компанията е прекъснала връзките си със своя основател.

Съдят основателя на камионите Nikola за измама

Ето в какво е обвинен Милтън:

Прокурорите твърдят, че Милтън е направил „фалшиви и подвеждащи изявления относно продуктите и технологичното развитие на Nikola“ като част от „схема“, целяща да склони инвеститорите на дребно да купуват акции на Nikola. Прокурорите твърдят:

Милтън казва, че първият прототип на камион на компанията, наречен Nikola One, е „напълно функционален“ – но не е така.

Видео, показващо как прототипът на камиона очевидно се движи със собствена тяга, е създадено чрез пускане на камиона - който не може да се движи сам - по нанадолнище.

Отделно Милтън твърди, че компанията е проектирала и построила електрически пикап, наречен Badger, изцяло сама след години работа. Но прокурорите твърдят, че Badger е бил само „концептуални скици и изображения“ по време на първоначалните изявления на Милтън.

Докато компанията в крайна сметка показа прототип на Badger, демонстрационният автомобил всъщност беше построен от трети страни и базиран на превозно средство от голям автомобилен производител.

Милтън също казва на инвеститорите, че Nikola произвежда водороден газ - необходим за зареждане на своите камиони, задвижвани с горивни клетки - на много ниска цена; че Nikola Motor е разработила собствени батерии за електрически превозни средства; и че е има обвързващи поръчки, представляващи „милиарди приходи“ за нейните електрически камиони. Всички тези твърдения са неверни, според прокурорите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СтарТъпС

    20 1 Отговор
    Стартъп манията е заканон хазарт - хората дават пари и чакат някой да ги направи богати. Така се унищожават пари, които реално са напечатани и нямат покритие. Хитър и коварен начин да прибереш спестяванията на хора, които могат да си позволят да спестяват де :)
  • 2 Оригинално менте

    8 2 Отговор
    Същите като на бай найлон.

    Коментиран от #3

  • 3 Бай ти найлон

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "Оригинално менте":

    От години ти приказва, че водородът няма бъдеще, ама ти наричаш него лъжец а вярваш на тези които ти говорят "истината" като Никола и toyota.

    Скоро трябва и toyota да мине по този път и да ги осъдят за всички лъжи, за които платиха по медиите и милиардите които хвърлиха за лобиране срещу електромобилите.

    След толкова реклами и лобиране за водорода, докъде стигнаха? Изпревариха ли електромобилите по продажби и търсене? Нали този водородния автомобил беше бъдещето, а камион на батерии беше невъзможен?
  • 4 Илюзия

    5 1 Отговор
    Този с нищо не е по различен от Илон Мъск, само че теслара има здрави политически връзкии е "официален" измамник на САЩ! Явно има място само за един на този клон!
    Ако в този николчо бяха налели държавни милиарди, каквито в Мъск и неговите камиони щяха да се движат. В тази връзка, какво стана с хеопсовата пирамида "Сайбърфък" на Илончо?