Last news in Fakti

31 Януари, 2023 10:35 5 877 46

Над 22 хиляди литра вода бяха използвани за гасенето на самозапалила се Tesla (ВИДЕО)

  • tesla-
  • пожар-
  • гасене-
  • вода-
  • model s

Това е около 10 пъти повече от количеството използвано за конвенционални автомобили

Над 22 хиляди литра вода бяха използвани за гасенето на самозапалила се Tesla (ВИДЕО) - 1

Пожарните служби все още не са открили лесен начин за гасенето на електромобили и това отново бе доказано след като Tesla Model S се запали на магистрала в Калифорния. За радост, никой не е пострадал при инцидента, който се е случил на 29 януари. От местната пожарна служба споделиха кадри от инцидента и гасенето на пожара, който наложил използването на над 22 хиляди литра вода.

За целта били затворени две от лентите на магистралата, а пожарникарите използвали водата, за да спрат химичните реакции в запалилата се батерия. От пожарната споделят, че в сравнение с конвенционален бензинов или дизелов автомобил, който изисква между 2 и 3 хиляди литра вода, тук са използвани повече отколкото обикновено се използват при гасенето на къща.

Не се съобщават точните причини за инцидента, но се знае, че батерията се е подпалила сама по време на шофиране на магистралата. За да се справят със задачата, пожарникарите използвали крикове, за да достигнат до батерията в долната част на колата и да насочат струята именно там.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    36 1 Отговор
    "Не се гаси туй що не гасне" с вода.

    Коментиран от #14

  • 2 Иван

    35 2 Отговор
    После що има недостиг на вода.. Всеки ден в света ако се запалват по 100 ел коли, ще останем без вода за нула време 😀
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кеф

    4 21 Отговор
    Изкопаеми горива ще има за окооо 150-200 години още после като намалеят запасите с 60-70% двг ще не ще е чао

    Коментиран от #6

  • 5 нормално явление в тия среди

    38 4 Отговор
    но това не пречи на джендърите да си мислят че спасяват екологията с тези електрокари…
  • 6 Некой си

    33 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кеф":

    Преди 30 години ни преподаваха същата мантра - петрол още 50-100 години. Газ - още 150-200.
    И това преди Китай да стане индустриална и ненаситна на ресурси годзила.
    След още 30 години дали тези прогнози ще се променят или ще продължавате да ги повтаряте?

    Коментиран от #10

  • 7 Студопор

    26 1 Отговор
    Само хабите водата... Оставете я да си гори.

    Коментиран от #44

  • 8 Така е

    28 3 Отговор
    Кога ли ще забранят да минават през тунели тези електрокари. Не е за мислене какво би станало в тунела под Ла Манш. А батериен ТИР. Трябва нов вид акумулатори.

    Коментиран от #43, #46

  • 9 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    13 5 Отговор
    😲22 тона вода за гасенето на батериите.Добър пример за перспективата на литиевати батерии. Ако не изгорят в колите,може да се рециклират в ТЕЦовете 😆.Ако тези батерии толкова се нагряват,по добре вместо толкова скъпо електрическо задвижване да ги направят с парни котли и двигатели, тогава ще ще изминават по 2000 км с едно зареждане. 😲
  • 10 Кеф

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Това са фактите какво да повтаряме.А ресурсите не намалиха защото се развиха технологии за копане от дълбините но и те синимат предел

    Коментиран от #15

  • 11 Механик

    26 2 Отговор
    Това е много екологично. Двадесет тона вода в която са се разтворили литий и никел са попили в почвата. Лития и никела са едни от най-опасните метали. А никелът специално е и един от най-мощните алергени за човека.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 Този

    28 1 Отговор
    Къде отиват 22 хиляди литра вода с разтворена цялата менделеева таблица вътре. Защо не я бутилират и да я пращат на Мъск да пои работниците...
  • 13 ха ха

    22 1 Отговор
    Нищо работа. За добив на тон литий отиват 2 милиона литра. Така щадим природата по зелена рецепта...
  • 14 Така е

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    ""Не се гаси туй що не гасне" с вода."

    Това се знае от десетки години. Но тук продължават с кликбейт заглавията, то хубавиш някой успял да загаси запалена литиево йонна батерия. Продължават да ни лъжат, че някой въобще опитва да ги угаси.

    Или пък 10 години все още не са успели да направят разликата между думичките гасене и охлаждане.

    Веднъж запалена, една клетка не може да бъде угасена, особено пък с вода. Ако я запалиш и я пуснеш в кофа с вода ще си изгори на дъното на кофата под водата.

    Единствената разлика е, че ако за нея има вързана с тиксо втора батерия, при горенето на първата батерия тя ще загрее втората и ще я запали и нея. Но ако ги пуснеш в чаша с вода или просто ги поливаш с маркуча, водата ще охлади втората батерия и няма да ѝ позволи да се запали от първата.

    А горенето на една единствена клетка отнема 2-3-5 минути минути. Сещаш ли се за разликата в количествата вода от маркуча и чашата?

    Затова в Европа вече са подготвени с контейнери, в които просто пускат автомобилите и освобождават пътя, вместо да ги обливат часове с вода. Защото заради къси съединения, веднъж запалена батерия е възможно да се запали още няколко пъти след като вече е угаснала, защото друга клетка е дала на късо. Затова продължават да ги обливат дори без пламъци. Информацията явно трудно стига до САЩ.
  • 15 Некой си

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кеф":

    Хайде малко факти и от мен.
    В Казахстан - две, в Русия - две, в Кувейт - едно и в Ирак - едно.
    Толкова са петролните находища, от които се черпи поне 60 години. Всичките тези се очакваше да са изчерпани преди минимум 20 години. Оценката от преди 2 години е, че имат повече от половината ресурс.
    Няма обяснение на този факт.
    Информация от BP, а не от Роснефт.

    Коментиран от #22

  • 16 Никелът бил опасен?

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Я се огледай у вас колко прибори и уреди, които са ти в досег с храната и напитките са никелирани? Нямаш ли алергии? Не си ли се отровил още?


    Защо хромникеловата стомана се счита за един от най-безопасните метали и е основния метал и почти единствения позволен в хранителната промишленост?

    Смесителните батерии в банята и кухнята ти с какво са "боядисани"?

    Коментиран от #25

  • 17 Литий

    1 14 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Лития и натрия имат почти едни и същи химични свойства и са еднакво вредни за човека. Хлорът и той е вреден. А защо ежедневно се храниш с хлор и натрий?

    Хайде престанете да вадите фактите от контекста. Батериите не съдържат токсични химични вещества и не могат да замърсят природата и почвата. Особено пък разтворени в 22 т вода.

    Коментиран от #19, #26

  • 18 Аз казах ли ви?

    4 11 Отговор
    Няма как да бъде изпусната новина за запалена тесла където и да е по света въпреки че се пали по една Тесла на месец. Това е най-важната новина в автомобилната индустрия за този месец. Сякаш другите автомобили не се палят повече. Но трябва да се извършват определени внушения върху читателите.

    Но в същото време все още няма новина че шефът на toyota беше изхвърлен като мръсно коте и toyota тръгна да гони Тесла. Това е маловажна информация, която не интересува читателите. Такава новина никога няма да бъде написана тук, защото пречи на внушенията.

    За сметка на това се пишат само новини как toyota ще произвежда все повече автомобили с ДВГ.

    А да сте прочели че над 60% от батериите на porsche тайкан са сменени заради пожари и повреди в батериите? Дали ще доживеем да прочетем такава новина тук? А това очевидно е фабричен дефект.

    Ама видиш ли от милион и половина произведени тесли една се била запалила - 0,0001% и даже не се знае от какво, но тук са длъжни да ни проглушат ушите.

    Коментиран от #23

  • 19 Некой си

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Литий":

    Странно, как не се взривяваш на слънце, след като си съставен 80% от водород и кислород.
    Това, че са свързани, според теб, няма никакво значение. Това за солта.
    А за безвредния литий - сцепи една стара батерия за смартфон и яж БЪРЗО, преди да се е запалила!

    Коментиран от #20, #21

  • 20 А защо си мислиш

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Некой си":

    Че лития в батерията не е свързан в химично съединение?

    За производство на батерии се използва литиев хидроксид, който както виждаш вече е свързан с водата и при намокряне няма да има реакция.

  • 21 Голям страх, ей

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Некой си":

    Какво толкова мислиш че ще се случи, ако разцепиш една литиево-йонна батерия? Ето какво се случва - точно нищо. Защо въобще реши, че ще се запали и по каква причина? И ти ли си бягал от училище и вярваш в митовете че лития се пали при контакт с въздуха?

  • 22 Кеф

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Некой си":

    Като се на отчете биогенният фактор при формирането на нефта да се пълнят от себе си си в следствие на бавното разлагане на останки с цивотински и растителен произход и сегашното потребление е невъзможно да се говори за възобновяване на нефта.

    Коментиран от #27

  • 23 Точно така

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз казах ли ви?":

    тесльо, не отново ами за пореден път ти си нашия единствен лъч светлина и на момента разобличи тези световни манипулатори на общественото мнение и имащи едничката цел - да съсипят тесла и свети илон!!!
    Хвала на такива люде като вас!!!

    П.С. И тези лоши, мръсни японци от Тойота.... невярващи във върховия иженерен гений на мъск....безсрамници!!! Ама така им се пада на тях, да имат да догонват и "колелетата" да им изпопадат на всички до един!!!

    Коментиран от #31

  • 24 Гост

    5 0 Отговор
    Теслите нали не се палеха?

    Коментиран от #28

  • 25 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Никелът бил опасен?":

    Никела е опасен само при самото никелиране.Не различаваш никелово покритие и хромникелова стомана.Едното е покритие, другото е сплав, спейшълисте с образование от ВИУ.

    Коментиран от #29

  • 26 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Литий":

    Не различаваш също химичен елемент и химично съединение.Натрия и хлора може да са вредни,но не и готварската сол.Спри се,ставаш смешен вече.
  • 27 Каменната ера

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "Кеф":

    Не е свършила защото са свършили камъните. Краят на ДВГ идва, просто защото вече е намерено по-добро решение. Електрическите двигатели. Дали ще се захранват от батерии или от горивни клетки или нещо което дори все още не е измислено, не е от толкова голямо значение. Дори настоящите технологии на батериите ВЕЧЕ са достатъчно зрели за да го заместят, а те не са спрели да се развиват и стават все по-добри като елиминират едно по едно всяко едно от предимствата на ДВГ


    А само преди 15 години, батериите имаха живот 400 цикъла, електромобилите изминаваха максимум 100 км и се зареждаха 8 часа, а батерията за тези 100 км струваше 40 000 долара и трябваше да се сменя на всеки 40 000 км - долар на километър. Хайде бъди екологичен ако искаш.
  • 28 Всичко гори

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Кажи какъв автомобил караш за да ти намеря изгорял?

    Май не можеш да схванеш че електромобилите горят по-рядко от автомобилите с ДВГ, а не че въобще не горят.

    По света вече се движат много повече тесли отколкото са автомобилите в България, а я има запалена Тесла на месец, я не. Хайде да не ти казвам само на ден по колко автомобила горят в България?

    А и поредната ти опорна точка издиша защото вече имате Тесли на над 10 години и не се наблюдава някаква тенденция старите да се палят повече.
  • 29 Е хайде де

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    След като вече се научи от уикипедия какво е химично съединение и какво е химичен елемент, това в батериите какво е?

    Литий и никел или техни съединения?

    Хайде ако обичаш недей да поправяш с мен а онези дето говорят глупостите в коментар 11 и 19?

    На тях им ги обяснявай тези неща, а не на мен.

    А тях ги попитай колко е кпд на парния двигател, поне да сте си взаимно полезни, да научиш и ти нещо.
  • 30 Много глупав е

    4 0 Отговор
    тоя тесляка.Верно ли е завършил ВИУ?Къде се намира този университет,в Калипетрово или Долно Уйно?

    Коментиран от #33

  • 31 Благодаря за комплимента

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "Точно така":

    Добре си го казал. Особено това за японците.

    Ето какво е казал илон мъск за водородните напъни на toyota още през 2008 година - водородът е глупост. Дали го послушаха тогава?

    Обърни внимание и какво казва за големите автомобилни компании с огромни ресурси още през 2008 когато не е продал и 1000 автомобила. Още тогава им е казал че ще ги смачка и не се притеснява от тях.

    Обаче обърни внимание на един въпрос който задава и който е актуален за toyota дори днес, 15 години по-късно.

    - къде са техните електрически автомобили?

  • 32 Един

    2 3 Отговор
    Тия тъпи пожарникари! Лития не се гаси с вода - щото взимодейства с нея и отделя водород - а той гори! Ако ще и с 1000 кубика вода да я залеят - резултата е същия!

    Коментиран от #34

  • 33 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Много глупав е":

    Това са единствените аргументи срещу него нали? 🤣😂🤣😭

    Ето ти и малко картинки и иконки защото само от това разбирате и до толкова ви стига умствения капацитет. Даже не можете да разберете какво точно ви казвам и всяка трета дума проверявате в google, ама даже и към него не знаете как да се обърнете и как да му зададете въпроса защото все идвате с грешни резултати.

    Ей ги ония дето са чели колко е вреден лития и никела, а пък после и онзи дето си мисли че кпд на парните двигатели било под 10%. Ти кой от тях си? Или всичките глупости ти ги изписа?

    Коментиран от #39

  • 34 Хайде стига глупости

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Един":

    Колко пъти трябва да ви се обяснява че в батериите има литиев хидроксид, който на практика е литий който вече е залят с вода. Не изгледа ли клипа в 20-ти коментар?

    При заливане с вода няма химическа реакция.

    Горенето на батерията на практика идва от късото съединение и прегряването на батерията.

    Коментиран от #35

  • 35 Много глупав е

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хайде стига глупости":

    тоя тесляка.Лития взаимодейства с водата и се получава хидроксид или основа.

    Коментиран от #40

  • 36 Много глупав е

    2 0 Отговор
    тоя Тесла.При реакцията се отделя водород.
  • 37 Много глупав е

    2 0 Отговор
    тоя тесляка.При реакцията се отделя водород.
  • 38 Гост

    2 0 Отговор
    Нашия спейшълист и от химия разбирал!Това интеренет училище направо просТфесори вади.
  • 39 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Така е":

    Теб пък кой ли може да те разбере.Все не си разбран и недооценен.
  • 40 Вярно е глупав

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Много глупав е":

    "Лития взаимодейства с водата и се получава хидроксид или основа."

    Обясни му на този Гост, че от този хидроксид после правят батериите а не от чист литий и колкото и да го месиш с вода, нищо няма да му стане и няма да се отдели нищо!
  • 41 МЪСК 💵

    0 1 Отговор
    Опааа, извинете!

  • 42 ТеслАта

    1 0 Отговор
    Защо изобщо се мъчат да ги "гасят". Остават ги да си изгорят докрай и мисля, че щетите за околната среда ще са по-малки. А и пълното изгаряне на ел. кола ще е по-бързо от процеса на гасене.
  • 43 Верно

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    Под ламанша колите не са на ход, а са на влакови платформи, така, че трудно може да се запалят, не че харесвам тези тостери, и никога няма да си купя такова нещо
  • 44 Губи се време.

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Студопор":

    Горящата кола възпрепятства движението и безопасността му. Батерията е от огромен брой единични клетки,от които има незапалени. Като ги охлаждат предотвратяват запалването и могат да преместят по-бързо автомобила, за да не се търпят загуби от намаления трафик за часовете, дори дните през които ще тлее.
  • 45 Хайл

    0 0 Отговор
    Като се запали оставят я,тя сама ще загасне
  • 46 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    Трябва изобщо да се забранят електричките