Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 17:20 5 100 5

Renault пуска дълъг Captur

  • renault-
  • captur-
  • grand captur
Renault пуска дълъг Captur - 1

През лятото на 2024 година SUV семейството на Renault ще посрещне нов член, който ще се намести между обновения Captur и Austral. Технически извлечен от Captur, този компактен кросоувър (DJB) ще се отличава със специфичен стил или иначе казано - с новия дизайнерски подпис на Жил Видал.

Когато пристигна през юли 2020 г. начело на Renault , Лука де Мео беше намерил няколко проекта в забравените кашони. Един от тях беше с кодовото име DJB. Това беше SUV, построен на платформата CMF-B, от семейството Captur (HJB) и носещ силует на купе, характеризиращ се с буквата D.

За да оцелее този проект, защото в портфолиото на марката вече има купеобразен кросоувър с название Arcana, шефът на Renault го трансформира в компактен SUV, нещо като Grand Captur. И така гамата ще включва SUV-купето Arkana (също базирано на CMF-B), което ще бъде обновено в средата на 2023 година, Captur, Austral и Grand Captur.

С други думи мениджърът вижда възможността да вмъкне модел между 4.23-те метра на Captur и 4.51 м на Austral.Този голям Captur (дълъг приблизително 4.40 м), чието име все още е не е ясно, ще осигури алтернатива на Mégane с ДВГ, който ще напусне производствените линии през 2024 г., и индиректно на Arkana, който ще изчезне от каталога през 2025 г.

Ако споделя техническата си база и арматурното си табло с по-малкия си брат Captur, този нов кросоувър няма да е естетически добре изглеждащ. От пристигането си през ноември 2020 г. Жил Видал (шеф на дизайна на Renault) работи с екипа си, за да проектира специфичен силует, точно както за купе версията на Austral (DHN), която също се очаква за 2024 г.

Следователно линиите ще бъдат по-стегнати и страните вертикализирани. Същото важи и за предната част на автомобила, която ще носи новия стил на Renault, очертан в концептуалния Scénic. Тази предна част ще бъде обща с тази на обновения Captur , чието лансиране е планирано за началото на финансовата 2024 г. Както при Peugeot 5008, задната част ще бъде скосена, за да се увеличи максимално товарният обем.

За да предложат обем на багажника, достоен за компактен SUV, дизайнерите са проектирали много квадратна задна част, а за да отговарят на новия стандарт за емисии Евро 7 през 2025 г. (ако календарът не се промени), новият "Grand Captur" ще бъде представен и с новия трицилиндров 1.2 48 V (HR12) мотор с мощност от 130 к.с., който в последствие ще бъде форсиран до 140 коня.

Испанският завод във Валядолид работи върху неговото развитие. Този кросоувър ще бъде наличен и на пропан-бутан във втора фаза (2026 г.), отстъпвайки място на 1.0 TCe LPG, чиято мощност ще се увеличи до 105 к.с. Ще има разбира се и хибрид със 145 к.с., който ще разполага с малко по-мощна батерия (1.3 kWh срещу 1.2 kWh). А капацитета на батерията на 1.6 plug-in хибридната версия с мощност 160 к.с. ще нарасне от 9.8 на 10.5 kWh.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    19 1 Отговор
    Ще го очаквам с нетърпение да го докара и пусне на VIP обява през 2044 г. някой безработен, като нов внос от Швейцария на реални 80000 км., ТОП изпълнение с всички екстри и NAVI, купен от баба която е карала с него внуците на черква само събота и неделя и даже без никой да забележи е докаран на ход с бастун в багажника, забравен от бабата.
  • 2 Да Не

    6 12 Отговор
    Дълъг Коптор
  • 3 Ханс Балдунг

    11 10 Отговор
    Сапунерка с двигателче от сенокосачка
  • 4 Бай Х

    11 3 Отговор
    Сигурно ще е по-добър от всеки немски кен еф,който за нищо не става,особенно с фабричната газова уредба !!!
    Лошото е,че Рено отчайващо надуха цените,а от предишното качество няма и следа !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.