Last news in Fakti

4 Май, 2023 10:52 2 508 4

Тази 30-годишна Skoda Favorit е с пробег от само 34 километра

  • skoda-
  • favorit-
  • fabia

Колата е запазена в изключително добро състояние

Тази 30-годишна Skoda Favorit е с пробег от само 34 километра - 1

В момента Skoda решава бъдещето на Fabia, която съвсем скоро може да спре да се предлага на пазара или поне като хечбек с конвенционален двигател. Преди 40 години чехите не са имали подобни проблеми и разработката на малък хечбек тъкмо е била започнала. Става въпрос за първото поколение на Favorit, чиято разработка започва през 1982-та година и завършва през 1985-та година.

Само две години по-късно колата е пусната на пазара, където остава до 1991-та година в първоначалния си вид. През 1991-та година хечбекът получава малък фейслифт, а през 1993-та година се появява и конкретният екземпляр за който ще ви разкажем днес. Това е най-запазената Skoda Favorit в света, която през последните 30 години е изминала едва 34 километра и може да се похвали със състояние, което е достойно за музей.

Пробегът от 34 километра е навъртян от представителството на Skoda в Атина до близък обществен гараж, където колата е прекарала живота си до 2022 година. Собственикът просто решил да не я кара и така колата останала там близо 30 години. През есента на миналата година тя е открита от състезателя Иржи Мичанек Младши, който я закупува за сумата от 24 хиляди евро.

Новият собственик също не планира да кара колата и иска да я запази в състоянието в което е в момента със заводските покривала на седалките. Колата е в изпълнение LX с 1.3-литров бензинов двигател с 54 конски сили.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    18 1 Отговор
    уникален автомобил, оцелял 30 години ! изключително калпави и трудно преживяващи ръждата !
  • 2 Хе хе

    17 2 Отговор
    Тези ръждясваха много. Възходът на Шкода почна с първата Октавия.

    Коментиран от #4

  • 3 Герак Митко

    15 1 Отговор
    Карах такава служебна. Голямо дърво е.
  • 4 Бачо Киро

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хе хе":

    Първата Октавия от 1960 ли имаш предвид?